Διεθνή

“Χαστούκι” ΗΠΑ σε Άγκυρα: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

“Χαστούκι” ΗΠΑ σε Άγκυρα: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

Πηγή Φωτογραφίας: bolgegundem

Είχε προηγηθεί, η προκλητική ενέργεια της Άγκυρας να  καλέσει στο τουρκικό ΥΠΕΞ τον Έλληνα πρέσβη και να διαμαρτυρηθεί τη μεταφορά των θωρακισμένων M-1117 στη Λέσβο και τη Σάμο

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις νέες απειλές που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της χώρας μας.

Σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται» ξεκαθάρισε.

Και κατέληξε: «Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Είχε προηγηθεί, η προκλητική ενέργεια της Άγκυρας να  καλέσει στο τουρκικό ΥΠΕΞ τον Έλληνα πρέσβη και να διαμαρτυρηθεί τη μεταφορά των θωρακισμένων M-1117 στη Λέσβο και τη Σάμο, με την Αθήνα να αντιδρά άμεσα απορρίπτοντας ως αβάσιμες τις τουρκικές αιτιάσεις.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί για τα νησιά είχαν ως αποδέκτη και τις ΗΠΑ για την «παράνομη ανάπτυξη αρμάτων μάχης σε νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς».

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, οι Τούρκοι προτρέπουν τους Αμερικανούς να σεβαστούν το… καθεστώς αποστρατικοποίησης που όπως ισχυρίζονται διέπει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και καλεί τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για να αποτραπεί η παραβίαση του καθεστώτος από τη χρήση αμερικανικών όπλων.

Σκληρή απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα: Εσείς συγκεντρώνετε αποβατικό στόλο στα παράλια και απειλείτε με casus belli

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην κλήση από την Τουρκία του Έλληνα Πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Η ελληνική πλευρά, απαντώντας στο διάβημα στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Επισημαίνουν ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Συμπληρώνουν ότι ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Προσέθεσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Νέο παραλήρημα Ερντογάν

O Tούρκος πρόεδρος μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εκτόξευσε νέες απειλές κατά τη χώρας μας και μάλιστα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Στο νέο του παραλήρημα τόνισε τα εξής: «Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς. Οι Έλληνες θα λογοδοτήσουν. Όσοι κρύβονται κάτω από τη φούστα άλλων δεν έχουν αξιοπρεπή στάση. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι τόσο από τους Έλληνες πολιτικούς όσο και από αυτούς που χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες κυβερνώντες που κατατρόπωσαν τη χώρα τους πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά λόγω των φαύλων πολιτικών τους υπολογισμών, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό στο δικό τους λαό».

Ανεβάζοντας, δε, τους τόνους είπε ότι η Ελλάδα έχει «παρασυρθεί σε βάλτο».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσοι στρέφουν τους Έλληνες πολιτικούς εναντίον μας, το κάνουν μόνο και μόνο για να αποτρέψουν το μεγάλο και ισχυρό πρόγραμμα της Τουρκίας, αποσπώντας την προσοχή της χώρας μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε το παραλήρημά του, αναφέροντας ξανά την Τριπολιτσά.

Σε ανάλογο τόνο και ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος του στα Άδανα, είπε ότι, δεν θα κάνουν συμβιβασμούς στη Γαλάζια Πατρίδα και απάντησε σε δηλώσεις βουλευτή του κόμματος CHP πως «το να λέμε Γαλάζια Πατρίδα είναι μια πολύ μαξιμαλιστική συμπεριφορά, μπορεί να μας δείξει επιθετικούς στα μάτια των άλλων», για να του καταλογίσει πως κάτι τέτοιο «μπορεί να ειπωθεί μόνο από το ελληνικό κοινοβούλιο».

Συνεχίζοντας είπε ότι «δεν έχουμε ούτε βότσαλο να δώσουμε σε κανέναν, ούτε σταγόνα νερό να δώσουμε σε κανέναν από τη Γαλάζια Πατρίδα. Θα προστατεύσουμε τη Γαλάζια Πατρίδα μέχρι τέλους».

Αναφερόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ομέρ Τσελίεκ είπε ότι «έγραψε ένα τουίτ στα τουρκικά και λέει ότι δεν είμαστε εχθροί σας. Θέλουμε να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Εμείς, ως Τουρκία, δεν βλέπουμε κανέναν από τους γείτονές μας ως εχθρό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments