Διεθνή

CIA: Ο επικεφαλής της συνομιλεί με τον αρχηγό κατασκόπων του Πούτιν για πυρηνικά και αιχμαλώτους

CIA: Ο επικεφαλής της συνομιλεί με τον αρχηγό κατασκόπων του Πούτιν για πυρηνικά και αιχμαλώτους

Πηγή Φωτογραφίας: nyt

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας στην  Άγκυρα, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τους συμμετέχοντες ή τα θέματα που συζητήθηκαν

 Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς, αναμενόταν να προειδοποιήσει τον επικεφαλής κατασκοπείας του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις συνομιλίες τη Δευτέρα σχετικά με τις συνέπειες οποιασδήποτε χρήσης πυρηνικών όπλων και να θέσει το ζήτημα των Αμερικανών κρατουμένων στη Ρωσία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας στην  Άγκυρα, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τους συμμετέχοντες ή τα θέματα που συζητήθηκαν.

Στην πρώτη γνωστή πρόσωπο με πρόσωπο υψηλού επιπέδου επαφή ΗΠΑ-Ρωσίας μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Μπερνς βρέθηκε στην Άγκυρα τη Δευτέρα για να συναντήσει τον Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR.

“Δεν διεξάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις. Δεν συζητά για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Μεταφέρει ένα μήνυμα για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία και τους κινδύνους κλιμάκωσης στη στρατηγική σταθερότητα», είπε ο εκπρόσωπος. «Θα θέσει επίσης τις υποθέσεις των αδίκως κρατουμένων πολιτών των ΗΠΑ».

Ο Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, ο οποίος στάλθηκε στη Μόσχα στα τέλη του 2021 από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να προειδοποιήσει τον Πούτιν σχετικά με τη συσσώρευση στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, δεν συζητά μια πιθανή διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, είπε ο εκπρόσωπος.

“Ενημερώσαμε την Ουκρανία εκ των προτέρων για το ταξίδι του. Εμμένουμε σταθερά στη θεμελιώδη αρχή μας: τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία.”

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα πει ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί το έδαφός της με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, εάν δεχθεί επίθεση. Ο Πούτιν λέει ότι η Δύση έχει εμπλακεί σε πυρηνικό εκβιασμό κατά της Ρωσίας.

Πολλά εκκρεμή θέματα

Οι δηλώσεις προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στη Δύση αφού η Μόσχα δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι είχε προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές στις οποίες οι δυνάμεις της ελέγχουν τμήματα.

Η επαφή ΗΠΑ-Ρωσίας στην Τουρκία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη ρωσική εφημερίδα Kommersant. Το Κρεμλίνο, ερωτηθείς για την έκθεση της Kommersant, είπε ότι δεν μπορούσε ούτε να το επιβεβαιώσει ούτε να το διαψεύσει. Το SVR δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Πέρα από τον πόλεμο, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα να συζητήσουν, που κυμαίνονται από την επέκταση μιας βασικής συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων και μια συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα έως μια πιθανή ανταλλαγή αιχμαλώτων ΗΠΑ-Ρωσίας και τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ερωτηθείς στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στην Ινδονησία σχετικά με την επαφή ΗΠΑ-Ρωσίας στην Τουρκία, είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν εμπλέκονται.

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν συνομιλίες, διότι αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη σε σχέση με το μέλλον, αλλά δεν εμπλεκόμαστε», είπε ο Γκουτέρες.

Ο Μπάιντεν είπε αυτόν τον μήνα ότι ήλπιζε ότι ο Πούτιν θα ήταν πρόθυμος να συζητήσει σοβαρά μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της Αμερικανίδας σταρ του μπάσκετ, Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, η οποία καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια για ναρκωτικά.

Ο πρώην αμερικανός πεζοναύτης Paul Whelan, ο οποίος διαθέτει αμερικανικά, βρετανικά, καναδικά και ιρλανδικά διαβατήρια, καταδικάστηκε γιακατασκοπεία το 2020 σε 16 χρόνια φυλάκιση στη Ρωσία.

Ο Βίκτορ Μπουτ, ένας Ρώσος έμπορος όπλων που φυλακίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρεται ως άτομο που θα μπορούσε να ανταλλαγεί με την Γκρίνερ και τον Γουίλαν σε οποιαδήποτε μελλοντική ανταλλαγή κρατουμένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments