Πολιτική

Καραμανλής: Προτεραιότητά μας η ενίσχυση των σχολικών μονάδων

Καραμανλής: Προτεραιότητά μας η ενίσχυση των σχολικών μονάδων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε την κατασκευή 17 νέων σχολικών μονάδων

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε την κατασκευή 17 νέων σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία, τονίζοντας ότι προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των σχολικών μονάδων της Χώρας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέτασε και αξιολόγησε τις δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ 17 σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο διαγωνισμός διενεργείται από τον εποπτευόμενο φορέα «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» και προσωρινός ανάδοχος του έργου με προϋπολογισμό 128,4 εκατομμύρια ευρώ είναι η Ένωση Προσώπων Μυτιληναίος Α.Ε. – ΑΤΕΣΕ Α.Ε.

Το έργο αυτό έρχεται να απαντήσει στην επιτακτική ανάγκη της σχολικής στέγης, ιδιαίτερα σε δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα υπάρχοντα κτίρια δεν πληρούν τις προδιαγραφές μια σύγχρονης σχολικής μονάδας και αυτός ο κτιριακός αναχρονισμός οφείλεται σε λόγους παλαιότητας ή στο γεγονός ότι αυξάνει διαρκώς το μαθητικό δυναμικό στις περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα, οι 17 σχολικές μονάδες πρόκειται να ανεγερθούν στους Δήμους Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Πυλαίας Χορτιάτη και Κατερίνης.

Η κατασκευαστική περίοδος πρόκειται να διαρκέσει 2 χρόνια και για τα επόμενα 25 προβλέπεται η συντήρηση και λειτουργία των σχολικών μονάδων, από τον ιδιωτικό φορέα της σύμπραξης.

Καραμανλής: «Προσφέρουμε στους μαθητές μας μια καλύτερη ποιότητα ζωής»

«Στο σχεδιασμό μας, προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση των σχολικών μονάδων της χώρας, ειδικά σε περιοχές όπως η Δυτική Θεσσαλονίκη, που έχει ιδιαίτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη. Νομίζω, ότι σήμερα, με την ανακοίνωση του προσωρινού  αναδόχου του έργου προϋπολογισμού 128,4 εκατ. ευρώ, αποτυπώνεται πως δε μένουμε στα λόγια, αλλά κάνουμε πράξεις. Αποδεικνύουμε επίσης πως στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν μας απασχολούν μόνο τα “μεγάλα” έργα, αλλά και τα λεγόμενα “μικρά” έργα, τα οποία όμως έχουν άμεσο αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών. Και έχουμε μία ιδιαίτερη ευαισθησία όταν πρόκειται για την ποιότητα ζωής των μαθητών.

H δημιουργία των 17 σύγχρονων βιοκλιματικών σχολικών μονάδων, προχωρεί τάχιστα με ΣΔΙΤ, γιατί η Κυβέρνηση δε βασίζεται μόνο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον για τους μαθητές. Άλλωστε, τα ΣΔΙΤ είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και για την κατασκευή σχολείων, καθώς αναλαμβάνεται και η συντήρηση και λειτουργία των σχολικών μονάδων, επομένως πρέπει να χρησιμοποιείται με τη μεγαλύτερη ευελιξία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, προσφέρουμε στους πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στα παιδιά μας, τους μαθητές, μια καλύτερη ποιότητα ζωής».

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, που είναι αρμόδιος για τις υποδομές, ανέφερε από την πλευρά του:

«Κινηθήκαμε με γρήγορους ρυθμούς για να ολοκληρώσουμε τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ των 17 σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικά τη Δυτική Θεσσαλονίκη όπου οι ελλείψεις στις υφιστάμενες υποδομές δημιουργούσαν έντονο πρόβλημα για τους μαθητές και τους δασκάλους. Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά υψηλής αξίας καθώς αφορά το πιο ενεργό και ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας, τους νέους. Είναι αποστολή και υποχρέωσή μας να βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες και αναβαθμίζουμε την καθημερινότητά τους. Το σχέδιό μας για τη Θεσσαλονίκη είναι ολοκληρωμένο και συνεκτικό, περιλαμβάνοντας ευρεία γκάμα έργων που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης σε όλα τα επίπεδα».

Ο αναλυτικός κατάλογος των σχολικών συγκροτημάτων

Συγκεκριμένα, τα σχολικά συγκροτήματα που περιλαμβάνονται είναι τα εξής:

 • 7ο Νηπιαγωγείο Πεύκων, Δήμος Νεάπολης – Συκεών
 • 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων, Δήμος Νεάπολης – Συκεών
 • 1ο ΕΠΑΛ Συκεών, Δήμος Νεάπολης – Συκεών
 • Γ.Ε.Λ. Ευκαρπίας, Δήμος Παύλου Μελά
 • 4ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας, Δήμος Παύλου Μελά
 • 3ο Γ.ΕΛ. Πολίχνης, Δήμος Παύλου Μελά
 • 1ο Λύκειο Πολίχνης, Δήμος Παύλου Μελά
 • 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά, Δήμος Λαγκαδά
 • 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, Δήμος Ωραιοκάστρου
 • 6ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, Δήμος Ωραιοκάστρου
 • 1ο Γ.Ε.Λ. Μίκρας – Τρίλοφο Μίκρας, Δήμος Θέρμης
 • 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων (πρώην 9ο), Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
 • Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς, Δήμος Καλαμαριάς
 • 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας, Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη
 • 3ο Λύκειο Πυλαίας, Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη
 • 3ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος, Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη
 • Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κατερίνης, Δήμος Κατερίνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments