Πολιτισμός

Μετά από τρία χρόνια της καταστροφικής πυρκαγιάς η Παναγία των Παρισίων άνοιξε ξανά για τους επισκέπτες

Μετά από τρία χρόνια της καταστροφικής πυρκαγιάς η Παναγία των Παρισίων άνοιξε ξανά για τους επισκέπτες

Πηγή Φωτογραφίας: Arrival Guides- Hotels.com

Η καταστροφική πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της 14ης Απριλίου 2019 στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων κατά τη διάρκεια των εργασιών για την αποκατάσταση του κτηρίου.

Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά (2019) στο καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώνονται και αναδεικνύουν μία ξεχωριστή εικόνα του ναού. Σύμφωνα με τους Times, το ιστορικό μνημείο είναι «στην καλύτερη του κατάσταση» απαλλαγμένο από «150 χρόνια σκόνης» στους τοίχους.Πριν ακόμη η πυρκαγιά σβηστεί οι γαλλικές Αρχές έλαβαν το ιλιγγιώδες ποσό των 846 εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές. Αποκαλύφθηκε ότι μέχρι στιγμής το έργο έχει κοστίσει συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά την διάρκεια της ανοικοδόμησης οι υπεύθυνοι του έργου παρατήρησαν την έκταση της βρωμιάς που κάλυπτε το εσωτερικό του, αναφέρει το ΑΠΕ.Ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Jean-Michel Guilment, χαρακτηρίζει «εντυπωσιακό» το να βλέπεις ένα άγαλμα να είναι ξανά λευκό.

Η καταστροφική πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της 14ης Απριλίου 2019 στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων κατά τη διάρκεια των εργασιών για την αποκατάσταση του κτηρίου. Το ιστορικό μνημείο είχε υποστεί πολλές καταστροφές τα προηγούμενα χρόνια και οι διαδικασίες αναστήλωσης είχαν ξεκινήσει. Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώθηκε εκείνο το απόγευμα πάνω από το κτήριο, ενώ φλόγες πετάγονταν πολλά μέτρα ψηλά στον ουρανό.

Οι πυροσβέστες πάλευαν για ώρες με τις φλόγες, αλλά η φωτιά άργησε να σβήσει. Το γεγονός απασχόλησε ΜΜΕ από όλο τον κόσμο και όλοι παρακολουθούσαν σε live μετάδοση όσα γίνονταν.

Η οροφή του ναού καταστράφηκε και το κωδωνοστάσιο γκρεμίστηκε. Παρόλαυτα σώθηκαν τα κύρια καμπαναριά και οι εξωτερικοί τοίχοι από την κατάρρευση.

Τα αίτια της πυρκαγιάς εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να μην είναι σαφή. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες και εικασίες, η επικρατέστερη όμως είναι πως επρόκειτο καθαρά για ατύχημα την ώρα των εργασιών, ενώ η Γαλλία είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή πως δεν υπήρχαν ενδείξεις για εμπρηστική επίθεση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments