Διεθνή

Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας από την Πράγα

Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας από την Πράγα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Οι επόμενες σύνοδοι θα γίνουν σε Μολδαβία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Τσέχο πρωθυπουργό να στέλνουν μήνυμα ενότητας και συνεργασίας, ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη με τη Μολδαβή πρωθυπουργό Μάγια Σάντου, στο Κισινάου.

Σύμφωνα με τους τρεις ηγέτες , η σύνοδος στέφθηκε από επιτυχία και απέδειξε ότι το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας έχει αντίκρισμα, αφού πέτυχε τον στόχο του: να φέρει γύρω από το ίδιο τραπέζι ηγέτες από όλες τις πλευρές της ευρωπαϊκής ηπείρου για να συζητήσουν φλέγοντα ζητήματα που αφορούν όλους τους Ευρωπαίους.

«Στόχος δεν ήταν να αντικαταστήσουμε υπάρχοντες θεσμούς, ούτε να προχωρήσουμε σε κάποια επίσημη τοποθέτηση», ανέφερε ο Πετρ Φιάλα, εξηγώντας ότι η ιδέα πίσω από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα ήταν η δημιουργία ενός φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων άνευ συγκεκριμένων συμπερασμάτων. «Ο κοινός μας στόχος είναι να συνεργαστούμε για να θρέψουμε τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη στο σύνολό της», πρόσθεσε. Ο Τσέχος πρωθυπουργός, επίσης, ανακοίνωσε ότι μετά την σύνοδο στην Μολδαβία, οι επερχόμενες δύο συναντήσεις της Κοινότητας θα πραγματοποιηθούν στην Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είχε δείξει τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ρόλο του οικοδεσπότη.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, και “πνευματικός” δημιουργός της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, υπογράμμισε ότι τα 44 κράτη αντιλαμβάνονται από κοινού την Ευρώπη ως μία ενιαία οντότητα και στην συζήτηση όλοι θεωρούνται ίσοι. «Αυτό που έχουμε κοινό είναι η κοινή γεωγραφική πραγματικότητα, μοιραζόμαστε μία ήπειρο, από τον Καύκασο έως την Ισλανδία και ιστορίες που συνδέονται, έχουμε πολλά πράγματα που μας φέρνουν κοντά», είπε, προσθέτοντας ότι και οι 44 χώρες καταδίκασαν τις ρωσικές βιαιότητες και δήλωσαν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Μακρόν, η σύνοδος προσέφερε την ευκαιρία να συναντηθούν πολιτικοί αρχηγοί που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν βρεθεί ποτέ στο ίδιο δωμάτιο και υπογράμμισε ότι αυτό από μόνο του αποτελεί επιτυχία.

Ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέχεια επικεντρώθηκε στη σειρά των θεμάτων που συζητήθηκαν μεταξύ των ηγετών. Αρκετές συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε διμερείς εντάσεις, όπως μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενία, στα Δυτικά Βαλκάνια μεταξύ Σερβία και Κοσόβου, όπως και στις σχέσεις Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου. Επίσης, υπήρξε σύγκλιση απόψεων ως προς το θέμα της προστασίας των κεντρικών υποδομών της ευρωπαϊκής ηπείρου υπό το πρίσμα της πρόσφατης επίθεσης κατά του Nord Stream I και συζητήθηκαν εκτεταμένα το ζήτημα της ενέργειας για μία ικανοποιητική απάντηση στην παρούσα κρίση και για τη σταδιακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Μακρόν ανέφερε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία κοινή στρατηγική και πολιτική για την προστασία των κρατών από τις κυβερνοεπιθέσεις, την παραπληροφόρηση και τη ρωσική προπαγάνδα, ενώ ταυτόχρονα στάθηκε στο ζήτημα της Ουκρανίας, αναφέροντας ότι αρκετές χώρες επιθυμούν την οικονομική στήριξη του Κιέβου για την ανάκαμψη της χώρας μετά τον πόλεμο. Ως προς το θέμα του μεταναστευτικού, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για μια κοινή πολιτική η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όσων διώκονται και διαφεύγουν εμπόλεμων συγκρούσεων, αλλά θα καταπολεμά εξίσου την διακίνηση μεταναστών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments