Διεθνή

Guardian: Ο πόλεμος του Πούτιν μετέτρεψε πρώην εχθρούς σε φίλους στην ανατολική Πολωνία

Guardian: Ο πόλεμος του Πούτιν μετέτρεψε πρώην εχθρούς σε φίλους στην ανατολική Πολωνία

Πηγή Φωτογραφίας: @YWNReporter

Αυτός ο πόλεμος άλλαξε τον κόσμο, αλλά ίσως πουθενά εκτός της Ουκρανίας η μεταμόρφωση που σφυρηλατήθηκε από τα όπλα, τα τανκς και τους πυραύλους της Μόσχας δεν ήταν τόσο άμεση και εκτεταμένη όσο στα σύνορα της Πολωνίας

Πύραυλοι Patriot χτυπούν το αεροδρόμιο της συνοριακής πόλης Rzeszów της Πολωνίας και τα αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν το Holiday Inn απέναντι από τον τερματικό σταθμό. Στον διάδρομό του, που κάποτε ήταν καταφύγιο των οικονομικών αερομεταφορέων, τα ιδιωτικά τζετ είναι παρατεταγμένα δίπλα σε φορτηγά αεροπλάνα γεμάτα με όπλα.

Ο κύκλος στρατιωτικής προστασίας, που δημιουργήθηκε βιαστικά στις αρχές της άνοιξης, καθώς η ιστορική πόλη έγινε η πύλη του κόσμου στον πόλεμο στην Ουκρανία , είναι ταυτόχρονα ασπίδα και συνεχής υπενθύμιση της σύγκρουσης στο κατώφλι της.

Όταν ένας πύραυλος ρωσικής κατασκευής χτύπησε σε ένα αγρόκτημα και σκότωσε δύο άνδρες στο χωριό Przewodów, περίπου 100 μίλια μακριά, πολλοί άνθρωποι αναρωτήθηκαν αν ήταν αρκετό.

«Μετά από αυτό το περιστατικό στο Przewodów, εγώ και πολλοί από τους πολίτες μας είχαμε μια στιγμή μεγάλου φόβου», είπε ο δήμαρχος Rzeszów Konrad Fijołek, καθισμένος στο πολυσύχναστο γραφείο του δημαρχείου του. «Είναι αυτή η αρχή για κάτι χειρότερο; Ήταν ρωσικός πύραυλος ή όχι; Και γιατί δεν το έπιασαν τα συστήματά μας;».

Αυτός ο πόλεμος άλλαξε τον κόσμο, αλλά ίσως πουθενά εκτός της Ουκρανίας η μεταμόρφωση που σφυρηλατήθηκε από τα όπλα, τα τανκς και τους πυραύλους της Μόσχας δεν ήταν τόσο άμεση και εκτεταμένη όσο στα σύνορα της Πολωνίας.

Εδώ, η ημέρα της εισβολής, η 24η Φεβρουαρίου, είναι χαραγμένη στην ιστορία. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ημερομηνία ως συντομογραφία για το σχέδιο προσάρτησης του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί την 11η Σεπτεμβρίου.

Η Ουκρανία έχει ονομάσει το Rzeszów «πόλη της σωτηρίας», για τον ρόλο της ως πύλη εισόδου προσφύγων και τη βοήθεια που εισέρχεται τους τελευταίους μήνες. Η βοήθεια προσφέρθηκε τόσο πρόθυμα και αυθόρμητα όταν οι πρόσφυγες άρχισαν να διασχίζουν για πρώτη φορά τα σύνορα, που πολλοί εκτός της Πολωνίας δεν κατάλαβαν ότι ήταν μάρτυρες μιας δραματικής αλλαγής.

Μόλις πριν από μερικές γενιές, υπήρξαν σφοδρές μάχες μεταξύ Πολωνών και Ουκρανών σε κοντινές συνοριακές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Przemyśl και σε τμήματα της δυτικής Ουκρανίας, καθώς και οι δύο προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα έθνος από τα ερείπια των ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών.

Η βία, που κράτησε για μεγάλο μέρος του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, περιελάμβανε μαζικές εκτοπίσεις και δολοφονίες. Η κληρονομιά της παρέμεινε στη συχνά πικρή διασυνοριακή πολιτική, με ορισμένα κόμματα και στις δύο πλευρές να φλερτάρουν τη Ρωσία, ακόμη και όταν έπαιζαν με τοπικές εντάσεις. Αλλά ο πόλεμος του Πούτιν άλλαξε τη σχέση της Πολωνίας με την Ουκρανία – και την κατανόηση των ανθρώπων της ιστορίας τους – ουσιαστικά από τη μια μέρα στην άλλη.

«Η 24η Φεβρουαρίου ανάγκασε τους ανθρώπους να δουν ότι έχουμε κάτι κοινό, έναν κοινό εχθρό», είπε ο καθηγητής Tomasz Pudłocki του Ινστιτούτου Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, ο οποίος κατάγεται από το Przemyśl. «Ήταν πολύ ξεκάθαρο στους Πολωνούς και τους Ουκρανούς ότι όποια κι αν ήταν η πολιτική τους θέση, η Ρωσία είναι τώρα ο επιτιθέμενος. «Η δική μας είναι μια δύσκολη ιστορία, με τραύματα και στερεότυπα, και οι πολιτικοί και στις δύο πλευρές των συνόρων το εκμεταλλεύονται αυτό. Το παρελθόν μας είναι μέρος της ταυτότητάς μας. Είναι μια τεράστια πρόκληση να ξανασκεφτούμε ποιοι είμαστε και πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο… Αυτό που είναι πολύ διεγερτικό και ελπιδοφόρο είναι ότι οι άνθρωποι απέδειξαν ότι μπορούν να το κάνουν».

Η Μαλγκορζάτα Κοζίκα διατηρεί ένα παντοπωλείο στο χωριό Dołhobysczów, κοντά στο Przewodów. Ο θείος και η θεία της σκοτώθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις στο χάος στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά όταν οι Ουκρανοί πρόσφυγες πέρασαν για πρώτη φορά τα σύνορα πριν από οκτώ μήνες, δεν δίστασε να προσφέρει βοήθεια.

«Αν δείτε μια μητέρα και τα παιδιά να τρέχουν μακριά από το σπίτι και τη χώρα τους, δεν κάνεις πολλές ερωτήσεις. Απλώς βοηθάς», είπε η 59χρονη. «Το παρελθόν ήταν δύσκολο εδώ, αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει».

Η αναταραχή των πρώτων ημερών του πολέμου έχει περάσει, αλλά η σύγκρουση συνέχισε να ρίχνει τη σκιά ακόμη και πριν ο πύραυλος της περασμένης εβδομάδας προκάλεσε τους πρώτους θανάτους έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας.

«Πρέπει να φοβάσαι γιατί ο πόλεμος είναι ακριβώς πίσω από την πόρτα, αλλά πρέπει επίσης να ζήσεις και να εργαστείς και να ελπίζεις ότι δεν θα επιστρέψει», λέει η Κοζίκα.

Το χωριό της βρίσκεται σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή όπου την περασμένη εβδομάδα έπεσαν τα πρώτα χιόνια. Σωροί από ζαχαρότευτλα περιμένουν τη συλλογή στο δρόμο. Αυτό το τμήμα της Πολωνίας αποκαλείται εγχώρια «ανατολικό τείχος». Είναι ένας τομέας από τον οποίο πολλοί νέοι απομακρύνονται και όσοι μένουν εργάζονται συχνά στη γεωργία ή στο δημόσιο τομέα. Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι από ό,τι στα δυτικά της χώρας.

«Κάποιοι λένε ότι η περιοχή μας βρίσκεται στο τέλος του κόσμου, άλλοι λένε ότι είναι στην αρχή. Εξαρτάται από ποια πλευρά κοιτάς», είπε ο Γκρέγκορζ Ντρούνικ, δήμαρχος μιας ομάδας χωριών συμπεριλαμβανομένου του Przewodów. «Τώρα βρισκόμαστε στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής των μέσων ενημέρωσης. Αν και η δολοφονία δύο ανθρώπων δεν είναι λόγος να είμαστε περήφανοι».

πηγή: The Guardian

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments