Ελλάδα

Euronews: Παρενόχληση ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό στη Σάμο

Euronews: Παρενόχληση ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό στη Σάμο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα για τις έρευνες είχε δεσμευτεί φορτηγό πλοίο με ξένη σημαία το οποίο όταν εντόπισε μία σορό εντός ελληνικών χωρικών υδάτων ενημέρωσε τουρκική ακταιωρό, για την παραλαβή της

Σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά σκάφους του λιμενικού σώματος, προέβη σήμερα τουρκική ακταιωρός, η οποία εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Σάμου προκειμένου να περισυλλέξει μία σορό, μετά την ανατροπή σκάφους με μετανάστες.

Σημειώνεται ότι στη θαλάσσια περιοχή 3,8 ναυτικά μίλια νότια της Σάμου είναι σε εξέλιξη από την Δευτέρα έρευνες του λιμενικού σώματος υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης και με τη συνδρομή της Frontex, για τον εντοπισμό αγνοουμένων ατόμων μετά την ανατροπή σκάφους με μετανάστες. Έως τώρα έχουν διασωθεί συνολικά τέσσερα άτομα (τρεις άνδρες και μία γυναίκα) τα οποία ανέφεραν ότι επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο από κοινού με άλλα δέκα άτομα η οποία ανετράπη.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα για τις έρευνες είχε δεσμευτεί φορτηγό πλοίο με ξένη σημαία το οποίο όταν εντόπισε μία σορό εντός ελληνικών χωρικών υδάτων ενημέρωσε τουρκική ακταιωρό, για την παραλαβή της. Η τουρκική ακταιωρός, που έπλεε σε παρακείμενη περιοχή, εισήλθε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά του περιπολικού σκάφους. Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού και ενώ το περιπολικό σκάφος του λιμενικού προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος του λιμενικού ενώ παράλληλα προέβη σε επίδειξη οπλισμού.

Όπως αναφέρει το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος η τουρκική ακταιωρός δεν είχε καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό αγνοουμένων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία της.

Σημειώνεται ότι οι κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού δυσχέραιναν το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της δύναμης Frontex καθώς και την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης αγνοούμενων. Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα παρουσία ιταλικού σκάφους της δύναμης Frontex, το πλήρωμα του οποίου κατέγραψε το συμβάν προκειμένου να ενημερώσει τον Οργανισμό Frontex για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες.

Γ. Πλακιωτάκης: Η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί στα παιχνίδια της Τουρκίας στο Αιγαίο

Με αφορμή το περιστατικό της τουρκικής προκλητικότητας στη Σάμο και το ναυάγιο στο στενό του Καφηρέα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μέσα σ’ ένα 24ωρο, αφενός η Τουρκία εξακολουθεί να επιτρέπει στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών να στέλνουν συνανθρώπους μας στο θάνατο, με την Ελλάδα να σώζει όσο περισσότερους μπορεί και αφετέρου, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, προκαλεί, εισερχόμενο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, επιθυμώντας ίσως να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο. Τα στελέχη του Λιμενικού αντέδρασαν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, χωρίς να παρασυρθεί στα παιχνίδια που επιδιώκει η Τουρκία στο Αιγαίο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments