Κόσμος

COP27: Η ΕΕ δεν στηρίζει το ταμείο αποζημιώσεων για ζημιές από την κλιματική αλλαγή

COP27: Η ΕΕ δεν στηρίζει το ταμείο αποζημιώσεων για ζημιές από την κλιματική αλλαγή

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σύμφωνα με το προσχέδιο διαπραγμάτευσης ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα τον επόμενο μήνα στην Αίγυπτο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υποστηρίξει τις απαιτήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών για τη δημιουργία νέου ταμείου στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα που θα αποζημιώνει τις φτωχότερες χώρες για τις ζημιές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα τουλάχιστον με το προσχέδιο διαπραγμάτευσης , ενόψει της Συνόδου τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο.

Το έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή του Politico, το οποίο ενδέχεται να αλλάξει προτού οριστικοποιηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών στις 4 Οκτωβρίου, υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη δράση από την ΕΕ ως απάντηση στις ζημιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή στις φτωχότερες χώρες.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Το ζήτημα επανήρθε στο προσκήνιο μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν φέτος αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες. Μετά την επίσκεψή του στο Πακιστάν που επλήγη από πρωτοφανείς πλημμύρες τις προηγούμενες ημέρες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το θέμα των απωλειών και ζημιών «με τη σοβαρότητα που του αξίζει».

Οι φτωχότερες χώρες, εξάλλου, ελάχιστα ευθύνονται για τις εκπομπές άνθρακα που έχουν ήδη ανεβάσει τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη 1,1 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Όμως το σχέδιο της ΕΕ δεν περιέχει καμία αναφορά στο αίτημα των αναπτυσσόμενων χωρών να συμπεριληφθεί το ζήτημα στην επίσημη ατζέντα της συνόδου COP27, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 6-18 Νοεμβρίου στο θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αντ’ αυτού, στηρίζει την έναρξη μιας πιο γενικής συζήτησης σχετικά με την «χρηματοδότηση δραστηριοτήτων για την πρόληψη, ελαχιστοποίηση και αντιμετώπιση των απωλειών και ζημιών».

Όπως φαίνεται η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στη θέση που κράτησαν στην προηγούμενη σύνοδο COP27, κατά την οποία τάχθηκαν κατά της δημιουργίας ταμείου, υπό τον φόβο ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε την πόρτα σε υπερβολικές αξιώσεις.

Η Αίγυπτος πάντως έχει διευκρινίσει ότι θέτει ως προτεραιότητα για τη σύνοδο την ένταξη των απωλειών και ζημιών στην ατζέντα της COP27.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Politico πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν πειστεί πως ένα νέο ταμείο είναι απαραίτητο, αν και αναγνωρίζουν ότι στις πλούσιες χώρες αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το σχέδιο του διαπραγματευτικού πλάνου στηρίζει επίσης μια ασφαλιστική πρωτοβουλία με την ονομασία Global Shield και ζητά να λαμβάνεται υπόψη η κλιματική κρίση στον σχεδιασμό προγραμμάτων αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments