Πολιτική

Δένδιας: Άνευ προηγουμένου η σημερινή κρίση με την Τουρκία – Ασκούμε εξωτερική πολιτική «7 κύκλων»

Δένδιας: Άνευ προηγουμένου η σημερινή κρίση με την Τουρκία – Ασκούμε εξωτερική πολιτική «7 κύκλων»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Σε παρέμβασή του στη Σχολή Εθνικής Άμυνας με θέμα «Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικοί στόχοι του ΥΠΕΞ»

Η σημερινή κρίση με την Τουρκία δεν έχει προηγούμενο επισήμανε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε παρέμβασή του στη Σχολή Εθνικής Άμυνας με θέμα «Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικοί στόχοι του ΥΠΕΞ».

«Η Ελλάδα είχε οξύνσεις με την Τουρκία πάρα πολλές φορές. Υπάρχει ένα διαφοροποιό στοιχείο, σήμερα, και αυτό είναι η διάρκεια» εξήγησε.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική 7 κύκλων (μεταξύ άλλων ΕΕ, ΗΠΑ, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Αφρική, ανερχόμενες δυνάμεις), ενώ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο σχολίασε ότι ελληνική επίκληση σε αυτό είναι η σαφής επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Αναλυτικά η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών 

«Αξιότιμε κ. Διοικητά, κ. Στρατηγέ,

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντιστράτηγο Σπανό για τη σημερινή πρόσκληση. Αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή να σας απευθύνω ομιλία.

Επίσης, είμαι σε ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι σε αυτό το ιστορικό κτίριο της παλαιάς Σχολής Ευελπίδων.

Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία για εμένα, ως χειριστή της εξωτερικής πολιτικής της πατρίδας μας, να απευθυνθώ στα στελέχη των δικών μας ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Επίσης, σε αξιωματικούς από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και σε φίλους και εταίρους μας, από την Αίγυπτο, από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Δυστυχώς δε βρισκόμαστε σε ομαλή περίοδο, αλλά ενώπιων μιας σειράς διαρκών προκλήσεων.

Θα ξεκινήσω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στον 21ο αιώνα. Μία εξέλιξη την οποία θα θεωρούσαμε ασύλληπτη εάν ήμασταν στην ίδια αίθουσα και τη συζητούσαμε πριν από δύο χρόνια.

Από εκεί και πέρα, όμως, δεν είναι μόνο ο ρωσικός αναθεωρητισμός. Ο αναθεωρητισμός βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και σε άλλες περιοχές, και οι δυνάμεις του αναθεωρητισμού καταπατούν, είτε λεκτικά, είτε με πράξεις, το Διεθνές Δίκαιο. Διακρίνεται, βεβαίως, ο κίνδυνος της επισιτιστικής κρίσης που έχει να κάνει αφενός με τη δυσκολία εξαγωγής σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά, επίσης, και με το θέμα των λιπασμάτων. Δεν εξάπτει το ίδιο τη λαϊκή φαντασία, αλλά έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία.

Επιπλέον, εκτός από  αυτό – γιατί οι κρίσεις ποτέ δεν έρχονται μόνες τους – υπάρχει η ενεργειακή κρίση η οποία εξελίσσεται και στα δύο μέτωπά της: Και στην ποσότητα της ενέργειας, αλλά και στο κόστος της ενέργειας, το οποίο δευτερογενώς οδηγεί σε πληθωρισμό και σε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις κοινωνίες.  

Η πατρίδα μας, λοιπόν, τα αντιμετωπίζει όλα αυτά και, επιπλέον, αντιμετωπίζει μια απειλή πολέμου, το γνωστό casus belli, από την πλευρά της Τουρκίας. Αντιμετωπίζει, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, μία σειρά από υβριδικές απειλές, καθώς και  μια πρόδηλη προσπάθεια σπίλωσης της χώρας στο εξωτερικό. Και επίσης, αντιμετωπίζει κάτι που δεν είχαμε δει μέχρι τώρα, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, που βεβαίως αντέγραψαν και άλλες χώρες όπως έπραξε η Λευκορωσία. Αναφέρομαι στην κρίση του 2020, αλλά και στη διαρκή – βέβαια με πιο πολύπλοκο και εξελιγμένο τρόπο – διατήρηση του μεταναστευτικού στη βιτρίνα των τουρκικών επιχειρημάτων.

Πολλοί άνθρωποι που δεν παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις, όπως εσείς, σε καθημερινή βάση, θα  αναρωτιούνταν τι είναι το καινούργιο. Η Ελλάδα είχε οξύνσεις με την Τουρκία πάρα πολλές φορές. Υπάρχει ένα διαφοροποιό στοιχείο, σήμερα,  και αυτό είναι η διάρκεια.

Θυμίζω στους μεγαλύτερους ότι το 1974, μετά την εισβολή στην Κύπρο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, εκείνο το Φθινόπωρο. Και η Ελλάδα άρχισε να συνομιλεί  με την Τουρκία.  Το ίδιο είχε συμβεί και σε όλες τις περιόδους κρίσεων με την Τουρκία. Οι κρίσεις ήταν χρονικά περιορισμένες και πάντοτε τις ακολουθούσε μία περίοδος διαλόγου, λιγότερο ή περισσότερο επιτυχούς, συνήθως λιγότερο. Όμως, είχε το προσόν αυτός ο διάλογος να ηρεμεί την κατάσταση. Αυτό δεν έχει συμβεί αυτή τη φορά.

Έχουμε μία διαρκή, κλιμακούμενη κρίση, η οποία προσεγγίζει, αν δεν υπερβαίνει, την τριετία. Δεν έχουμε τέτοιο προηγούμενο. Και, βεβαίως, το περιεχόμενο αυτής της κρίσης, το ευρύτερο, είναι ότι αμφισβητείται ευθέως η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και, ακόμα και οριακά, και της ίδιας της Κρήτης. Προσθέτω σε αυτό το τουρκολιβυκό «μνημόνιο».

Το θεωρητικό υπόβαθρο του τουρκολιβυκού «μνημονίου» είναι ότι τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους – θυμίζω ότι η Κρήτη είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου – δεν έχουν κανένα άλλο δικαίωμα εκτός από χωρικά ύδατα. Και, μάλιστα, τα νησιά του Αιγαίου 6 μίλια χωρικά ύδατα. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί αιτία πολέμου για την Τουρκία. Η ελληνική επίκληση σε αυτό είναι η σαφής επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.  

Θα μου επιτρέψετε τώρα να σας πω σχηματικά πώς ασκούμε την πολιτική μας. Εμείς έχουμε μία εξωτερική πολιτική που ονομάζω πολιτική κύκλων. Έξι κύκλων. Μπορεί να προστεθεί ένας έβδομος. Αν θυμάστε το παλιό σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι κύκλοι είναι αλληλοτεμνόμενοι, αλλά δεν είναι ομόκεντροι.  

Ως πρώτο κύκλο θεωρούμε τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας. Όχι, όμως, μόνο στο πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία ανήκουμε, αλλά και στο διμερές επίπεδο, το οποίο είχαμε ως χώρα αρκετά παραμελήσει.

Υπάρχει, βεβαίως, και η σχέση μας με τη Γαλλία. Η σχέση μας με τη Γαλλία έχει αναπτυχθεί σε στρατηγικό επίπεδο με τη Συμφωνία που επίσης είχα την τιμή να υπογράψω. Συνοδεύτηκε με την παραγγελία των φρεγατών. Εσείς ξέρετε πολύ καλά τι σημασία έχει για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κάτι τέτοιο. Θέλω, όμως, να σημειώσω κάτι. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αγόρασε πολεμικό υλικό από τη Γαλλία, τα Rafale και τις φρεγάτες.

Είχε αποκτήσει  και στο παρελθόν. Η Γαλλία δεν υπέγραψε ποτέ μαζί μας στο παρελθόν Συμφωνία, όπως είναι η πρόσφατη. Είναι η πρώτη φορά που υπογράφει μια τέτοια Συμφωνία.

Από εκεί και πέρα, δε θα αναφερθώ στις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις ξέρετε. Είχα την τιμή να υπογράψω δύο Συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Τη σημασία τους τη γνωρίζετε καλύτερα από εμένα. Θα ήθελα, όμως, να σας πω ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον δεύτερο κύκλο.

Η είσοδος της Αλεξανδρούπολης στο γεωπολιτικό σκηνικό δίνει μία άλλη βαρύτητα στη συνεργασία μας.

Έρχομαι τώρα στον τρίτο κύκλο: Μέση Ανατολή, Κόλπος, Βόρεια Αφρική. Το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει πάρα πολύ στενές σχέσεις.

Η χώρα διαπραγματευόταν με την Ιταλία επί 50 χρόνια, για να υπογράψουμε τελικά τη Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπέγραψα.

Τέταρτος κύκλος, τα Βαλκάνια, τα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί τα Ανατολικά Βαλκάνια είναι στην ΕΕ. Εκεί έχουμε συμφωνήσει κατ’ αρχήν με την Αλβανία για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Εμείς επίσης επιχειρούμε, όσο μπορούμε, να βοηθήσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην ΕΕ. Θεωρούμε ότι αυτό είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα της περιοχής και, ταυτόχρονα, υπηρετεί και το εθνικό μας συμφέρον.

Ο πέμπτος κύκλος αφορά ανερχόμενες δυνάμεις, οι οποίες ασπάζονται τον ίδιο με εμάς τρόπο θεώρησης της διεθνούς πραγματικότητας. Αναφέρομαι στην Ινδία. Θεωρώ ότι η επόμενη γενιά θα δει την Ινδία ως την τρίτη υπερδύναμη. Και υπάρχουν και άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία και το Βιετνάμ. Η Ινδονησία, η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, με την οποία είναι απαραίτητο η Ελλάδα να έχει στρατηγική σχέση. Οι θέσεις της στο Διεθνές Δίκαιο και ο ρόλος που η Ινδονησία επιφυλάσσει στον εαυτό της ως προς την UNCLOS είναι απολύτως συμβατές με τις επιδιώξεις μας και τα συμφέροντά μας. Η Αυστραλία, με τη μεγάλη ελληνική ομογένεια, με τις ίδιες απόψεις για το Διεθνές Δίκαιο.

Έκτον, κάτι τελείως «παραμελημένο» από την πατρίδα μας, οι σχέσεις μας με την Αφρικανική Ήπειρο. Για κάποιο περίεργο λόγο, η Ελλάδα αναθεώρησε την πάγια άποψη που υπήρχε, και επί Αρχαίας Ελλάδας και επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Μεσόγειος δεν είναι σύνορο, η Μεσόγειος είναι γέφυρα, συνδέει, δεν διαιρεί.

Και υπάρχουν οι μεγάλες προκλήσεις στην Υποσαχάρια Αφρική. Επειδή έχω επισκεφθεί τις χώρες, σας λέω ότι η κατάσταση χειροτερεύει με την ημέρα. Και η τρομοκρατία και ο φονταμενταλισμός πιέζουν προς τις ακτές, κυρίως του Ατλαντικού. Αν φθάσουν στις ακτές αυτές, η τρομοκρατία, εκπεμπόμενη προς τη θάλασσα και προς τις γραμμές επικοινωνίας εκεί, θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα από τα ήδη τεράστια προβλήματα. Και νότια, πιέζεται η περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

Επίσης, δημιουργούμε σιγά-σιγά έναν έβδομο και τελευταίο κύκλο, ο οποίος αφορά τη συμμετοχή μας σε διάφορους Οργανισμούς του διεθνούς γίγνεσθαι. Για παράδειγμα η Γαλλοφωνία με 88 χώρες – ήμουν προχθές στην Τύνιδα για τη Σύνοδο του Οργανισμού- η Λουζοφωνία με τις πορτογαλόφωνες χώρες, κυρίως της Αφρικής, το ASEAN, στο οποίο έχουμε καθεστώς παρατηρητή εδώ και 2-3 μήνες, η SICA [Sistema de Integración Centroamericana] στην Κεντρική Αμερική, όπου ελπίζω ότι θα αποκτήσουμε καθεστώς παρατηρητή τους επόμενους μήνες. Και μία σειρά από άλλους περιφερειακούς οργανισμούς μακρύ καταλόγου. Είναι πολύ σημαντικό θεωρώ να είμαστε παρόντες.

Τελειώνω λέγοντάς σας ότι στην πραγματικότητα η διπλωματία είναι πάρα πολύ ισχυρό αποτρεπτικό εργαλείο, αλλά χωρίς το κύριο αποτρεπτικό εργαλείο που εσείς υπηρετείτε, δηλαδή τις ένοπλες δυνάμεις, η πατρίδα δεν μπορεί να εκπληρώσει τον στόχο της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Για αυτό και σας ευχαριστώ από καρδιάς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

07.05.2024 | 15:27

Ο κήπος μιας πρώην μονής που συνδυάζει την εκκλησιαστική συμμετρία με την άτυπη φύτευση

07.05.2024 | 15:23

12 νέες θέσεις στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου

07.05.2024 | 15:19

ΟΚΑΝΑ: «Τρέχουν» οι αιτήσεις για 10 θέσεις

07.05.2024 | 15:17

Η Navtex στο Λακωνικό Κόλπο και ο «σκιώδης στόλος» του Πούτιν

07.05.2024 | 15:13

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

07.05.2024 | 15:10

Τετράδη – ΞΕΕ: «Η Ελλάδα αποκτά σταθερή βάση τουριστικών ροών στις 30 εκατ. αφίξεις»

07.05.2024 | 15:05

Κατερίνα Καινούργιου: «Από τον Κοκλώνη να φανταστώ η ανθοδέσμη, από κάνα γκόμενο αποκλείεται»

07.05.2024 | 15:03

Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση του ΟΗΕ στο σημείο διέλευσης της Ράφας [vid]

07.05.2024 | 15:05

Κατερίνα Καινούργιου: «Από τον Κοκλώνη να φανταστώ η ανθοδέσμη, από κάνα γκόμενο αποκλείεται»

07.05.2024 | 13:49

Τσαλίκης: «Πήρα κορτιζόνη 3,5 μήνες - Πρήστηκα και μου έγραφαν "πώς πάχυνες έτσι;"»

07.05.2024 | 13:38

Ελευθερία Ελευθερίου: «Η Loreen μού έλεγε για τα πόδια μου»

07.05.2024 | 13:28

40 ημέρες στην εντατική ο Δημήτρης Κόκοτας - Ανοιγοκλείνει τα μάτια του

07.05.2024 | 13:13

Κασσελάκης: Έκλαιγα για ώρες όταν μίλησα στην μητέρα μου για τον σεξουαλικό προσανατολισμό μου [vid]

06.05.2024 | 23:38

Madonna: Φαντασμαγορική συναυλία στο Ρίο ντε Τζανέιρο – Ρεκόρ προσέλευσης

06.05.2024 | 19:49

Ραφαέλα Ψαρρού στον Γιώργο Καράβα: Χρόνια πολλά στο αγόρι μου - Χαμογελαστοί με τα μαγιό τους

06.05.2024 | 19:45

Δούκισσα Νομικού: Το πρώτο της μπάνιο με καυτό μαγιό την ημέρα του Πάσχα

07.05.2024 | 15:13

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

07.05.2024 | 11:51

Η Ρωσία απειλεί να χτυπήσει βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις μετά τις δηλώσεις Κάμερον

06.05.2024 | 23:17

Νετανιάχου: Συμφώνησε να ανοίξει ξανά το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

06.05.2024 | 22:57

Ο Ζελένσκι ζητά παράταση της επιστράτευσης και κατάσταση έκτακτης ανάγκης

06.05.2024 | 22:51

Πούτιν: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας απέτυχαν

06.05.2024 | 22:21

La Repubblica: Το ΝΑΤΟ έθεσε κόκκινες γραμμές για πιθανή επέμβαση στην Ουκρανία

06.05.2024 | 16:05

Υπέρ "ισότιμων κανόνων για όλους" στο εμπόριο ο Μακρόν στη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ

06.05.2024 | 16:01

Πούτιν: Ζήτησε στρατιωτική άσκηση με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

MUST READ

Πολιτική

Οι στόχοι των κομμάτων λίγο πριν τις κάλπες

Οι μετρήσεις που θα δημοσιοποιηθούν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και μετά θα είναι εκείνες που προσφέρονται για πιο ασφαλή συμπεράσματα.

07.05.2024 | 12:38

Πολιτική

Κασσελάκης: Είμαι ο μόνος πολιτικός ίσως που δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ [vid]

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια βαθιά εξομολόγηση για την προσωπική του ζωή

07.05.2024 | 12:36

Πολιτική

Λοβέρδος: Πράξη βαρβαρότητας η ενέργεια Ερντογάν να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί

«Πρόκειται για ξεκάθαρη θρησκευτική και πολιτισμική επίθεση που είναι κατανοητή σε όλο τον πλανήτη ως πράξη βαρβαρότητας», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος των Δημοκρατών.

07.05.2024 | 12:15

Πολιτική

ΝΔ: Κομματικά "θρανία" και το βλέμμα στη Β. Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα στρέφει το κύριο ενδιαφέρον του το κυβερνών κόμμα.

07.05.2024 | 11:31

Πολιτική

Καιρίδης για Μονή της Χώρας: Απαράδεκτη η απόφαση Ερντογάν

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τέμενος τη «Μονή της Χώρας» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

07.05.2024 | 11:27

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Αποκαθίστανται οι σχέσεις κυβέρνησης - εκκλησίας

02.05.2024 | 10:29

Στη Μητρόπολη ο πρωθυπουργός.

Πολιτική

Μητσοτάκης: Ειδικό bonus παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους

30.04.2024 | 00:10

"Σκοπός μας να επιβραβεύσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους, που όχι μόνο πετυχαίνουν, αλλά συχνά ξεπερνούν τους στόχους που έχουμε θέσει".

Πολιτική

Αποφυλακίστηκε με όρους ο Νίκος Μιχαλολιάκος - Αντίθετος ο εισαγγελέας

02.05.2024 | 11:26

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίζεται με τις διατάξεις των νόμων που ίσχυαν το 2018, ενώ η πρόταση του εισαγγελέα υπήρξε αρνητική για την αποφυλάκισή του.

Πολιτική

Διθύραμβοι από το περιοδικό TIME: Ο Μητσοτάκης θέλει η Ελλάδα να γίνει η ιστορία ανάκαμψης της δεκαετίας

01.05.2024 | 17:24

Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους πολίτες μέσα από το TikTok και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Πολιτική

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

02.05.2024 | 07:02

Ψήφισαν "ναι" οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Πολιτική

Λάδι στη φωτιά του "Ιερού Πολέμου"

01.05.2024 | 19:06

Μετά τις βολές Βελόπουλου, σειρά πήρε ο Δημήτρης Νατσιός της Νίκης. Το πρωθυπουργικό σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης.

Μάντζος: «Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα και έναρξη διαπραγματεύσεων για την ειρήνη»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και την ενημερωτική εκπομπή του Νίκου Ανδρίτσου μίλησε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Μάντζος: «Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα και έναρξη διαπραγματεύσεων για την ειρήνη»

Προσδοκίες Μητσοτάκη από ραντεβού με Ερντογάν

Στις 13 Μαΐου αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ακ Σαράι στην Άγκυρα.

Προσδοκίες Μητσοτάκη από ραντεβού με Ερντογάν

Αυτοψία Κικίλια στην Πεντέλη: ''Είναι μια δύσκολη χρονιά γιατί ήταν άνυδρος χειμώνας''

''Προσπαθούμε να πείσουμε και τους συμπολίτες μας να καθαρίσουν τους χώρους τους, τους κήπους τους, τα σπίτια τους'', ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Αυτοψία Κικίλια στην Πεντέλη: ”Είναι μια δύσκολη χρονιά γιατί ήταν άνυδρος χειμώνας”

Οι στόχοι των κομμάτων λίγο πριν τις κάλπες

Οι μετρήσεις που θα δημοσιοποιηθούν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και μετά θα είναι εκείνες που προσφέρονται για πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Οι στόχοι των κομμάτων λίγο πριν τις κάλπες

ΝΔ: Κομματικά "θρανία" και το βλέμμα στη Β. Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα στρέφει το κύριο ενδιαφέρον του το κυβερνών κόμμα.

ΝΔ: Κομματικά “θρανία” και το βλέμμα στη Β. Ελλάδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η μάχη του Κέντρου

Η Κουμουνδούρου δείχνει να χάνει έδαφος στην πολιτική εκπροσώπηση του μεσαίου χώρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η μάχη του Κέντρου

Συννεφιασμένος ο βαλκανικός ορίζοντας της Ελλάδας

Εστίες ανησυχίας και προβληματισμού στους βόρειους γείτονες της χώρας.

Συννεφιασμένος ο βαλκανικός ορίζοντας της Ελλάδας

Ευρωεκλογές με άρωμα εθνικών εκλογών

Ο πρωθυπουργός απέδωσε διπλή σημασία, ευρωπαϊκή και εθνική, στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Ευρωεκλογές με άρωμα εθνικών εκλογών