Διεθνή

Τουρκία ΗΠΑ: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις τους

Τουρκία ΗΠΑ: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις τους

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας πλέον, λόγω της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η απόφαση πως η Τουρκία θα γίνει ο ενεργειακός κόμβος του φυσικού αερίου της Ρωσίας και ότι η Ευρώπη θα μπορεί να προμηθεύεται αέριο μέσω της Άγκυρας “ράγισε” το γυαλί ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Παράλληλα η ραγδαία αύξηση των εξαγωγών της Τουρκίας προς τη Ρωσία αλλά και οι καταγγελίες για ίδρυση ρωσικών εταιρειών “μαιμού” προκαλούν αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον. Ενώ ο αριθμός των νεοσύστατων ρωσικών εταιρειών στην Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια ήταν γύρω στις 100, ο αριθμός των ρωσικών εταιρειών που ιδρύθηκαν τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους ήταν 729.

Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τουρκία για την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

«Οι αμερικανικές τράπεζες και οι αμερικανικές εταιρείες θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι εταιρείες με τις οποίες συναλλάσσονται στην Τουρκία δεν εμπλέκονται στην παράκαμψη των κυρώσεων και είμαστε εδώ για να καθορίσουμε την τρέχουσα κατάσταση, ώστε να τους βοηθήσουμε να πάρουν μια απόφαση», δήλωσε η Rosenberg. Τα λόγια αυτά ερμηνεύτηκαν από τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα ως «μπορεί να υπάρχουν εταιρείες στις οποίες οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις, προσπαθούμε να τις εντοπίσουμε», με άλλα λόγια, ως «πολύ αυστηρή προειδοποίηση».

Οι αξιωματούχοι επέστησαν ιδιαίτερα την προσοχή στις εταιρείες ναυτιλίας, αερομεταφορών, ακινήτων και τεχνολογίας και ζήτησαν από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς να είναι προσεκτικές ώστε να μην παραβιάσουν τις κυρώσεις.Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι φαίνεται να έχουν ευέλικτη άποψη για τη χρήση της τουρκικής λίρας και του ρουβλίου στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, κατανόησαν την ιδιαίτερη κατάσταση της Τουρκίας, αλλά τόνισαν την ανάγκη να είναι κανείς προσεκτικός σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις.

Αρνητικό και το State Department

Την αντίθεση των ΗΠΑ στην συμφωνία που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου σε συνεργασία με την Ρωσία εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βεντάντ Πατέλ, «(ως ΗΠΑ) παροτρύνουμε τους συμμάχους μας να λάβουν μέτρα για να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους και να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Ειδικότερα στην περίπτωση της Τουρκίας, συνεργαζόμαστε στενά μαζί της για να βοηθήσουμε τις δικές της προσπάθειες για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments