Πολιτισμός

Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2025 απονεμήθηκε στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο από τη Βενεζουέλα

Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2025 απονεμήθηκε στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο από τη Βενεζουέλα

Πηγή Φωτογραφίας: twitter//Το βραβείο Νόμπελ//Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2025 απονεμήθηκε στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο από τη Βενεζουέλα

Στη Μαρία Κορίνα Ματσάντο από τη Βενεζουέλα αποφάσισε να απονείμει η νορβηγική επιτροπή το φετινό Νομπελ Ειρήνης

Στη Μαρία Κορίνα Ματσάντο από τη Βενεζουέλα αποφάσισε να απονείμει η νορβηγική επιτροπή το φετινό Νομπελ Ειρήνης. Όπως ανακοινώθηκε η Ματσάντο επελέγη για το ακούραστο έργο της στην προώθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού της Βενεζουέλας και για τον αγώνα της για μια δίκαιη και ειρηνική μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία.

Η Μαρία Κορίνα Ματσάντο ανέλαβε ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας το 2002, ιδρύοντας την οργάνωση Súmate, η οποία επικεντρωνόταν στην παρακολούθηση εκλογών και την προώθηση της δημοκρατίας. Από το 2011 έως το 2014, υπηρέτησε ως μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, όπου αναδείχθηκε ως μια από τις πιο ισχυρές και επικριτικές φωνές κατά της κυβερνητικής καταπίεσης και της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετώπιζε η χώρα.

Το 2012, η Ματσάντο ήταν υποψήφια για την προεδρία της Βενεζουέλας, αλλά ηττήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές από τον Ενρίκε Καπρίλες. Παρά την ήττα της, συνέχισε να αγωνίζεται για την προώθηση των δημοκρατικών αξιών και την αντίσταση κατά του καθεστώτος του Ούγκο Τσάβες και του Νικολάς Μαδούρο.

Το 2024, η Ματσάντο κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές της αντιπολίτευσης με ποσοστό 92,35%, αλλά αποκλείστηκε από τις προεδρικές εκλογές λόγω πολιτικών διώξεων από το καθεστώς Μαδούρο. Παρά τον αποκλεισμό της, υποστήριξε τον Εντμούντο Γκονθάλεθ, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του Ιουλίου 2024.

Διεθνής Αναγνώριση

Η αδιάκοπη προσπάθεια της Ματσάντο για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα την έχει καταστήσει διεθνώς αναγνωρισμένη. Το 2024, της απονεμήθηκε το Βραβείο Σαχάροφ για την Ελευθερία Σκέψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το 2025 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης Νόμπελ για τον αγώνα της κατά του αυταρχισμού και την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Προσωπική Ζωή

Η Ματσάντο γεννήθηκε στην Καράκας και είναι κόρη του Ενρίκε Ματσάντο Ζουλόα και της Κορίνα Παρίσκα Πέρεθ. Το 1990 παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Ρικάρντο Σόσα Μπράνγκερ, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά: την Άνα Κορίνα, τον Ρικάρντο και τον Ενρίκε. Το ζευγάρι χώρισε το 2001. Λόγω της πολιτικής κατάστασης στη Βενεζουέλα, η Ματσάντο και τα παιδιά της διαμένουν εκτός χώρας για λόγους ασφαλείας.

Κληρονομιά και Επιρροή

Η Μαρία Κορίνα Ματσάντο θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης Βενεζουέλας. Η αφοσίωσή της στη δημοκρατία, η αντίστασή της στον αυταρχισμό και η ανιδιοτελής ηγεσία της την έχουν καταστήσει σύμβολο ελπίδας και αντίστασης για τον βενεζουελανό λαό και για όσους αγωνίζονται για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments