Διεθνή

ΗΠΑ – Επίθεση στο Καπιτώλιο: Ο Τραμπ μηνύει την επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου για να εμποδίσει την κλήτευση

ΗΠΑ – Επίθεση στο Καπιτώλιο: Ο Τραμπ μηνύει την επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου για να εμποδίσει την κλήτευση

Πηγή Φωτογραφίας: nytimes

Η επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 είχε ομόφωνα κλητεύσει τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο για να εμφανιστεί στα μέσα Νοεμβρίου

 Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε μήνυση την Παρασκευή για να αποφύγει τον εξαναγκασμό να καταθέσει ή να παράσχει οποιοδήποτε έγγραφο στην επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά τη βίαιη επίθεση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με το reuters.

Η επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 είχε ομόφωνα κλητεύσει τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο για να εμφανιστεί στα μέσα Νοεμβρίου, περίπου στις 14 του μήνα.

Οι νομοθέτες είχαν επίσης επεκτείνει αυτή την εβδομάδα την αρχική τους προθεσμία στις 4 Νοεμβρίου προκειμένου ο Τραμπ να παραδώσει οποιαδήποτε σχετική τεκμηρίωση.

Δεν ήταν δυνατή η άμεση επικοινωνία με τους εκπροσώπους της επιτροπής για σχόλια σχετικά με την αγωγή που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη νότια περιοχή της Φλόριντα στο West Palm Beach.

Η κλήτευση παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα του Τραμπ στην ελευθερία του λόγου, είπαν οι δικηγόροι του στην κατάθεση 41 σελίδων που αποκάλεσε την έρευνα «οιονεί εγκληματική έρευνα», προσθέτοντας ότι η επιτροπή δεν έχει την εξουσία να υποχρεώσει να καταθέσει.

Είπαν επίσης ότι η επιτροπή δεν απάντησε στην εναλλακτική πρόταση του Τραμπ να απαντήσει γραπτώς σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Σε επιστολή της 9ης Νοεμβρίου προς την επιτροπή που επισυνάπτεται στη μήνυση, οι δικηγόροι του Τραμπ είπαν ότι θα «εξετάσει» εάν η παροχή γραπτών απαντήσεων «θα ήταν σκόπιμη».

Η επιστολή ανέφερε ότι ο Τραμπ «διεύθυνε οικειοθελώς μια λογική έρευνα για έγγραφα που είχε στην κατοχή του», αλλά «δεν βρέθηκε κανένα έγγραφο που να ανταποκρίνεται σε αυτό το αίτημα».

Η επιτροπή πραγματοποίησε μια σειρά ακροάσεων καθώς επιδιώκει να γνωστοποιήσει στη δημοσιότητα ότι ο Τραμπ ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τη θανατηφόρα επίθεση στο Κογκρέσο, μετά την ήττα από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Η επιτροπή δεν έχει πει πώς θα προχωρήσει εάν ο Τραμπ αγνοήσει το αίτημα κλήτευσης.

Η επιτροπή, που πρόκειται να διαλυθεί όταν τελειώσει το τρέχον Κογκρέσο, θα μπορούσε να ανασυσταθεί με κάποια μορφή ανάλογα με το ποιο κόμμα ελέγχει τη Βουλή όταν ξεκινήσει η επόμενη θητεία της τον Ιανουάριο, αποτέλεσμα που εξαρτάται από την καταμέτρηση των ψήφων στις ενδιάμεσες εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments