Ελλάδα

Μυτιληναίος: Η Ελλάδα δεν μπορεί το 2023 να αντιμετωπίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό – Τσουχτερές οι τιμές

Μυτιληναίος: Η Ελλάδα δεν μπορεί το 2023 να αντιμετωπίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό – Τσουχτερές οι τιμές

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου- Bankingnews

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, αυτό σημαίνει ότι και την επόμενη χρονιά θα χρειαστούν αρκετά δισεκατομμύρια για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε οι λιανικές τιμές να παραμείνουν σε σχετικά προσιτά επίπεδα.

Η χώρα μας δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει το επόμενο έτος προβλήματα επάρκειας στον ενεργειακό εφοδιασμό, εκτίμησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, μιλώντας πριν από λίγο στην εκδήλωση «Η Ελλάδα Μετά VΙ» που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών. Ωστόσο, οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων θα συνεχίσουν να παραμένουν «τσουχτερές», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, αυτό σημαίνει ότι και την επόμενη χρονιά θα χρειαστούν αρκετά δισεκατομμύρια για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε οι λιανικές τιμές να παραμείνουν σε σχετικά προσιτά επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως πρόσθεσε, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα της κυβέρνησης για τη συγκέντρωση εσόδων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), που χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις

Κι αυτό γιατί ο μηχανισμός αποφέρει σημαντικά έσοδα, τη στιγμή που δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια ώστε η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων να γίνει με κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τους καλύτερους ευρωπαϊκούς χειρισμούς από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΜ χρηματοδοτείται κυρίως από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων, καθώς και τα πλεονάζοντα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, στους οποίους ανήκει και η Mytilineos. Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της εταιρείας, μόνο το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου άγγιξαν τα 50 εκατ. ευρώ οι παρακρατήσεις εσόδων της Mytilineos, μέσω του μηχανισμού παρακράτησης των συγκυριακά υψηλών αμοιβών της από την εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι το φυσικό αέριο αναμένεται να διατηρήσει τον ρόλο του καυσίμου-γέφυρα για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ένδειξη για αυτό αποτελεί το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται στην Ελλάδα τρεις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες με καύσιμο αέριο, γεγονός που αποτυπώνει την εκτίμηση των επενδυτών πως η εκτίναξη των τιμών του καυσίμου θα είναι παροδική.

Ωστόσο, όπως έσπευσε να συμπληρώσει, η σχεδίαση της ενεργειακής μετάβασης «ήταν άτσαλη και απρογραμμάτιστη», καλλιεργώντας υπερβολικές προσδοκίες στους πολίτες. Κατά συνέπεια, οι κινήσεις που γίνονται είναι σπασμωδικές. Για παράδειγμα, η Κομισιόν προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια κίνητρα στις βιομηχανίες να «γυρίσουν» στο αέριο, επιδοτώντας τις στην παρούσα συγκυρία να υποκαταστήσουν το καύσιμο με μαζούτ. Το ίδιο συμβαίνει και στα νοικοκυριά, τα οποία επιδοτήθηκαν να «περάσουν» σε θέρμανση με αέριο, το οποίο τώρα καλούνται να αντικαταστήσουν με πετρέλαιο θέρμανσης.

Επισήμανε ότι η επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης παραγνώρισε το γεγονός ότι τα ορυκτά καύσιμα θα διατηρήσουν για αρκετά ακόμη χρόνια θέση στο ενεργειακό μίγμα. Κάτι που, όπως πρόσθεσε, ίσως να μην ισχύει σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα ή γενικότερα την Ευρώπη, ωστόσο είναι δεδομένο στην περίπτωση οικονομιών όπως η κινεζική.

Θετικό υπό προϋποθέσεις το γενικό πλαφόν στο αέριο

Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως δεν είναι κακή η πρόταση για ένα γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα γίνει σωστή επιλογή για το ανώτατο όριο. Παράλληλα, εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της Κομισιόν, για πολιτικές που έχει προωθήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το πλαφόν ειδικά στο ρωσικό αέριο – το οποίο χαρακτήρισε «αστεία πρόταση».

Όπως σημείωσε, η Ρωσία έχει φροντίσει ήδη να ξεκαθαρίσουν πως σε μία τέτοια περίπτωση θα διακόψουν πλήρως τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης με καύσιμο. «Δεν ξέρω αν η κ. φον ντερ Λάιεν μπορεί να αναλάβει μόνη της ένα τέτοιο ρίσκο. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις κλειστές βιομηχανίες και την ανεργία», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments