Διεθνή

Zeit: Η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματά της στην ανατολική Ουκρανία

Zeit: Η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματά της στην ανατολική Ουκρανία
Για μήνες, ο ρωσικός στρατός γνώριζε μόνο μία κατεύθυνση: προς τα πίσω

Μετά την υποχώρηση από το Χάρκοβο και τη δυτική Χερσώνα, η Ρωσία προφανώς μετακινεί πολλά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία για επιθετικούς σκοπούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέες μονάδες φτάνουν καθημερινά στις κατεχόμενες περιοχές του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ και της ανατολικής Ζαπορίζια. Το ουκρανικό γενικό επιτελείο κάνει λόγο για αυξημένη παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στο Λουγκάνσκ. Για διαμονή, οι νεοφερμένοι μετακόμισαν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια εκεί. Ο Serhiy Hajday, ο Ουκρανός αρχηγός της περιοχής του Λουγκάνσκ, δήλωσε στο κανάλι του στο Telegram ότι «απομεινάρια» των αλεξιπτωτιστών που σταθμεύουν στη Χερσώνα ήταν καθ’ οδόν προς το Λουγκάνσκ. Οι αλεξιπτωτιστές θεωρούνται οι επίλεκτες μονάδες του ρωσικού στρατού.

Στην κατεχόμενη Μαριούπολη, σύμβουλος του δημάρχου είπε ότι 10.000 με 15.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται τώρα στην περιοχή. Οι επίστρατοι θα μεταφερθούν επίσης μέσω Μαριούπολης στο μέτωπο στο δυτικό Ντόνετσκ. Επιπλέον, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), σύντομα θα προστεθούν περισσότεροι στρατιώτες, επειδή επιστρατευμένοι της 2ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων Φρουρών ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στη Λευκορωσία.

Για μήνες, ο ρωσικός στρατός γνώριζε μόνο μία κατεύθυνση: προς τα πίσω. Με μια εκπληκτική αντεπίθεση, οι αμυνόμενοι μπόρεσαν να ανακαταλάβουν περισσότερα από 12.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο. Στις 9 Νοεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διέταξε τα στρατεύματά του να εγκαταλείψουν τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει καταληφθεί μέχρι στιγμής, τη Χερσώνα, και να προετοιμαστούν για μια αμυντική θέση στην άλλη όχθη του Ντνίπρο.

Απόπειρα επίθεσης στο Μπαχμούτ

Οι περιοχές που εξακολουθούσαν να ελέγχονται από τη Ρωσία ήταν οχυρωμένες με χαρακώματα, προκατασκευασμένες αποθήκες και άλλα αμυντικά στοιχεία. Από την απελευθέρωση της Χερσώνας, οι ρωσικές επιθέσεις έχουν περιοριστεί σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή γύρω από το Μπαχμούτ στο Ντόνετσκ – με επικεφαλής τους σκληροπυρηνικούς μισθοφόρους Βάγκνερ – όπου έχουν κερδίσει μόνο λίγα χιλιόμετρα εδάφους. Ωστόσο, αντί να είναι μετωπικές, οι περισσότερες επιθέσεις γίνονται από αέρος, με τη Ρωσία να χρησιμοποιεί πυροβολικό και drones για να επιτεθεί στις κρίσιμες υποδομές της γειτονικής της χώρας. 

Εν τω μεταξύ, στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία συνεχίζει να επιχειρεί επιθέσεις στο Μπαχμούτ, παρά τις αναφορές για υψηλές απώλειες. Τόσο βορειοανατολικά όσο και νοτιοδυτικά της πόλης, τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις, σύμφωνα με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο. Ένας Ρώσος στρατιωτικός blogger είπε ότι οι εισβολείς συνέχισαν να επιτίθενται σε ουκρανικές θέσεις κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου T1302. Σύμφωνα με το ISW, οι γεωτοποθετημένες εικόνες δείχνουν σταδιακή ρωσική προέλαση προς την Klishchyvka. Την ίδια στιγμή, άλλες ηχογραφήσεις έρχονται σε αντίθεση με τον ρωσικό ισχυρισμό ότι το Mayorsk είχε καταληφθεί από αυτούς.

Επιπλέον, σημειώθηκαν ρωσικές επιθέσεις δυτικά της πόλης Ντόνετσκ και γύρω από την Αβντιίβκα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ρωσικά αεροπλάνα, πυροβολικό και ρουκέτες έπληξαν μια ουκρανική βάση στο Vodyane, ενώ βίντεο δείχνουν ρωσικές δυνάμεις στον οικισμό. Στον νότιο άξονα του μετώπου, η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τις αμυντικές της θέσεις. Εκεί το πυροβολικό των δύο αντιμαχόμενων πλευρών αντάλλαξε πυρά πλήττοντας θέσεις και των δυο.

Ιρανικά drones λέγεται ότι κατασκευάζονται στη Ρωσία

Η Ρωσία πιθανότατα θα βασίζεται ακόμη περισσότερο στις επιθέσεις με drone στο μέλλον. Σύμφωνα με την Washington Post  , επικαλούμενη δυτικές πηγές πληροφοριών, το Ιράν και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για την κατασκευή ιρανικών drones στο ρωσικό έδαφος στο μέλλον. Σε μια συνάντηση στο Ιράν στις αρχές Νοεμβρίου, οι αυταρχικοί σύμμαχοι υπέγραψαν τις αντίστοιχες συμβάσεις και από τότε μεταφέρουν σχέδια και βασικά στοιχεία. Στόχος είναι να ξεκινήσει η παραγωγή μέσα σε λίγους μήνες.

Η εφημερίδα γράφει ότι η Ρωσία μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να γεμίσει τις αποθήκες όπλων της με τα σχετικά φθηνά αλλά εξαιρετικά καταστροφικά μη επανδρωμένα εναέρια μέσα. Περίπου 400 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί κατά της Ουκρανίας από τον Αύγουστο . Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου το 70% των drones στον αέρα καταρρίφθηκαν.

πηγή:Die Zeit

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments