Διεθνή

Έντουαρντ Σνόουντεν: Ο Πούτιν δίνει τη ρωσική υπηκοότητα στον Αμερικανό πληροφοριοδότη

Έντουαρντ Σνόουντεν: Ο Πούτιν δίνει τη ρωσική υπηκοότητα στον Αμερικανό πληροφοριοδότη

Πηγή Φωτογραφίας: thesun

Ο Σνόουντεν, διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έλαβε άσυλο στη Ρωσία μετά τη διαρροή μυστικών αρχείων το 2013 που αποκάλυψαν τεράστιες εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις παρακολούθησης από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

 Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη Δευτέρα διάταγμα με το οποίο χορηγείται ρωσική υπηκοότητα στον πρώην σύμβουλο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο 39χρονος Σνόουντεν, διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έλαβε άσυλο στη Ρωσία μετά τη διαρροή μυστικών αρχείων το 2013 που αποκάλυψαν τεράστιες εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκαν από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, όπου ήταν ανάδοχος.

Οι αμερικανικές αρχές ήθελαν εδώ και χρόνια να επιστρέψει ο Σνόουντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαστεί με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Τι έκανε;

Ο Σνόουντεν αντέγραψε διαβαθμισμένα έγγραφα πριν τα διαρρεύσει  σε διάφορα δημοσιεύματα, ξεκινώντας από την εφημερίδα The Guardian τον Ιούνιο του 2013.

Οι διαρροές του δημοσιεύθηκαν επίσης στο Der Spiegel, στους New York Times, στη Le Monde και σε πολλές άλλες εκδόσεις σε όλο τον κόσμο.

Πιστεύεται ότι αντέγραψε και διέρρευσε περίπου 1,7 εκατομμύρια αρχεία της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, αν και ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός.

Αυτές αποτελούνταν από 160.000 υποκλαπείσες συνομιλίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άμεσων μηνυμάτων και 7.900 έγγραφα από περισσότερους από 11.000 διαδικτυακούς λογαριασμούς.

Η τεράστια κρυφή μνήμη περιελάμβανε 900.000 αρχεία του Υπουργείου Άμυνας, 15.000 ή περισσότερα αυστραλιανά αρχεία πληροφοριών και 58.000 βρετανικά αρχεία πληροφοριών.

Πάντα υποστήριζε ότι οι ενέργειές του δεν ήταν προδοσία της χώρας του αλλά μια δημόσια υπηρεσία για να αποκαλύψει τις τεράστιες δυνατότητες παρακολούθησης και τις καταχρήσεις των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Τι μυστικά διέρρευσε;

Η αποκάλυψη έφερε στο φως άγνωστες λεπτομέρειες ενός παγκόσμιου μηχανισμού παρακολούθησης που διαχειρίζεται η NSA σε συνεργασία με τρεις από τους εταίρους της Five Eye – την ASD της Αυστραλίας, την GVHQ του Ηνωμένου Βασιλείου και την CSEC του Καναδά.

Η υποκλοπή περισσότερων από 100 παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, προκάλεσε τεράστια διπλωματική αμηχανία.

Ένα πρόγραμμα που αποκαλύφθηκε ήταν το PRISM, το οποίο επιτρέπει την άμεση πρόσβαση των ΗΠΑ στους λογαριασμούς Google και Yahoo των Αμερικανών.

Οι αναφορές έδωσαν επίσης λεπτομέρειες για το Tempora, ένα βρετανικό πρόγραμμα παρακολούθησης μαύρων επιχειρήσεων που διευθύνεται από το GCHQ.

Αυτά έδειξαν ότι η Verizon είχε παραδώσει στην NSA εκατομμύρια αμερικανικά τηλεφωνικά αρχεία καθημερινά. την παρακολούθηση των αρχείων τηλεφώνου και Διαδικτύου των Γάλλων πολιτών και εκείνων των «ατόμων υψηλού προφίλ από τον κόσμο των επιχειρήσεων ή της πολιτικής».

Ο άκρως απόρρητος “μαύρος” προϋπολογισμός της NSA αποκάλυψε τις επιτυχίες και τις αποτυχίες των 16 υπηρεσιών κατασκοπείας που απαρτίζουν την κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ και αποκάλυψε ότι η NSA πλήρωνε αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας για μυστική πρόσβαση στα δίκτυα επικοινωνιών τους.

Η NSA, η CIA και η GCHQ κατασκόπευαν χρήστες των Second Life, Xbox Live και World of Warcraft και προσπάθησαν να στρατολογήσουν επίδοξους πληροφοριοδότες από τους ιστότοπους, σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύφθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013.

Ο Σνόουντεν παρείχε επίσης στοιχεία ότι η GCHQ – το αντίστοιχο της NSA στη Βρετανία – είχε αξιοποιήσει καλώδια οπτικών ινών σε όλο τον κόσμο για να συλλέξει τεράστιες ποσότητες ιδιωτικών δεδομένων στο Διαδίκτυο.

Τον Μάρτιο του 2014 ο τότε αρχισυντάκτης του Guardian, Άλαν Ράσμπριτζερ, δήλωσε ότι μόνο το 1% των εγγράφων είχε δημοσιευτεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments