Διεθνή

Πριγκόζιν: Ο “σεφ” του Πούτιν παραδέχεται ρωσικό “μαγείρεμα” στις αμερικανικές εκλογές

Πριγκόζιν: Ο “σεφ” του Πούτιν παραδέχεται ρωσικό “μαγείρεμα” στις αμερικανικές εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: NBCNEWS

Ο Πριγκόζιν είπε ότι η Ρωσία έχει παρέμβει, παρεμβαίνει και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στη δημοκρατική διαδικασία των ΗΠΑ

Ο Γεβγένι Πριγκόζι, ο Ρώσος ολιγάρχης που συνδέεται με το Κρεμλίνο, γνωστός ως «σεφ του Βλαντιμίρ Πούτιν», φάνηκε να παραδέχεται τη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές σε μια ανάρτηση στο Telegram τη Δευτέρα.

Ο Πριγκόζιν είπε ότι η Ρωσία έχει παρέμβει, παρεμβαίνει και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στη δημοκρατική διαδικασία των ΗΠΑ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές.

«Θα σας απαντήσω πολύ διακριτικά, και με λεπτότητα και ζητώ συγγνώμη, θα επιτρέψω μια ορισμένη ασάφεια. Κύριοι, ανακατευτήκαμε, επεμβαίνουμε και θα επέμβουμε», είπε ο Πριγκόζιν.

«Προσεκτικά, με ακρίβεια, χειρουργικά και με τον δικό μας τρόπο, όπως ξέρουμε. Κατά τις ακριβείς επεμβάσεις μας, θα αφαιρέσουμε ταυτόχρονα και τα νεφρά και το συκώτι», πρόσθεσε.

Ο Πριγκόζιν φέρεται να είναι ένας από τους πιο έμπιστους του Πούτιν – τόσο στενός που ο ρωσικός Τύπος τον χαρακτήρισε «σεφ» του Ρώσου Προέδρου αφού άρχισε να κάνει catering εκδηλώσεις για το Κρεμλίνο. Στη συνέχεια, ο Πριγκόζιν κέρδισε προσοδοφόρα συμβόλαια τροφοδοσίας για σχολεία και τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και μέχρι το 2010 ήταν ένας γνώστης του Κρεμλίνου με μια αυξανόμενη εμπορική αυτοκρατορία.

Δεν ήταν αμέσως σαφές πόσο σοβαρός ήταν ο Πριγκόζιν στα σχόλιά του, τα οποία φαινόταν να έγιναν κάπως σαρκαστικά. Αλλά οι ΗΠΑ του έχουν επιβάλει κυρώσεις για τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Ερευνών Διαδικτύου, μιας διαβόητης ρωσικής φάρμας τρολ που κατηγορείται για ανάμειξη σε αρκετές πρόσφατες αμερικανικές εκλογές. Ο Πριγκόζιν κατηγορήθηκε επίσης για συνωμοσία και εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018

Το Κρεμλίνο έχει κατηγορηθεί για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές τουλάχιστον από το 2016 , όταν χάκερ που συνδέονται με τη Ρωσία χάκαραν επιτυχώς email από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και τον πρόεδρο της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα. Αυτά τα έγγραφα κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για να φέρουν σε δύσκολη θέση την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και εισαγγελείς προειδοποίησαν για παρόμοιες απόπειρες hacking και εκστρατείες παραπληροφόρησης από τη Ρωσία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020 και της αναμέτρησης της Τρίτης . Ιδιώτες ερευνητές δήλωσαν την Πέμπτη ότι ύποπτοι Ρώσοι πράκτορες έχουν χρησιμοποιήσει ακροδεξιές πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης για να δυσφημήσουν τους Δημοκρατικούς υποψηφίους στη Γεωργία, τη Νέα Υόρκη, το Οχάιο και την Πενσυλβάνια.

Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, αρνούνται επανειλημμένα ότι παρέμβουν στην αμερικανική πολιτική.

 Ο Πριγκόζιν για χρόνια λειτουργούσε κυρίως στη σκιά και στα παρασκήνια. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, ανέπτυξε μια πιο δημόσια προσωπικότητα, πιθανώς λόγω της αλλαγής των ισορροπιών ισχύος στη Ρωσία, καθώς συσσωρεύτηκαν οι απώλειες στην Ουκρανία.

Τον Σεπτέμβριο , ο Πριγκόζιν παραδέχτηκε ότι ίδρυσε την ομάδα Wagner – μια ιδιωτική ομάδα μισθοφόρων που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην Αφρική , τη Συρία και την Ουκρανία – μετά από χρόνια άρνησης ανάμειξης του με την ομάδα.

Πιο πρόσφατα, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι ο Πριγκόζιν επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την παραπαίουσα πολεμική προσπάθεια για να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο την ήδη αυξημένη επιρροή του στο Κρεμλίνο. Ο Πριγκόζιν φέρεται να αντιμετώπισε απευθείας τον Πούτιν για την πεποίθησή του ότι η σύγκρουση κακοδιαχειρίζεται.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι αξιωματούχοι επέκριναν τη διαχείριση του πολέμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments