Διεθνή

Ποντολιάκ: «Περίεργες» οι κινήσεις της Δύσης να ωθήσουν το Κίεβο σε διαπραγμάτευση με τη Μόσχα

Ποντολιάκ: «Περίεργες» οι κινήσεις της Δύσης να ωθήσουν το Κίεβο σε διαπραγμάτευση με τη Μόσχα

Πηγή Φωτογραφίας: voria.gr/Αρχείου

Τι δήλωσε στο AFP Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι απόπειρες της Δύσης να ωθήσει την Ουκρανία να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα, έπειτα από μια σειρά σημαντικών στρατιωτικών νικών που κατέγραψε το Κίεβο, είναι «περίεργες» εκτιμώντας ότι τώρα η διαπραγμάτευση θα ισοδυναμούσε με «παράδοση», δήλωσε στο AFP Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Όταν έχεις την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης, είναι λίγο περίεργο να λαμβάνεις προτάσεις του είδους: ούτως ή άλλως δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα μέσω της στρατιωτικής οδού, διεξάγετε διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Ποντολιάκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το γραφείο του στην προεδρία.

«Αυτό σημαίνει ότι η χώρα που αντεπιτίθεται, που ανακτά τα εδάφη της πρέπει να υποχωρήσει μπροστά στη χώρα που χάνει», πρόσθεσε.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πρόσφατα ότι κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να εξετάσει το ενδεχόμενο συνομιλιών με τη Ρωσία, κάτι που ο Ζελένσκι αρνείται, αν πρώτα οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποχωρήσουν εντελώς από το ουκρανικό έδαφος.

«Η στρατιωτική νίκη πιθανόν δεν είναι, με την αυστηρή έννοια του όρου, εφικτή με στρατιωτικά μέσα», εκτίμησε στις 9 Νοεμβρίου ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, εκτιμώντας ότι υπάρχει «ένα παράθυρο ευκαιρίας για διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, η Μόσχα «δεν έχει κάνει καμία άμεση πρόταση» στο Κίεβο για συνομιλίες, προτιμώντας να τη μεταφέρει μέσω μεσολαβητών και κάνοντας λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο εκεχειρίας.

Οι επαρχίες Ζαπορίζια (νότια) και Λουχάνσκ (ανατολικά) είναι πλέον «οι κατευθύνσεις κλειδί» για τον στρατό, εκτίμησε ο Ποντολάκ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν σε μια αύξηση των παραδόσεων δυτικών όπλων. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, κυρίως τον χειμώνα», εκτίμησε.

Σύμφωνα με τον Ποντιλιάκ, η Ουκρανία έχει ανάγκη «ακόμη 150 με 200 άρματα μάχης, περίπου 300 τεθωρακισμένα», περίπου 100 συστήματα πυροβολικού, 50 με 70 συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών, κυρίως τα αμερικανικά HIMARS από τα οποία το Κίεβο ήδη διαθέτει αρκετά, καθώς και «δέκα με 15 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να κλείσουμε τον ουρανό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments