Διεθνή

«Στο κόκκινο» οι σχέσεις Ουγγαρίας – Ε.Ε.

«Στο κόκκινο» οι σχέσεις Ουγγαρίας – Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: dgap

. Οι εντάσεις μεταξύ Βρυξελλών και Βουδαπέστης κορυφώθηκαν, αφότου οι ευρωπαϊκές αρχές πάγωσαν την πληρωμή του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης στην Ουγγαρία

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από διεθνή μέσα ενημέρωσης, παρατηρείται μια νέα κλιμάκωση στην ένταση που υπάρχει, εδώ και καιρό, ανάμεσα στην Ουγγαρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του υπερσυντηρητικού Βίκτορ Όρμπαν και των Βρυξελλών φαίνεται ότι, αυτή τη φορά, οδεύει στα άκρα.

Συγκεκριμένα, η Βουδαπέστη εξακολουθεί να αρνείται να συμμετάσχει σε κοινό δάνειο 18 δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά ταμεία προς το Κίεβο. Η Ουγγαρία καταβάλλει τη δική της βοήθεια ύψους 187 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία. Οι εντάσεις μεταξύ Βρυξελλών και Βουδαπέστης κορυφώθηκαν, αφότου οι ευρωπαϊκές αρχές πάγωσαν την πληρωμή του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης στην Ουγγαρία, η οποία κατηγορείται ότι δεν έκανε τις μεταρρυθμίσεις που της ζητήθηκαν.

Η Βουδαπέστη ανακοίνωσε ότι θέλει να παράσχει τη δική της οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 187εκατομμυρίων ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με ανάρτηση στενού συνεργάτη του Β. Όρμπαν.

Ωστόσο, η ουγγρική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι αντίθετη στην καταβολή κοινής ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ουκρανία της τάξης των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023, η οποία πρέπει να λάβει τη μορφή συλλογικού δανείου, για το οποίο τα κράτη μέλη θα αναλάβουν τους τόκους.

Πρόκειται για μια θέση που ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν χαρακτήρισε «καθαρό πολιτικό εκβιασμό».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η Ουγγαρία παραμένουν ανεπαρκή και απαιτούν τη διαδικασία κυρώσεων κατά της Βουδαπέστης.

Τα μέτρα αυτά αφορούν το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το κράτος δικαίου είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Στην κυβέρνηση Όρμπαν οι Ευρωπαίοι βουλευτές καταλογίζουν ελλείμματα δημοκρατίας, πολιτικής λογοδοσίας και σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι βουλευτές ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία την κοινή βοήθεια ύψους 18 δισ. ευρώ για το 2023 στην Ουκρανία. Όμως, ελλείψει ομόφωνης συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το ποσό αυτό παραμένει δεσμευμένο.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να τεθεί υπό επιτήρηση η Ουγγαρία, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι  οι ουγγρικές αρχές συνεχίζουν να κάνουν κατάχρηση του ευρωπαϊκού κανόνα της ομοφωνίας για να εμποδίσουν τη λήψη βασικών αποφάσεων.

Φαίνεται εντούτοις ότι υπάρχουν διαφορετικές προσλήψεις της έννοιας του κράτους δικαίου. Οι Ευρωπαίοι ζητούν επιτακτικά πιο γενναίες μεταρρυθμίσεις, γεγονός που κάνει τον Όρμπαν να εμπιστεύεται σε συνεργάτες του ότι οι Βρυξέλλες δεν του συγχωρούν τον ιδεολογικό προσανατολισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments