Διεθνή

OHE: Ψήφισμα καταδίκης από τη Γενική Συνέλευση για τις ρωσικές προσαρτήσεις

OHE: Ψήφισμα καταδίκης από τη Γενική Συνέλευση για τις ρωσικές προσαρτήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: swedenabroad

Καταψήφισαν εκτός από τη Ρωσία, η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα, η Συρία και η Νικαράγουα - Απείχαν Κίνα και Ινδία

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με συντριπτική πλειοψηφία τη Ρωσία για τις προσαρτήσεις τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας.

Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από 143 χώρες, ενώ 35 κράτη -μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ινδία- απείχαν.

Εκτός από τη Ρωσία, τέσσερις χώρες απέρριψαν την ψηφοφορία, συγκεκριμένα η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα, η Συρία και η Νικαράγουα.

Αν και συμβολικό, ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός ψήφων κατά της Ρωσίας από την εισβολή.

Την περασμένη εβδομάδα, σε μια μεγαλειώδη τελετή στο Κρεμλίνο, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε έγγραφα για να κάνει τις ανατολικές ουκρανικές περιοχές Λουγκάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα μέρος της Ρωσίας.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν με τους ηγέτες των τεσσάρων περιοχών που είχαν εγκατασταθεί στη Μόσχα και προέκυψαν μετά από αυτοανακηρυγμένα δημοψηφίσματα, τα οποία η Δύση κατήγγειλαν ως «ψεύτικα».

Το ψήφισμα καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει καμία από τις διεκδικήσεις προσάρτησης της Ρωσίας και απαιτεί την «άμεση ανατροπή». Χαιρετίζει και «εκφράζει την ισχυρή υποστήριξή της» στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ευγνώμων στις χώρες που το στήριξαν.

«Ο κόσμος είπε τον λόγο του – οι προσπάθειες [της Ρωσίας] για προσάρτηση είναι άχρηστες και δεν θα αναγνωριστούν ποτέ από ελεύθερα έθνη», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι στην Ουκρανία «θα επιστρέψουν όλα τα εδάφη της».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η ψηφοφορία έστειλε ένα «σαφές μήνυμα» στη Μόσχα.

«Το διακύβευμα αυτής της σύγκρουσης είναι σαφές σε όλους και ο κόσμος έστειλε ένα σαφές μήνυμα ως απάντηση – η Ρωσία δεν μπορεί να διαγράψει ένα κυρίαρχο κράτος από τον χάρτη», είπε.

Η Ντάμ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ, είπε ότι η Ρωσία απέτυχε στο πεδίο της μάχης και στον ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι χώρες ενώθηκαν για να υπερασπιστούν τον καταστατικό χάρτη του παγκόσμιου οργανισμού.

“Η Ρωσία έχει απομονωθεί, αλλά η Ρωσία μόνη της μπορεί να σταματήσει τα δεινά. Η ώρα να τερματιστεί ο πόλεμος είναι τώρα”, είπε.

Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση ξεκίνησε αφού η Ρωσία χρησιμοποίησε το δικαίωμα αρνησικυρίας της για να αποτρέψει τη δράση στο Συμβούλιο Ασφαλείας – το όργανο που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Ως μόνιμα μέλη, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης βέτο στο συμβούλιο.

Υπήρξαν εκκλήσεις να αφαιρεθεί από τη Ρωσία το δικαίωμα αρνησικυρίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments