Ελλάδα

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η Οδική Ασφάλεια

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η Οδική Ασφάλεια

Πηγή Φωτογραφίας: west-tv.gr/ e- nomothesia.gr

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος αναλύει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της κυβέρνησης για την οδική ασφάλεια. Επιπλέον, εξετάζονται ορισμένες προτάσεις αναφορικά με τις υποδομές και τις μεταφορές.

Τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, την ηλεκτροκίνηση και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, παρουσίασε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος. 

Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα

Σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, ο Υφυπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι καταβάλλεται μια σημαντική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, καθώς από το 2014, όταν είχαν τοποθετηθεί οι πρώτοι φορτιστές, μεσολάβησαν 4,5 χρόνια χωρίς να γίνουν βήματα μπροστά. Σχετικά, ανέφερε:

«Στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης, στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα προτού δημιουργηθούν και όχι αφού δημιουργηθούν, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει τρεις φάσεις: Η πρώτη είναι η αγορά, η δεύτερη είναι η φόρτιση και η τρίτη φάση, που τη θεωρώ εξίσου σημαντική, είναι το τι γίνεται με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη συντήρηση και όταν κλείσει ο κύκλος ζωής του. Σε λίγο διάστημα θα εκδώσουμε μία υπουργική απόφαση η οποία θα ρυθμίζει – μεταξύ άλλων – πώς θα πιστοποιούνται οι τεχνίτες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και το τι θα γίνεται με τις μπαταρίες αυτοκινήτων όταν ολοκληρώνεται ο κύκλος ζωής τους.

Ψηφιοποίηση υπηρεσιών και δράσεων

Όσον αφορά στην ψηφιοποιήση, ο Υφυπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι έγινε η ψηφιοποίηση του διπλώματος οδήγησης και της ταυτότητας, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να ολοκληρώνουν τη μεταβίβαση των αυτοκινήτων τους με ηλεκτρονικό τρόπο.

«Ψηφιοποιήσαμε σχεδόν όλες τις υπηρεσίες και δράσεις που σχετίζονται με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τις Περιφέρειες. Σημαντικό ρόλο στην ψηφιοποίηση διαδραμάτισε μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, καθώς μετά από 38 χρόνια άλλαξε το Πληροφοριακό Σύστημα.

 Μηδενικό ΦΠΑ στο κράνος

Ο Υφυπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι η οδική ασφάλεια έχει ως κεντρικό άξονα έναν νέο Κ.Ο.Κ. ο οποίος θα λειτουργεί βάσει της σημερινής πραγματικότητας, που σημαίνει να απενοχοποιήσουμε το όχημα, καθώς δεν φταίει κανένα άλλο μέλος μιας οικογένειας, αν ένα στενό συγγενικό του πρόσωπο περάσει με κόκκινο.

«Μια πρότασή μου, την οποία εξετάζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι η θέσπιση μηδενικού ΦΠΑ στα κράνη. Το κράνος ως προϊόν έχει ημερομηνία λήξης και ανάλογα με τη χρήση του  πρέπει να αντικαθίσταται. Επομένως, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες – και κυρίως στη νέα γενιά που χρησιμοποιεί μοτοσικλέτα – να αγοράζει κράνος τη στιγμή που πρέπει. Και ασφαλώς να εμφυσήσουμε στους νέους ανθρώπους την κουλτούρα του «φοράω κράνος για προσωπική μου ασφάλεια».

Οδική ασφάλεια για την περίοδο 2021 – 2030

«Η οδική ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Και κάποια στιγμή πρέπει όλοι μας να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, καθώς η υφιστάμενη κουλτούρα δεν συνάδει με την οδική ασφάλεια. Είναι, λοιπόν, υποχρέωση όλων μας, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Παιδείας, να διαμορφώσουμε από την παιδική ηλικία μια κουλτούρα που θα προάγει την οδική ασφάλεια», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

 Δημιουργία ζωνών 30 χλμ./ώρα στις αστικές περιοχές

«Δίνουμε στους δήμους και τις περιφέρειες τη δυνατότητα δημιουργήσουν στο οδικό δίκτυο που υπάγεται στη δικαιοδοσία τους ζώνες στις οποίες το ανώτατο όριο ταχύτητας θα περιορίζεται σε 30 χλμ./ώρα. Από την άλλη, δεν γίνεται όλοι οι δρόμοι της Αθήνας να έχουν ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα. Κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο και πρακτικά αδύνατο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει μια διαβάθμιση.

Ζώνες μηδενικών ρύπων

Έως τα τέλη του 2023, όμως, που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι πολύ περισσότερα. Ίσως τότε θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ζώνες μηδενικών ρύπων, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να κεφαλαιοποιήσουν την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Εμείς ήδη το σκεφτόμαστε, απλώς θέλουμε να το ξεκινήσουμε στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία μας και να το συνεχίσουμε στην επόμενη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος».

Η αύξηση των σημείων φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

«Τα σημεία φόρτισης έχουν αυξηθεί, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν γίνεται να υλοποιηθεί σε μία ημέρα. Εμείς περιμένουμε από τους δήμους, ειδικά μέσω των ΣΒΑΚ, να χωροθετήσουν σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Εφόσον γίνει μια σοβαρή και ορθή χωροθέτηση, δεν χρειάζεται να υπάρχει κάτω από κάθε πολυκατοικία φορτιστής».

Νομοθετική πρωτοβουλία να καταστούν υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες, όταν το απαιτούν οι καιρικές συνθήκες

” Οι οδηγοί μπορούν εύκολα να έχουν τις αλυσίδες τους στο όχημα, στον χώρο όπου έχουν είτε τη ρεζέρβα ή το κιτ επισκευής του ελαστικού. Άρα είτε θα έχεις τις αλυσίδες στο αυτοκίνητό σου, όπως έχεις το φαρμακείο και τον πυροσβεστήρα, είτε τις βάζεις στο όχημα όταν ανακοινωθεί από την Τροχαία ή την Πολιτική Προστασία ότι θα έχει χιόνι ή παγετό”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments