Διεθνή

Λευκός καπνός για την Ευρώπη;

Λευκός καπνός για την Ευρώπη;

Πηγή Φωτογραφίας: reuters/twitter

Σύμφωνα με πληροφορία που διέρρευσε ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Γερμανός Καγκελάριος συναποφάσισαν τη συγκρότηση ομάδων εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από τις δύο χώρες

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδήσεις από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και ενημέρωσης, οι Μακρόν και Σολτς βρήκαν ορισμένους κοινούς τόπους, αν και δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις από τους δύο πολιτικούς άνδρες.

Βήματα προόδου φαίνεται ότι σημειώθηκαν στη χάραξη νέας, ενεργειακής πολιτικής, μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και τη μακρά δυστοκία λήψεως απόφασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με βάση όσα αναφέρει η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ήρθαν κοντά σε ζητήματα ενέργειας και αμυντικής πολιτικής, ενώ διέρρευσε η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Γερμανός Καγκελάριος συναποφάσισαν τη συγκρότηση ομάδων εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από τις δύο χώρες.

Βέβαια, η εξέλιξη είναι αναμφίβολα θετική, κινείται προς μια ενθαρρυντική κατεύθυνση και για τις δύο οικονομικά ισχυρότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου και για την Ευρώπη συνολικά, αν και αυτά πρέπει να επαληθευτούν και να επιβεβαιωθούν στην πράξη.

Είναι σαφές ότι η έλλειψη προσωπικής χημείας μεταξύ του επεκτατικού Γάλλου προέδρου και του λιγομίλητου Γερμανού καγκελαρίου επιτείνει τις διαφωνίες και τις εντάσεις μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου. Ο πάντοτε εγκρατής Σολτς δεν μοιάζει στους τρόπους και στη συμπεριφορά με τον πιο θερμό και διαχυτικό Μακρόν, ο οποίος απόψε το βράδυ, παραχωρεί συνέντευξη σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι μεταξύ τους σχέσεις είναι τεταμένες σχετικά με την αμυντική στρατηγική της Ε.Ε., την απάντηση στην ενεργειακή κρίση, τους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα και τη Ρωσία και τη δημοσιονομική πολιτική.

Η γαλλική πλευρά ρίχνει περισσότερο βάρος στα ενεργειακά ζητήματα, ενώ ο Γερμανός Καγκελάριος επιμένει ιδιαίτερα σε ζητήματα στρατιωτικής και αμυντικής συμμαχίας, τα οποία άπτονται της κατασκευής κοινών στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και της κοινής αμυντικής πολιτικής της Ε.Ε.

Το ουσιώδες, όμως, είναι το κλίμα έντασης υποχωρεί, παραχωρώντας τη θέση του σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερου βαθμού αλληλοκατανόησης και εκατέρωθεν ενσυναίσθησης, στοιχεί πολύτιμα για την ουσιαστική πρόοδο της Ευρώπης συνολικά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments