Διεθνή

Το πουλί του Twitter ελευθερώθηκε για τον Τραμπ

Το πουλί του Twitter ελευθερώθηκε για τον Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: guardian/LA Times

Πριν από όλα, οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο εκκεντρικούς χαρακτήρες της πολιτικής και της οικονομίας έχουν πλήρως εξομαλυνθεί. Τα σύννεφα μιας ιδιότυπης αμοιβαίας καχυποψίας αποτελούν παρελθόν

Σε μία μόλις εβδομάδα διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων βουλευτών των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που ουσιαστικά συμπίπτει με την αγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, οι πρώτες κινήσεις του οποίου στο διάσημο κοινωνικό μέσο δείχνουν ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση των ΗΠΑ.

Το κόστος της αγοράς του Twitter είναι αναμφίβολα εξαιρετικά υψηλό, ακόμη και για το βαλάντιο ενός διαπρεπούς επιχειρηματία. 44 δισεκατομμύρια δολαρία κατέβαλε από την τσέπη του ο Έλον Μασκ, ο οποίος αποδείχθηκε έτσι ένας πραγματικά γαλαντόμος άνθρωπος.

Η καταβολή των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο, στην οποία βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μία μόλις εβδομάδα διεξάγονται οι λεγόμενες «ενδιάμεσες εκλογές». Όπως η ίδια η ονομασία τους υποδηλώνει, πρόκειται για εκλογές που διεξάγονται που διεξάγονται «ενδιάμεσα», ανάμεσα στις δύο προεδρικές εκλογές, προκειμένου οι ψηφοφόροι των Η.Π.Α να εκλέξουν το νέο Κογκρέσο, δηλαδή τη νομοθετική εξουσία τους, η οποία συγκροτείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία.

Στις εκλογές αυτές, κατά κανόνα επικρατεί το πολιτικό κόμμα που ήρθε δεύτερο στις προεδρικές εκλογές, ακόμη και αν η ηγεσία του δεν αποδέχεται την ήττα του. Σειρά των Ρεπουμπλικάνων, λοιπόν, και του εκκεντρικού Ντόναλντ Τραμπ να κάνει «πολιτικό ταμείο» – τον συνηθίζει τον όρο ο υπόδικος Τραμπ – μετά από δύο χρόνια πολιτικής ηγεμονίας των Δημοκρατικών και του Τζο Μπάιντεν.

Αυτές οι δύο αφηγήσεις θα ήταν εντελώς παράλληλες μεταξύ τους, εάν δεν υπήρχαν ορισμένα γεγονότα που να τις συνδέουν.

Πριν από όλα, οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο εκκεντρικούς χαρακτήρες της πολιτικής και της οικονομίας έχουν πλήρως εξομαλυνθεί. Τα σύννεφα μιας ιδιότυπης αμοιβαίας καχυποψίας αποτελούν παρελθόν.

Επιπλέον, ο Τραμπ, όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιεί κατ’ εξοχήν το διαδίκτυο, για να μπορέσει να προωθήσεις τις radical θέσεις του. Κυρίως, αρέσκεται να κάνει χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να προβάλλει τις θέσεις του δεξιού ριζοσπαστισμού, που, συχνά, φθάνει στα όρια της σύγχρονης ακροδεξιάς, της «Δεξιάς της Αποκάλυψης». Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχεται η δυνατότητα να διαχέεται ευρέως το πολιτικό μήνυμα, στις «πλατιές λαϊκές μάζες», με έναν τρόπο άμεσο, αδιαμεσολάβητο από κανόνες, που κάθε συνεπής λαϊκιστής απευθύνεται στους υποτελείς των ελίτ.

Ταυτόχρονα, επιχειρείται η μετάλλαξη της ίδιας της φύσης του Twitter. Αυτό δεν ήταν ποτέ Facebook, με την έννοια ότι είχε έναν περισσότερο επαγγελματικό, «άχρωμο» και απρόσωπο τρόπο επικοινωνίας. Πλέον, όπως πληροφορεί ο νέος γαλαντόμος ιδιοκτήτης του μέσου, το Twitter θα γίνει λιγότερο «επαγγελματικό» και περισσότερο μαζικό, αρχίζοντας να αποκτά χαρακτηριστικά τύπου Facebook.

Πριν από ελάχιστες ημέρες, δε, προκλήθηκε ιδιαίτερος θόρυβος στην προεκλογική αμερικανική κοινωνία από μία ανάρτηση του εν λόγω μέσου που αμφισβητούσε τις συνθήκες της δολοφονικής επίθεσης στον Πολ Πελόζι, ο οποίος είναι ο σύζυγος της στενής συνεργάτιδος του Προέδρου των ΗΠΑ και των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, Νάνσι Πελόζι, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, επισκέφθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, ως επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Ταϊβάν που βαδίζει πλησίστια προς την φιλελευθεροποίηση των πολιτικών θεσμών της και της οικονομίας της.

Ακόμη, η Σαουδική Αραβία, συνεπής αντίπαλος του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και των φιλελεύθερων Δημοκρατιών, παρείχε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια στον Έλον Μασκ, σε ένδειξη ευχαρίστησης για την εξαγορά του μέσου, ενώ, πριν από λίγες ώρες, ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter χαρακτήρισε τους ευρωπαϊκούς κανόνες που ρυθμίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «σκληρούς», σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του «πολιτικώς ουδέτερου» επιχειρηματία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments