Διεθνή

Η Διεθνής Αμνηστία για το Ιράν

Η Διεθνής Αμνηστία για το Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: middleeastmonitor/reuters

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι τουλάχιστον 23 παιδιά είναι μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων, που σκοτώθηκαν στο Ιράν κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων.

Κόλαφος είναι η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την καταστολή του κινήματος στο Ιράν, ενώ, παράλληλα, το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αυστηροποιείται διαρκώς και περισσότερο, λαμβάνοντας ακόμη πιο απαιτητικά μέτρα εναντίον του ανδρικού πληθυσμού.

Πιο αναλυτικά, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι τουλάχιστον 23 παιδιά είναι μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων, που σκοτώθηκαν στο Ιράν κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων.

«Η παράνομη δολοφονία τουλάχιστον 23 παιδιών από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν ρίχνει περισσότερο φως στην αποφασιστικότητα των αρχών να καταστείλουν τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου. Αυτές οι διαμαρτυρίες στη συνέχεια κλιμακώθηκαν και εξελίχθηκαν σε αυτό που πολλοί στο Ιράν λένε ότι είναι μια ευρύτερη εξέγερση ενάντια στην ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Είκοσι τρία παιδιά είναι μεταξύ των τουλάχιστον 201 ανθρώπων που εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν σε πανεθνικές διαδηλώσεις από τότε που δολοφονήθηκε η 22χρονη Ιρανή, κουρδικής καταγωγής.

Η Αμνηστία δημοσίευσε, επίσης, τα ονόματα και τις συνθήκες της δολοφονίας 23 παιδιών κατά τη διάρκεια δεκαήμερων διαδηλώσεων τον περασμένο μήνα. Η οργάνωση διαπίστωσε ότι μεταξύ των παιδιών που σκοτώθηκαν υπάρχουν 20 αγόρια ηλικίας 11 – 17 ετών και τρία κορίτσια, δύο από τα οποία ήταν 16 ετών και ένα 17 ετών.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς πυροβολήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ τέσσερις από αυτούς –τρία κορίτσια και ένα αγόρι– ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.

Δέκα από τα θύματα ανήκαν στην ιρανική εθνοτική μειονότητα των Μπαλούχων και πυροβολήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στις 30 Σεπτεμβρίου, στη διαδήλωση που θεωρείται ότι είναι η πιο θανατηφόρα ημέρα των διαδηλώσεων στην περιοχή.  «Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν έχουν σκοτώσει τουλάχιστον δεκάδες παιδιά σε μια προσπάθεια να καταστείλουν το πνεύμα αντίστασης στη γενναία νεολαία της χώρας», δήλωσε η Heba Morayef, εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστία, η οποία πρόσθεσε ότι «τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει επειγόντως να πραγματοποιήσουν ειδική συνεδρίαση για να υιοθετήσουν ψήφισμα για ανεξάρτητη διεθνή έρευνα και να δημιουργήσουν μηχανισμούς λογοδοσίας στο Ιράν».

Υπενθυμίζεται ότι η UNICEF, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, δήλωσε στις 10 Οκτωβρίου ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες «παιδιά και έφηβοι σκοτώνονται, τραυματίζονται και συλλαμβάνονται» στο Ιράν.

Η περίπτωση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Την ίδια στιγμή, στο Αφγανιστάν, οι κρατικές δυνάμεις προβαίνουν σε μία περαιτέρω σκλήρυνση του καθεστώτος.

Οι Ταλιμπάν διέταξαν δασκάλους και μαθητές σε λύκεια στη νότια επαρχία Κανταχάρ να υπογράψουν δέσμευση ότι θα ενεργούν σύμφωνα με την ιδιαίτερη ερμηνεία στην οποία υποβάλλουν τον θρησκευτικό νόμο οι Ταλιμπαν – τη Σαρία.

Στο κείμενο αυτό της δεσμευτικής υπόσχεσης υπάρχει αυστηρός κανόνας των Ταλιμπάν για την εμφάνιση των ανδρών, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών τού να αφήνουν υποχρεωτικά γένια, να φοράνε τουρμπάνι και να ενδύονται μια μακριά μπλούζα με παντελόνι, η οποία είναι ένα κοινό ένδυμα στις αγροτικές περιοχές του Αφγανιστάν.

Εάν κάποιος αποτύχει να εκπληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις, τότε οι μαθητές θα μπορούσαν ακόμη και να αποβληθούν από το σχολείο και οι δάσκαλοι να χάσουν τη δουλειά τους.

Σημειώνουμε ότι η Σούννα είναι η ισλαμική έννοια της δράσης σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Μωάμεθ. Το Κοράνι και η Σούννα είναι η βάση του Νόμου της Σαρία, του ισλαμικού κώδικα διαβίωσης.

Η εντολή των Ταλιμπάν να υπογράψουν την εν λόγω δέσμευση δάσκαλοι και μαθητές από την ένατη τάξη και άνω έχει επικριθεί έντονα. Από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, ζήτησαν από τους άνδρες να αφήσουν γένια και να ντυθούν με παραδοσιακά ρούχα, εάν επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται και να μην τεθούν σε καθεστωτική δυσμένεια.

Σε ορισμένες περιοχές του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει τα δυτικά ρούχα και κούρεμα. Οι λεγόμενοι «μαχητές» έχουν, επίσης, διαχωρίσει τους άνδρες από τις γυναίκες σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κυβερνητικά γραφεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα ζευγάρια που τρώνε συχνά σε εστιατόρια, ανακρίνονται και ταπεινώνονται από την Αστυνομία Ηθών των Ταλιμπάν. Πολλοί από τους κανόνες των Ταλιμπάν προέρχονται από την πρώτη φορά που βρίκονταν στην εξουσία, από το 1996 έως το 2001, όταν το καθεστώς τους αρνήθηκε στους Αφγανούς ακόμη και τα πιο βασικά δικαιώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments