Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: Πώς το πετρέλαιο “παγώνει” τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – ΗΠΑ

Ενεργειακή κρίση: Πώς το πετρέλαιο “παγώνει” τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: rnz

Η μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ και την "έκπληξη" της Σαουδικής Αραβίας για τις κατηγορίες και τις απειλές που εκτοξεύτηκαν

Η απόφαση του OPEC+ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ κι έφερε ένταση στις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν ο οποίος μίλησε για “εναρμόνιση” του βασιλείου με τη Ρωσία και περί εξαναγκασμού κάποιων χωρών στην κίνηση αυτή..

Μετά τη “συντεταγμένη” απάντηση των κρατών μελών του OPEC+  ότι η απόφαση τους ήταν ομόφωνη,  και ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+) για μείωση της παραγωγής πετρελαίου λήφθηκε ομόφωνα και για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Ο πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν δήλωσε επίσης ότι έχει “μείνει έκπληκτος” από τις κατηγορίες ότι το σαουδαραβικό βασίλειο “είναι στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας”.

“Είναι ενδεικτικό ότι αυτές οι ψευδείς κατηγορίες δεν προήλθαν από την ουκρανική κυβέρνηση”, έγραψε ο νεότερος γιος του βασιλιάς στο Twitter.

Οι κατηγορίες ωστόσο των ΗΠΑ για τη συνεργασία Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας αποτελούν “έκπληξη” καθώς οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά.

Τον Μάρτιο του 2019 που, εν μέσω της πανδημίας, οι ΗΠΑ μεσολάβησαν, ώστε Ρωσία και  Σ.Αραβία να απέχουν από μια διαφαινόμενη τότε κρίση στις σχέσεις τους προκειμένου να συμφωνήσουν σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των τιμών (αφού η ζήτηση μειώθηκε). Όπως κι έγινε. Άρα κάθε άλλο παρά ευκαιριακή είναι η σχέση Σ.Αραβίας με την Ρωσία ενώ στο παρελθόν η συνεργασία των δύο αυτών μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών βοήθησε αποτελεσματικά τις ΗΠΑ, και τους Αμερικανούς παραγωγούς να ξεπεράσουν την περίοδο των πολύ χαμηλών τιμών αργού (Μάρτιος -Δεκέμβριος 2020)

Η απόφαση μείωσης της παραγωγής από τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες βασίζεται στην προσπάθεια να σταματήσει η διολίσθηση των τιμών κάτω από τα $ 90 το βαρέλι, και δεύτερον να βάλει φρένο στα σχέδια των G7 για επιβολή πλαφόν στην τιμή του Ρωσικού πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία επέλεξε να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα χωρίς στην ουσία να υποσκάπτει αυτά των ΗΠΑ, αφού η διατήρηση υψηλών σχετικά τιμών βοηθά και τους Αμερικανούς παραγωγούς. Στέλνει ωστόσο μήνυμα στις ΗΠΑ, ότι διαθέτει την ικανότητα να κινείται “εκτός γραμμής” ρίχνοντας στο κενό τις όποιες απειλές, καθώς το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να στερήσουν ένα σταθερό εισόδημα για μεγάλο μέρος της Αμερικανικής πολιτικής τάξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments