Οικονομία

Προϋπολογισμός 2023: Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η συζήτηση

Προϋπολογισμός 2023: Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η συζήτηση

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Ξεκινά σήμερα το μεσημέρι η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023

Ξεκινά σήμερα το μεσημέρι η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Σταύρος Καλογιάννης, ανέφερε πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, η πρώτη συνεδρίαση συζήτησης του σχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2023 θα διεξαχθεί σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στη μία το μεσημέρι.

Οι επόμενες δύο συνεδριάσεις, δεύτερη και τρίτη, ορίσθηκαν να πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις δέκα το πρωί και στη μία το μεσημέρι, αντίστοιχα. Επίσης, ο κ. Καλογιάννης, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής, ότι την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση που έχει ζητήσει να κάνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με την πορεία του Ιδιωτικού Χρέους.

Αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα στο οκτάμηνο του 2022

Σημαντικά χαμηλότερα του στόχου διαμορφώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, γεγονός που αποδίδεται στην ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων αλλά και στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, στο πρώτο οκτάμηνο του 2022, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.105 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 9.992 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 10.519 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 19 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5.942 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6.381 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 39.232 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5.695 εκατ. ευρώ ή 17% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments