Διεθνή

ΗΠΑ: Πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου –  60 δολάρια ανά βαρέλι

ΗΠΑ: Πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου –  60 δολάρια ανά βαρέλι

Πηγή Φωτογραφίας: aa.com.tr/ Αρχείο

Η επιβολή πλαφον στο ρωσικό πετρέλαιο εξετάζεται στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιδίωξη αποτελεί να "κρατήσουν" το ρωσικό πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ανέφερε πως ένα πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου της τάξης των 60 δολαρίων ανά βαρέλι θα ήταν ένα καλό επίπεδο για να μειωθούν τα ενεργειακά έσοδα της Μόσχας επιτρέποντας παράλληλα την κερδοφόρα παραγωγή «μαύρου χρυσού».

Μιλώντας στις συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας από την Ουάσινγκτον, η Γέλεν είπε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στη Δύση εξετάζουν ακόμα το πως θα κινηθούν σχετικά με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κρατώντας παράλληλα το ρωσικό πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά.

Η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως η Ρωσία ήταν πρόθυμη να παράγει και να πουλάει πετρέλαιο στο επίπεδο των 60 δολαρίων το βαρέλι κατά την προηγούμενη 5ετία ή 7ετία.

«Ένα πλαφόν σε αυτό το εύρος θα ήταν αρκετό ώστε η Ρωσία να έχει κερδοφόρα παραγωγή και να πουλά πετρέλαιο» ανέφερε η Γέλεν, προσθέτοντας πως το κόστος παραγωγή του ρωσικού πετρελαίου είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες των G7 σχεδιάζουν να θέσουν σε εφαρμογή των πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από τις 5 Δεκεμβρίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει ένα πιο κλιμακωτό σχέδιο για πλαφόν στο ρωσικό αργό.

Σημειώνεται πως το ρωσικό αργό από τα Ουράλια, το κύριο εξαγώγιμο πετρελαϊκό προϊόν της χώρας, κινείται στα 75 δολάρια ανά βαρέλι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments