Διεθνή

Το ιρανικό κίνημα επηρεάζει μέχρι και την Τουρκία  

Το ιρανικό κίνημα επηρεάζει μέχρι και την Τουρκία   

Πηγή Φωτογραφίας: al-monitor/lemonde{AFP)

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ιράν, ιδιαίτερα σε πανεπιστήμια, και στο Κουρδιστάν, ενώ φαίνεται να αρχίζει να επηρεάζει και την τουρκική κοινωνία

Αρκετές εβδομάδες μετά το θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ιράν, ιδιαίτερα σε πανεπιστήμια, και στο Κουρδιστάν, ενώ φαίνεται να αρχίζει να επηρεάζει και την τουρκική κοινωνία.

 Οι διαμαρτυρίες που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά τη σύλληψή της από τα καθεστωτικά όργανα καταστολής, έχουν γίνει το μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυριών στη χώρα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Οι διαδηλώσεις για τη γυναικεία απελευθέρωση έχουν μετατραπεί σε κίνημα κατά του ισλαμικού καθεστώτος, με τη συμμετοχή ευρύτερων κοινωνικών ομάδων στις κινητοποιήσεις στους δρόμους, στα πανεπιστήμια, ακόμη και στα σχολεία, παρά την ανελέητη κρατική καταστολή.

Πλέον, το κίνημα εξαπλώνεται προς το Κουρδιστάν και φθάνει να επηρεάζει το νότιο και νοτιοανατολικό κίνημα της Τουρκίας.

Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα πιθανή εστία έντασης, που είναι πιθανόν να εξελιχθεί σε κίνημα με μαζικότερα χαρακτηριστικά.

Αυτή η εξέλιξη είναι ένας από τους λόγους που ώθησαν τον Τούρκο πρόεδρο, που πρέπει να οδηγήσει τη χώρα στις κρισιμότερες για τον ίδιο εκλογές, να προαναγγείλει δημοψήφισμα αναφορικά με τη μαντίλα.

Την ίδια στιγμή, στο ιρακινό Κουρδιστάν οι εντάσεις αυξάνονται ακόμη περισσότερο και με θλιβερό τρόπο.

Σύμφωνα με την οργάνωση για τα δικαιώματα των Κούρδων του Ιράν, με έδρα τη Νορβηγία, «Hengaw», οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στην πόλη Μαριβάν του Κουρδιστάν την Κυριακή, τραυματίζοντας 35 συνολικά άτομα, αν και αυτή η εκτίμηση δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί αμέσως.

Αθροιστικά, από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 186 άνθρωποι, με δεδομένο μάλιστα ότι απέναντι στις διεκδικήσεις των πολιτών το θεοκρατικό καθεστώς επιμένει να αντιτάσσει την καταστολή και την αστυνόμευση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments