Nέα της αγοράς

Σημαντικές προοπτικές για να αναδειχθεί σε κόμβο βιοτεχνολογίας έχει η Ελλάδα

Σημαντικές προοπτικές για να αναδειχθεί σε κόμβο βιοτεχνολογίας έχει η Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: E-Farmako- Open Science Wiki | Fandom

«Τώρα είναι η ευκαιρία της Ελλάδας. Ή τώρα ή ποτέ. Πρέπει να δούμε πώς θα υλοποιήσουμε αυτές τις προτάσεις»

Σημαντικές προοπτικές να αναδειχθεί σε κόμβο βιοτεχνολογίας διαθέτει η Ελλάδα, εφόσον διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, διορθωθούν τα κακώς κείμενα και εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Ήδη η “dream team” που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό παρουσίασε την πρότασή της στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον περασμένο Μάιο, η οποία είναι βασισμένη σε μελέτη που εκπονήθηκε προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο έδαφος και να κατακτήσει η χώρα μας το μερίδιο που της αναλογεί στον τομέα. Στο πρότζεκτ συμμετείχαν Έλληνες που έχουν διαπρέψει στον τομέα της βιοτεχνολογίας στο εξωτερικό, οι οποίοι και κατέθεσαν την εμπειρία τους και τις προτάσεις τους.

Στο θέμα αναφέρθηκε σε πάνελ του συνεδρίου Healthworld που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο ειδικός σύμβουλος στον Πρωθυπουργό – τ. αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Τώρα είναι η ευκαιρία της Ελλάδας. Ή τώρα ή ποτέ. Πρέπει να δούμε πώς θα υλοποιήσουμε αυτές τις προτάσεις. Η Ελλάδα πραγματικά μπορεί να γίνει κόμβος στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Υπάρχουν μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα, η Αμερική και η Αγγλία, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιοτεχνολογίας, αλλά υπάρχουν και μικρότερες χώρες, όπως το Βέλγιο, το Ισραήλ, η Ελβετία που έχουν αξιόλογη παρουσία. Και η Ελλάδα μπορεί να πάρει ένα κομμάτι. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει. Καταδεικνύεται και από τη μελέτη, την οποία έχουμε υποβάλλει και υλοποιούμε, ότι είναι περισσότερο θέμα ανθρώπινου κεφαλαίου, παρά χρηματικών πόρων, προκειμένου να αναπτύξουμε τον τομέα αυτόν στην Ελλάδα και αυτό θέλουμε να κάνουμε», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Οι βασικές πρωτοβουλίες

Οι πρωτοβουλίες, οι οποίες περιγράφονται στην έκθεση αναφέρονται κυρίως αφενός στην αναβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας της βασικής έρευνας στην Ελλάδα, αφετέρου στα κίνητρα τα οποία πρέπει να δοθούν για να εγκατασταθούν στη χώρα εταιρείες βιοτεχνολογίας για την παραγωγή φαρμάκων, τη διενέργεια κλινικών μελετών και την παροχή βιοφαρμακευτικών υπηρεσιών.

«Βλέπουμε ότι οι εταιρείες κάνουν εξωτερικές αναθέσεις για πολλές υπηρεσίες κι εδώ υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για εμάς. Η Ελλάδα διαθέτει και το ανθρώπινο κεφάλαιο και τις υποδομές, πλέον, προκειμένου να υποστηρίξει τέτοιες υπηρεσίες και πρέπει να φέρουμε αυτές τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Το κομμάτι της παραγωγής είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι φιλική προς τις επενδύσεις. Έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο κομμάτι των κλινικών δοκιμών, όπου κι εκεί έχουν γίνει βήματα, έχουμε ακόμα λίγο δρόμο, αλλά νομίζω ότι έχουμε συμφωνήσει όλοι στο τι πρέπει να γίνει, ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και θα το κάνουμε. Άρα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε ένα μεγάλο μερίδιο και από το κομμάτι των κλινικών μελετών», τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

Αναφερόμενος στην παροχή υπηρεσιών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να αποτελέσει κόμβο και να αντιστραφεί το brain drain, να έρθει ανθρώπινο δυναμικό πίσω στην Ελλάδα, κάτι που -όπως σημείωσε- προκύπτει και από τη μελέτη.

Για να μπορέσει να υπάρξει ένα οικοσύστημα βιοτεχνολογίας και καινοτομίας, η βάση είναι η ποιότητα της βασικής επιστήμης και η ποιότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξουν επενδύσεις, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, πρόεδρο Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), Σπύρο Αρταβάνη-Τσάκωνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments