Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Eξωφρενικό και αστείο το αφήγημα της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης

Παναγιωτόπουλος: Eξωφρενικό και αστείο το αφήγημα της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, την στρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές απειλές

Η πολύ επιθετική, πολύ φιλοπολεμική ρητορική ενοχλεί και ανησυχεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου και Ελλάδας είναι η εγγύηση ότι όποιος σχεδιάζει πράγματα, επιβουλεύεται εδάφη, αναπτύσσει στην πράξη τον αναθεωρητισμό ή ακόμη και τον επεκτατισμό της εποχής, θα βρει απέναντί του ισχυρό τείχος ανάσχεσης. Και το ισχυρό τείχος ανάσχεσης δεν είναι τίποτε άλλο από τις ένοπλες δυνάμεις μας και τις δυνατότητές τους, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ν. Παναγιωτόπουλος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΡΙΚ και την εκπομπή “Αμύνεσθαι Περί Πάτρης”, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, την στρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές απειλές, τονίζοντας ότι επιλογή της είναι να μην ακολουθεί την ίδια οξύτατη, πολεμική και τελικά προσβλητική ρητορική, που φανατίζει τους λαούς.

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα κινείται σε δύο άξονες, με τον ένα να σχετίζεται με την αμυντική διπλωματία και την σύναψη και ανάπτυξη συμμαχιών και στρατηγικών συνεργασιών με χώρες που συμμερίζονται με την Ελλάδα τις ίδιες αντιλήψεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων και την κάλυψη κενών που παρουσιάστηκαν ή μεγάλωσαν λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των τελευταίων ετών.

”Όπως έχω πει και στον Τούρκο ομόλογό μου, δεν θεωρώ ότι είναι επιθετική στάση ή δυνητικά απειλητική της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία το ότι αποφασίζει σιγά σιγά να αντικαταστήσει φρεγάτες , πολεμικά πλοία, τα οποία έχουν ηλικία σαράντα ή πενήντα χρονών. Είναι το φυσικό και το επιβαλλόμενο, αν θέλετε, υπό τις περιστάσεις, να πάμε σε μια σταδιακή αντικατάσταση αυτών των πλοίων τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες φθορές από το χρόνο, όπως άλλωστε είναι φυσιολογικό”.

Η απόκτηση των τριών φρεγατών Μπελαρά από τη Γαλλία, τόνισε, δεν είναι μια δυνητική απειλή ή επιθετική στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, στόχο έχει την αντικατάσταση του παλαιού στόλου της.

Αναφερόμενος στη στρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης , ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι για πρώτη φορά γίνεται παράκαμψη των Στενών, κάτι που ενοχλεί την Τουρκία, ενώ η επένδυση επιφέρει και σημαντικά οικονομικά οφέλη για την περιοχή.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως το επόμενο διάστημα οι προκλήσεις και οι απειλές της Τουρκίας θα ενταθούν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε:

”Εμείς διατηρούμε την εγρήγορση στην οποία βρισκόμαστε εδώ και 2,3 χρόνια, ήδη, επομένως δεν αλλάζουμε κατά πολύ αυτά που κάναμε, τους σχεδιασμούς που πάντα υπάρχουν και φυσικά προχωράμε με όσο ταχείς ρυθμούς γίνεται στην προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε εξοπλιστικά τις ένοπλες δυνάμεις μας. Ενδεχομένως να έχουμε μια ένταση σε επίπεδο ρητορικής. Θέλω να πιστεύω, θέλω να ελπίζω επειδή είμαι και φύσει αισιόδοξος τύπος ότι θα βρεθούν ή θα αποκατασταθούν τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των ηγεσιών, είτε σε επίπεδο ηγετών, είτε σε επίπεδο π χ. υπουργών Εξωτερικών, ή επίπεδο υπουργών Εθνικής Άμυνας, ακόμη και στρατιωτικής ηγεσίας.

Θεωρώ ότι είναι βασικό να αποκατασταθούν και εκτιμώ ότι τελικά θα αποκατασταθούν αυτά τα κανάλια επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει πρόσκληση για συνέχιση του διαλόγου στις πολλές διαφορές που αναμφισβήτητα έχουμε κι από εκεί και πέρα νομίζω ότι αυτή η πρόσκληση θα τύχει μιας κάποιας ανταπόκρισης. Από την άλλη μεριά – για να είμαστε και ρεαλιστές – δεν περιμένω να σταματήσουν αυτές οι φραστικές ακρότητες, η φιλοπόλεμη επιθετική ρητορική, ιδίως από πλευράς του τούρκου προέδρου”.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε εξωφρενικό και αστείο το αφήγημα της αποστρατιωτικοποίησης επειδή δήθεν η Ελλάδα ή τα ελληνικά νησιά απειλούν στρατιωτικά την Τουρκία, σημειώνοντας ότι έπειτα από τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ και άλλες χώρες), ”όλοι οι ισχυροί παίκτες, διεθνώς, ασκούν πίεση στον τούρκο πρόεδρο να αλλάξει τρόπους, να αλλάξει συμπεριφορές και να κάνει αυτό που εμείς θεωρούμε ως φυσιολογικό και επόμενο στις διεθνείς σχέσεις: Να υιοθετήσει μια διεθνή τάξη που να βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες και όχι στο Δίκαιο του ισχυρού ή στο Δίκαιο αυτού που έχει την ισχύ των όπλων με το μέρος.

Δια πάν ενδεχόμενο, όμως, καλού κακού, ετοιμαζόμαστε και εμείς όσον αφορά την αναβάθμιση των εξοπλιστικών δυνατοτήτων της χώρας. Είναι καλό να έχεις το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος σου, όμως ακόμη καλύτερο είναι να έχεις και σύγχρονα οπλικά συστήματα και μεγάλη αποτρεπτική ισχύ δια των ενόπλων σου δυνάμεων. Κι αυτό το μονοπάτι επιλέγω”.

Δήλωσε ότι η άρση του εμπάργκο όπλων από την ΗΠΑ προς την Κύπρο, εκτός από καίριας σημασίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο, όχι μόνο για αγορά οπλικών συστημάτων, αλλά για δημιουργία υποδομών, όπως για παράδειγμα μια ναυτικής βάσης.

”Πάντα το αμυντικό δόγμα προέβλεπε και κάλυψη των αμυντικών αναγκών της Κύπρου. Δεν το έχουμε αλλάξει αυτό. Η Ελλάδα ασφαλώς διαθέτει τις αμυντικές της δυνατότητες ή αν θέλετε και τα οπλικά της συστήματα και για την άμυνα της Κύπρου και αυτό θα έλεγα είναι δεδομένο. Δεν είναι δική μου υπόθεση ή δική μου δουλειά, ήταν πάντα το δόγμα. Η Ελλάδα είναι δίπλα στην Κύπρο, η Κύπρος είναι δίπλα στην Ελλάδα, είμαστε αδέρφια και μαζί παλεύουμε για να σταθούμε σε μια νέα, πολύ σύνθετη γεωπολιτικά εποχή”, κατέληξε, τονίζοντας και με την Εθνική Φρουρά και με το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, οι Κύπριοι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

15.12.2025 | 09:34

Σοκ στο Χόλιγουντ: Νεκρός ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ – Δολοφονήθηκαν από τον γιο τους

15.12.2025 | 09:26

Αδιανόητο για τον Ολυμπιακό – Η βραδιά που «σίγησε» μετά από 14 μήνες

15.12.2025 | 09:20

Συνεχίζουν τα μπλόκα οι αγρότες μετά το «όχι» στο Μαξίμου – Χάρτης κινητοποιήσεων και προειδοποίηση για Χριστούγεννα στους δρόμους

15.12.2025 | 09:14

Farmers turn their backs on Maximos and call Mitsotakis to a public debate over production costs

15.12.2025 | 09:09

Οι αγρότες γυρίζουν την πλάτη στο Μαξίμου και καλούν Μητσοτάκη σε δημόσιο διάλογο με αιχμή το κόστος παραγωγής

15.12.2025 | 07:00

Έλληνες Υπουργοί στις Βρυξέλλες: Τα μεγάλα deals για τα δίκτυα και η κρίσιμη συζήτηση με Rutte και Birol!

15.12.2025 | 05:39

Διόδια 2026: Αυξήσεις σε Αττική Οδό, Ολυμπία Οδό και Μορέα – Αναλυτικές νέες τιμές από 1/1/2026

15.12.2025 | 05:03

Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα γίνεται πεδίο ανταγωνισμού για συμβόλαια δισεκατομμυρίων – Με φόντο δεσμούς με Τραμπ

14.12.2025 | 17:42

Σοκ! «Βόμβα» στη showbiz: Έρχεται καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση κατά κορυφαίου Έλληνα τραγουδιστή

14.12.2025 | 16:21

Αϊβάζης εκτός εαυτού στις κάμερες: «Θες να σου πω γιατί χώρισα; Θα το αντέξεις;» – Φωτιά οι δηλώσεις

14.12.2025 | 15:59

ΧΑΜΟΣ με την Τούνη! Η αντίδραση στις κάμερες μετά τις «βολές» στον Αλεξάνδρου – Τι έκανε

14.12.2025 | 15:35

Ο Μαρτίκας απαντά στα σχόλια για τις AI φωτογραφίες με τον Παντελίδη: «Τι σκοπό να έχω; Δημοσιότητα; Έχω»

14.12.2025 | 14:39

Taylor Swift: Έδωσε μπόνους 197 εκατομμυρίων δολαρίων στους συνεργάτες της κι εκείνοι "λύγισαν" από συγκίνηση

14.12.2025 | 12:40

ΧΑΜΟΣ στο The Voice! Η Μαρίνα «πάγωσε» με την απίστευτη πρόταση Μαζωνάκη – «Θα βαφτίσω το παιδί σου!»

14.12.2025 | 11:33

Η ανακοίνωση του δικηγόρου του Τσιτσιπά για τη Lotus που έτρεχε με 210χλμ στην Αττική Οδό

14.12.2025 | 10:20

ΣΟΚ με τον Τσιμιτσέλη! «ΔΕΝ θα πιστέψεις τι έκανε στα μαλλιά του μετά από τόσα χρόνια! [pic]

14.12.2025 | 23:07

Ο Νετανιάχου προσπαθεί να μπλοκάρει πωλήσεις F-35 σε Τουρκία και Σαουδική Αραβία

14.12.2025 | 21:19

Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και το Αιγαίο: Μεσολάβηση, F-35 και S-400 σε ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό παιχνίδι

14.12.2025 | 00:10

Το σχέδιο Τραμπ να «ξηλώσει» την ΕΕ: Οι 4 χώρες που θέλει εκτός Ευρώπης

13.12.2025 | 02:06

Η Ευρώπη «all in» στην άμυνα: Von der Leyen ανοίγει το κουτί του Πανδώρας για SAFE 2

13.12.2025 | 01:00

F-35 στην Τουρκία: Το παρασκήνιο, οι πιέσεις και τα σενάρια για τους S-400 από Ισραήλ

12.12.2025 | 20:07

ΝΑΤΟ – Ρούτε: Απειλεί Τραμπ και ειρήνη! Επανεξοπλισμός, «τρίτος παγκόσμιος» και στρατιωτικά κέρδη!

12.12.2025 | 10:55

«Σπάει ταμπού ο Τούρκος διευθυντής: “Κανείς στην Άγκυρα δεν ονειρεύεται ελληνικά νησιά – Σταματήστε τον φόβο!”»

12.12.2025 | 02:33

Τσελίκ: «Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι παράνομη»

Κασσελάκης: Έκτακτο συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο

Ο Στεφανος Κασσελάκης δηλώνει με ειλικρίνεια, στο μήνυμα του προς τα μέλη, πως «Υπάρχουν δύο δρόμοι μπροστά μας.

Κασσελάκης: Έκτακτο συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο

Μισθοί και Εθνική Άμυνα: Πώς η οικονομική ενίσχυση στελεχών ενισχύει την ετοιμότητα της χώρας

Οι αυξήσεις μισθών στο νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι μόνο οικονομικό μέτρο, αλλά στρατηγικό εργαλείο για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ελλάδας.

Μισθοί και Εθνική Άμυνα: Πώς η οικονομική ενίσχυση στελεχών ενισχύει την ετοιμότητα της χώρας

Ζωή Κωνσταντοπούλου υπέρ αγροτών: «Μπράβο τους που δεν ενέδωσαν στην κοροϊδία του πρωθυπουργού»

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, βρέθηκε στο μπολόκο της Νίκαιας

Ζωή Κωνσταντοπούλου υπέρ αγροτών: «Μπράβο τους που δεν ενέδωσαν στην κοροϊδία του πρωθυπουργού»

Χρυσοχοΐδης για αγροτικές κινητοποιήσεις: «Η ΕΛΑΣ δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες–Τι ψέμματα λέτε»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί αστυνομικής βίας

Χρυσοχοΐδης για αγροτικές κινητοποιήσεις: «Η ΕΛΑΣ δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες–Τι ψέμματα λέτε»

Κικίλιας: Η ναυτιλία και τα λιμάνια στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδίου για το 2026

Στη ναυτιλία, τα νησιά και τις λιμενικές υποδομές ως τη μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2026, παρουσιάζοντας ένα ευρύ σχέδιο επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων και ενίσχυσης του ναυτικού οικοσυστήματος.

Κικίλιας: Η ναυτιλία και τα λιμάνια στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδίου για το 2026

Λιβάνιος: Επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές

Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, κάνοντας λόγο για μια αυτονόητη και ώριμη μεταρρύθμιση που ενισχύει την ισοτιμία και τη δημοκρατική συμμετοχή.

Λιβάνιος: Επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές

Μητσοτάκης για την επίθεση στο Σίδνεϊ: Αντισημιτισμός και μίσος δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο X για το αιματοκύλισμα στην παραλία του Σίδνεϊ

Μητσοτάκης για την επίθεση στο Σίδνεϊ: Αντισημιτισμός και μίσος δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας

Τσουκαλάς για Μητσοτάκη: Αν δεν τον είχε ξεβολέψει η ευρωπαϊκή εισαγγελία,το πλιάτσικο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχιζόταν

Σφοδρή κριτική στην κυριακάτικη ανάρτηση του πρωθυπουργού άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Τσουκαλάς για Μητσοτάκη: Αν δεν τον είχε ξεβολέψει η ευρωπαϊκή εισαγγελία,το πλιάτσικο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχιζόταν