Διεθνή

Λουκασένκο: Τρομοκρατήθηκε από τον θάνατο Μακέι – Φοβάται ότι ο Πούτιν του ετοιμάζει «μια υπέροχη κηδεία»

Λουκασένκο: Τρομοκρατήθηκε από τον θάνατο Μακέι – Φοβάται ότι ο Πούτιν του ετοιμάζει «μια υπέροχη κηδεία»

Πηγή Φωτογραφίας: ledevoir

Φουντώνουν οι ισχυρισμοί ότι ο θάνατος του Λευκορώσου υπουργού Εξωτερικών δεν ήταν και από τόσο φυσικά αίτια, αλλά μήνυμα στον πρόεδρο Λουκασένκο

Νέοι ισχυρισμοί έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τον αιφνίδιο θάνατο του υπουργού Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακέι, ο οποίος αποδίδεται σε δηλητηρίαση που σχεδιάστηκε από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mayl, o βετεράνος διπλωμάτης και πρώην κατάσκοπος πέθανε ξαφνικά χθες εν μέσω ισχυρισμών ότι βρισκόταν σε μυστική επαφή με τη Δύση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι εμπόδιζε τη Λευκορωσία να ενσωματωθεί στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ένα βίντεο δείχνει τον 64χρονο Μακέι, καθόλα υγιή σε ένα στρατιωτικό φορτηγό αεροπλάνο της Λευκορωσίας την περασμένη εβδομάδα λίγο πριν πεθάνει. Δεν ήταν γνωστό ότι έπασχε από κάποια χρόνια ασθένεια. Ορισμένες αναφορές λένε ότι έπαθε καρδιακή προσβολή και ότι ο θάνατός του «ταρακούνησε» τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο , ο οποίος τώρα φοβάται για τη δική του ασφάλεια και έχει αντικαταστήσει ακόμα και τους μάγειρές του, φοβούμενος τη δολοφονία από τη Μόσχα.

Ο εξόριστος εχθρός του Πούτιν και επιχειρηματίας Λεονίντ Νεβζίλ, ισχυρίστηκε ότι ο Μακέι «πέθανε ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης που αναπτύχθηκε σε ειδικό εργαστήριο της FSB».

Επικαλέστηκε πηγές «κοντά στις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες», υποστηρίζοντας: «Η κλινική εικόνα σε τέτοιες περιπτώσεις αντιστοιχεί σε θάνατο από εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια».

Ο Νεβζλίν, επικαλέστηκε έναν Ρώσο τοξικολόγο, ο οποίος είπε: «Είναι πολύ εύκολο να δηλητηριάσεις έναν άνθρωπο, ώστε όλοι να πιστεύουν ότι πέθανε από φυσικά αίτια. Αρκεί να διαταράξει την ισορροπία των ενζύμων στο σώμα του – τις ουσίες που εξασφαλίζουν όλες τις διαδικασίες ανεξαιρέτως, από τις βλεφαρίδες που κυματίζουν μέχρι την αναπνοή».

Ο Νεβζλίν πρόσθεσε: «Ο θάνατος του Μακέι, ουσιαστικά του δεύτερου [πιο σημαντικού] ανθρώπου στο κράτος, έχει προκαλέσει πανικό στους κύκλους της νομενκλατούρας της Λευκορωσίας. Αλλά ο δικτάτορας Λουκασένκο είναι ο πιο συγκλονισμένος. Έχει διατάξει την αντικατάσταση των μαγείρων, των υπηρετών και των φρουρών του. Τα παιδιά του Λουκασένκο έχουν λάβει επιπλέον ασφάλεια. Ο δικτάτορας δεν εμπιστεύεται κανέναν». 

Ο Νεβζλίν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Λουκασένκο φοβάται ότι ο υποτιθέμενος σύμμαχός του Πούτιν του κανονίζει «μια υπέροχη κηδεία».

Η υποτιθέμενη εξάλειψη του Μακέι διέκοψε τις εναπομείνασες σχέσεις της Λευκορωσίας με τις δυτικές δυνάμεις, σύμφωνα με το κανάλι Telegram General SVR.

«Σχεδιάστηκε, προετοιμάστηκε και εφαρμόστηκε με προσωπική πρωτοβουλία του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν», ισχυρίστηκε το ρωσικό κανάλι. «Κανείς δεν κρύβει πραγματικά το γεγονός ότι πρόκειται για δολοφονία. Η δράση ήταν επιδεικτική και είχε στόχο να διακόψει τις ξεχωριστές διαπραγματεύσεις του Λουκασένκο με τη Δύση και την Κίνα».

Ο Μακέι «διαβεβαίωσε τους [δυτικούς] ομολόγους του, και όχι χωρίς επιτυχία, ότι ο Λουκασένκο κρατήθηκε στην πραγματικότητα όμηρος από τον Πούτιν και αναγκάστηκε να διαπράξει «αντιδημοφιλείς» πράξεις υπό την πίεση του Ρώσου προέδρου και προκειμένου να διατηρηθεί η κυριαρχία της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας .’

Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Λεβ Σλόσμπεργκ, πρόσθεσε: «Είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να πιστέψει κανείς τα φυσικά αίτια του θανάτου του Βλαντιμίρ Μακέι».

Η χήρα του υπουργού Εξωτερικών Vera Polyakova-Makei,  ηθοποιός και επικεφαλής του θεάτρου Νέων του Μινσκ, δεν έχει σχολιάσει τον θάνατο του συζύγου της.

Ο Λουκασένκο εξέδωσε μόνο μια σύντομη δήλωση εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του.

Ο Μακέι επρόκειτο να συμμετάσχει αυτήν την εβδομάδα σε συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Πολωνία για να συναντήσει βασικούς δυτικούς πολιτικούς και αξιωματούχους – μια σύνοδο στην οποία δεν προσκλήθηκε , ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφμ με τον οποίο επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα Δευτέρα.

Η πρόσκλησή του προκάλεσε έκπληξη δεδομένης της συνενοχής της Λευκορωσίας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments