Πολιτισμός

Animasyros 2022: Τα πρόσωπα που μάγεψαν το κοινό και τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης

Animasyros 2022: Τα πρόσωπα που μάγεψαν το κοινό και τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης

Πηγή Φωτογραφίας: koinignomi.gr

Animasyros 2022: Η φετινή διοργάνωση είχε από όλα: 6 γεμάτες ημέρες, ένα πλούσιο πρόγραμμα με 200 ταινίες από 43 χώρες

Η Ερμούπολη, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων φιλοξενεί κάθε χρόνο το Animasyros, τη μεγάλη γιορτή του animation. Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τις 20-25 Σεπτεμβρίου. Το 15o διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων παρουσιάζει κάθε χρόνο τις καλύτερες ταινίες της σύγχρονης παραγωγής από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η φετινή διοργάνωση είχε από όλα: 6 γεμάτες ημέρες, ένα πλούσιο πρόγραμμα με 200 ταινίες από 43 χώρες, την αφρόκρεμα του παγκόσμιου animation, 8 διαγωνιστικά τμήματα, το διεθνές πανόραμα, τρία αφιερώματα, ταινίες ειδικά επιλεγμένες για παιδιά, έξι πρωτότυπα εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, που αντλούσαν τη θεματική τους από τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, την καθιερωμένη Αγορά, τόπο συνάντησης της παγκόσμιας δημιουργίας με καλεσμένους, περισσότερους από 100 επαγγελματίες από 15 διαφορετικές χώρες.

View this post on Instagram

A post shared by ANIMASYROS Animation Festival (@animasyros)

Ο Βασίλης Καραμιτσάνης είναι ο πρόεδρος του Animasyros: «Νομίζω ότι ήταν μια χρονιά σταθμός για το φετινό φεστιβάλ, γιατί η παρουσία και μόνο της πολιτειακής επικεφαλής της χώρας μας, της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έδωσε έναν πολύ σημαντικό τόνο, που είναι μια δέσμευση συνολικά για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό animation. Πολλοί από τους Ευρωπαίους προσκεκλημένους μας εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι ένας τόσο σημαντικός πολιτικός για τη χώρα μας, ο πιο σημαντικός θεσμικά, βρέθηκε κοντά σε μια εκδήλωση για το animation. Θεωρώ λοιπόν ότι η φιλοσοφία μας θα πρέπει να είναι να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε αυτή την υποχρέωση που δημιουργεί για το Animasyros μια τέτοια παρουσία, όπως βεβαίως και η παρουσία των καλλιτεχνών, του κοινού, των δημιουργών. Για μας είναι πολύ σημαντικό αυτή η γέφυρα να συντηρηθεί και να επεκταθεί στα επόμενα χρόνια».

Η διευθύντρια της διοργάνωσης Μαρία Ανεστοπούλου επισημαίνει:

«Εγώ θα ήθελα να σταθώ στους καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν φέτος το Animasyros. Ήταν πολλοί και ήταν από πολλούς, διαφορετικούς τομείς του χώρου, της βιομηχανίας του animation: διευθυντές φεστιβάλ, παραγωγοί, καλλιτέχνες, φοιτητές από σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Φιλοξενούμε σχεδόν 200 άτομα. Για μας αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος και πολύ σημαντικός. Είναι όλοι ευχαριστημένοι και νομίζω ότι για μένα αυτό που αξίζει να συντηρηθεί είναι αυτός ο πυρήνας της δικτύωσης μεταξύ των καλλιτεχνών και του κοινού, γιατί το πρόγραμμά μας είναι κάπως θεμελιωμένο. Έχουμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, έχουμε την Αγορά. Η δικτύωση είναι πολύ σημαντική».

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων άνοιξε με την πολυβραβευμένη ταινία «Flee» του Γιόνας Πόερ Ρασμούσεν, που ξεχώρισε στο φεστιβάλ του Sundance και στα Όσκαρ. Η «Φυγή» είναι η πρώτη ταινία που κέρδισε υποψηφιότητα στις κατηγορίες Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας & Καλύτερης Ταινίας Animation, ενώ απέσπασε και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου στις κατηγορίες ντοκιμαντέρ και animation.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία εξόδου από το Αφγανιστάν, ενός μικρού Αφγανού και το ταξίδι του προς την ελευθερία. Ο Αμίν είναι πλέον 36 ετών, κάτοικος Δανίας, ακαδημαϊκός κι έτοιμος να παντρευτεί τον επί χρόνια σύντροφό του. Έρχεται αντιμέτωπος για πρώτη φορά μετά καιρό με το γεμάτο πόνο παρελθόν του και εκμυστηρεύεται τι συνέβη.

Η ταινία θα βγει σύντομα στους ελληνικούς κινηματογράφους από τη Strada Films. Στο φεστιβάλ ήταν παρόντες, δύο συντελεστές του Flee, ο σχεδιαστής χαρακτήρων Μικέλ Σόμερ και η Δανάη Κατωπόδη από τη διεύθυνση παραγωγής:

«Δουλεύω περισσότερο με graphic novel και κόμικ σε σχέση με ταινίες. Έχω κάνει κάποια πρότζεκτ στο παρελθόν, που στηρίζονταν σε αληθινά γεγονότα και σε υπαρκτά πρόσωπα. Είχα στη διάθεσή μου μια συγκεκριμένη ποσότητα υλικού και αναφορών, αλλά δεν είχα ιδιαίτερη «οπτική» υποστήριξη για αυτά. Είχα το σενάριο και τις αναφορές στις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους που αφορούν τα γεγονότα της ταινίας. Έπρεπε λοιπόν να ψάξω σε αρχεία, ώστε να μην γενικεύσω στο πώς οι άνθρωποι μοιάζουν στις διαφορετικές χώρες και μην απλοποιήσω τα πράγματα. Ο στόχος ήταν οι χαρακτήρες να φαίνονται αληθινοί» αναφέρει ο Μικέλ Σόμερ.

«Ήθελα να δουλέψω πολύ σε ένα ανάλογο πρότζεκτ, που μεταφέρει ένα τόσο σημαντικό μήνυμα. Ειδικά σε ένα κοινό, όπως το ελληνικό. Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να συμπεριφερόμαστε στους μετανάστες, με μαζικό τρόπο, χωρίς καμιά εξαίρεση. Είναι αυτοί από τη μια πλευρά και εμείς από την άλλη. Σαν να υπάρχει ένα φράγμα που μας χωρίζει. Θεωρώ λοιπόν πολύ σημαντικό ότι προσωπικές ιστορίες, όπως αυτή στο Flee γίνονται γνωστές, ούτως ώστε εμείς, ως άνθρωποι να καταλάβουμε, ότι δεν υπάρχει κάτι που μας χωρίζει από άτομα σαν τον Αμίν» τονίζει η Δανάη Κατωπόδη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments