Διεθνή

Le Monde: Η Τουρκία βομβάρδισε ρωσική βάση στη Συρία

Le Monde: Η Τουρκία βομβάρδισε ρωσική βάση στη Συρία

Πηγή Φωτογραφίας: capital.gr/Αρχείου

Ένας Κούρδος μαχητής σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, σε τουρκικό βομβαρδισμό που πραγματοποιήθηκε με χρήση drone σε ρωσική βάση στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων, επικαλούμενος το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα θύματα είναι μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ενός συνασπισμού του οποίου οι Κούρδοι πολιτοφύλακες είναι το κύριο συστατικό και ο οποίος έχει θέση στη ρωσική βάση που βρίσκεται στην επαρχία Χασάκε, είπε. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριοδοτών επί τόπου, τραυματίστηκε επίσης ένας Ρώσος στρατιώτης. Η Μόσχα, προς το παρόν, δεν έχει αντιδράσει σε αυτές τις πληροφορίες.

Την Τρίτη, ένας τουρκικός βομβαρδισμός στοίχισε τη ζωή σε δύο Κούρδους πολιτοφύλακες σε κοινή βάση του κινήματός τους και του διεθνούς συνασπισμού που σχηματίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να πολεμήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία «πιο αποφασισμένη από ποτέ»

Η Άγκυρα ξεκίνησε την Επιχείρηση «Ένοπλο νύχι» την Κυριακή, μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, ενώ ακολούθησαν συνεχόμενα πυρά πυροβολικού εναντίον θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Η Τουρκία τους κατηγόρησε για την επίθεση που άφησε έξι νεκρούς και 81 τραυματίες στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και απειλεί να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Ο τουρκικός στρατός λέει ότι έχει βομβαρδίσει μέχρι στιγμής 471 στόχους.

Η Τουρκία είναι «πιο αποφασισμένη από ποτέ» να προστατεύσει τα σύνορά της με τη Συρία από Κούρδους μαχητές, επανέλαβε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η επιχείρηση μας με τα αεροπλάνα, τα όπλα και τα drones μας είναι μόνο η αρχή. Η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε όλα τα νότια σύνορά μας (…) με μια ζώνη ασφαλείας είναι σήμερα ισχυρότερη από ποτέ. Θα συνεχίσουμε τις αεροπορικές μας επιχειρήσεις χωρίς διακοπή και θα εισέλθουμε στο έδαφος των τρομοκρατών τη στιγμή που μας φαίνεται κατάλληλη », είπε στη Συνέλευση. Ο αρχηγός του κράτους διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι η επιχείρηση που ξεκίνησε την Κυριακή θα περιοριστεί σε εναέρια διάσταση.

Το SDS έτοιμο για αντιπαράθεση

Οι επανειλημμένες απειλές του ανησυχούν την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, που εμπλέκονται και οι δύο στον πόλεμο στη Συρία, οι οποίες έχουν κάνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το YPG στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών, ενώ η Ρωσία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στις συριακές δυνάμεις από το 2015. Ρώσοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν επίσης στα τέλη του 2019 στα βορειοανατολικά, βάσει συμφωνίας που συνήφθη με την Τουρκία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας.

Μεταξύ 2016 και 2019, η Τουρκία, η οποία θέλει να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» πλάτους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων της, πραγματοποίησε τρεις μεγάλες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών και οργανώσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments