Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Αποσύρεται ο Μπόρις Τζόνσον από τη μάχη διαδοχής

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Αποσύρεται ο Μπόρις Τζόνσον από τη μάχη διαδοχής

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο Τζόνσον είπε ότι είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη 102 βουλευτών, αλλά ότι δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον Σουνάκ, ούτε την άλλη υποψήφια Πένυ Μορντάντ, να συνενωθούν «για το εθνικό συμφέρον»

Ο Μπόρις Τζόνσον αποσύρθηκε από τη μάχη της διαδοχής ανοίγοντας όπως όλα δείχνουν τον δρόμο στον Ρίσι Σουνάκ να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας .

Ο Τζόνσον, ο οποίος επέστρεψε από τις διακοπές του στη  Καραϊβική για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 100 βουλευτών για να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της Δευτέρας και να αντικαταστήσει τη Λιζ Τρας, τη γυναίκα που τον διαδέχθηκε τον Σεπτέμβριο μετά την αποπομπή του από το αξίωμα λόγω μιας σειράς σκανδάλων.

Ο Τζόνσον είπε ότι είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη 102 βουλευτών, αλλά ότι δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον Σουνάκ, ούτε την άλλη υποψήφια Πένυ Μορντάντ, να συνενωθούν «για το εθνικό συμφέρον».

«Ως εκ τούτου, φοβάμαι ότι το καλύτερο είναι ότι δεν επιτρέπω να προχωρήσει η υποψηφιότητά μου και να δεσμεύσω την υποστήριξή μου σε όποιον πετύχει», είπε σε δήλωσή του αργά την Κυριακή.

«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή».

Άμεσα στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία καταγράφηκαν οι πρώτες θετικές αντιδράσεις με τη στερλίνα να σημειώνει άνοδο περισσότερο από μισό σεντ έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ταχείας αναμέτρησης, εάν μόνο ένας υποψήφιος εξασφαλίσει την υποστήριξη 100 συντηρητικών βουλευτών, θα διοριστεί πρωθυπουργός τη Δευτέρα.

Εάν δύο υποψήφιοι περάσουν το όριο, θα προχωρήσουν σε ψηφοφορία από τα μέλη του κόμματος, με τον νικητή να ανακοινώνεται την Παρασκευή, λίγες μέρες πριν ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ πρόκειται να αποκαλύψει την κατάσταση των οικονομικών της χώρας στις 31 Οκτωβρίου.

Αυτό είχε προκαλέσει ανησυχίες ότι ο Τζόνσον θα επέστρεφε στην Ντάουνινγκ Στριτ με την υποστήριξη των μελών του κόμματος και όχι της πλειοψηφίας των βουλευτών στο κοινοβούλιο. Το BBC αναφέρει ότι ο Σουνάκ έχει την υποστήριξη σχεδόν 150 βουλευτών μέχρι στιγμής.

Ένας υποστηρικτής του Σουνάκ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η κύρια αντίδρασή του ήταν η ανακούφιση γιατί αν ο Τζόνσον είχε κερδίσει το «πάρτι θα είχε διαλυθεί».

Ένας άλλος συντηρητικός βουλευτής Λούσι Άλαν είπε στο Twitter: «Υποστήριξα τον Μπόρις για πρωθυπουργό, αλλά νομίζω ότι έκανε το σωστό για τη χώρα».

Ο Σουνάκ, ο 42χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών, είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι θα συμμετείχε στην ψηφοφορία, δεσμευόμενος να αντιμετωπίσει τη «βαθιά οικονομική κρίση» της χώρας με «ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα».

«Θέλω να φτιάξω την οικονομία μας, να ενώσω το κόμμα μας και να αποδώσω για τη χώρα μας», είπε ο Σουνάκ, ο άνδρας που κατηγορείται από τους υποστηρικτές του Τζόνσον ότι τερμάτισε την προηγούμενη τριετία του στην εξουσία.

Ο Σουνάκ παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον Ιούλιο, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου υπουργική εξέγερση κατά του Τζόνσον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments