Διεθνή

Προς αιφνίδια ένταση στις σχέσεις Κίνας – Ταιβάν;

Προς αιφνίδια ένταση στις σχέσεις Κίνας – Ταιβάν;

Πηγή Φωτογραφίας: thoughtco/nikkeiasia

Η πρόεδρος της Ταϊβάν θα δεσμευτεί, σήμερα Δευτέρα, σε μια μεγάλη ομιλία για την Εθνική Ημέρα της Χώρας ότι θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες του νησιού, εν μέσω οξυμένων εντάσεων με την Κίνα

Ένταση σημειώνεται στις σχέσεις ανάμεσα στην Ταϊβάν και την Κίνα, οι οποίες ήταν ήδη τεταμένες και οι οποίες αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο μέσα στις επόμενες ημέρες, με την Ταϊπέι να εμφανίζεται αποφασισμένη να αγνοεί τις στρατιωτικές «προειδοποιήσεις» του Πεκίνου.

Ξαφνικά, η Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν, φέρεται να έλαβε την οριστική απόφαση να προχωρήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του αμυντικού στρατιωτικού σκέλους των νησιών, τη στιγμή που διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν έντονη στρατιωτική κινητικότητα από την πλευρά της Κίνας.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν θα δεσμευτεί, σήμερα Δευτέρα, σε μια μεγάλη ομιλία για την Εθνική Ημέρα της Χώρας ότι θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες του νησιού, εν μέσω οξυμένων εντάσεων με την Κίνα.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο μέρος της εθνικής επικράτειάς της και η επίσκεψη τον Αύγουστο της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στο νησί έχει επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, προκαλώντας δέσμη στρατιωτικών ελιγμών από το Πεκίνο.

Αναμένεται ότι η πρόεδρος της Ταϊβάν θα εκθέσει διεξοδικά τη θέση της «ενίσχυσης της στρατιωτικής ισχύος της εθνικής άμυνας και της ανοικοδόμησης του ηθικού των ανθρώπων».

Η Τσάι Ινγκ Γουέν έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ταϊβάν, πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται από αυξημένες αμυντικές δαπάνες, καθώς η Κίνα επιμένει στις διεκδικήσεις της στο νησί.

Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συνέχιση της εμβάθυνσης της διεθνούς συνεργασίας και τη δημιουργία «στενών δεσμών» με τους δημοκρατικούς συμμάχους του νησιού.

Αυτή η προγραμματισμένη ομιλία θα πραγματοποιηθεί σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, αφού θα γίνει σε λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, όπου ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ αναμένεται να ανανεώσει τη θέση του για τρίτη συνεχόμενη πενταετή θητεία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments