Διεθνή

Μουντιάλ: Φόβοι για την ασφάλεια των Ιρανών παικτών – Πανηγυρισμοί διαδηλωτών για την ήττα από τις ΗΠΑ

Μουντιάλ: Φόβοι για την ασφάλεια των Ιρανών παικτών – Πανηγυρισμοί διαδηλωτών για την ήττα από τις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: dw

Υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια των Ιρανών παικτών που επιστρέφουν στα σπίτια του, αφού η ομάδα αρχικά αρνήθηκε να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο του Ιράν πριν από τον πρώτο τους αγώνα σε μια προφανή εκδήλωση αλληλεγγύης με τους διαδηλωτές
 Η ήττα του Ιράν από τις ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο αντιμετωπίστηκε με ζητωκραυγές και πανηγυρισμούς στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις του Ιράν, το βράδυ της Τρίτης, καθώς οι διαδηλωτές χαιρέτησαν την έξοδο της χώρας από το τουρνουά ως πλήγμα για το κυβερνών καθεστώς.

Το έθνος αποκλείστηκε από το τουρνουά στο Κατάρ μετά την ήττα με 1-0, τερματίζοντας μια αθλητική πορεία που επισκιάστηκε από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που μαίνονται εδώ και μήνες στο εσωτερικό.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια των Ιρανών παικτών που επιστρέφουν στα σπίτια του, αφού η ομάδα αρχικά αρνήθηκε να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο του Ιράν πριν από τον πρώτο τους αγώνα σε μια προφανή εκδήλωση αλληλεγγύης με τους διαδηλωτές. Οι οικογένειες της ομάδας απειλήθηκαν επίσης με φυλάκιση και βασανιστήρια πριν από τον αγώνα, ανέφερε πηγή που εμπλέκεται στην ασφάλεια των αγώνων.

Οι άνθρωποι σε πολλές ιρανικές πόλεις πανηγύρισαν μέσα από τα σπίτια τους και τα κτίρια κατοικιών τους λίγες στιγμές μετά το σφύριγμα της λήξης, που ακούστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης τοπική ώρα, ενώ βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ανθρώπους να κορνάρουν τα αυτοκίνητά τους, να φωνάζουν και να σφυρίζουν.

Διαδηλώσεις συγκλονίζουν το Ιράν εδώ και αρκετούς μήνες, πυροδοτώντας μια θανατηφόρα καταστολή από τις αρχές. Η πανεθνική εξέγερση πυροδοτήθηκε για πρώτη φορά με το θάνατο της Mahsa Amini, μιας 22χρονης Κουρδο-Ιρανής που πέθανε στα μέσα Σεπτεμβρίου αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής της χώρας. 

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Turk, δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε «πλήρη κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καθώς οι αρχές καταπιέζουν τις διαδηλώσεις.

Ανησυχίες για την επιστροφή παικτών

Η εθνική ομάδα του Ιράν θα είχε προχωρήσει στον δεύτερο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου με νίκη ή ισοπαλία εναντίον των ΗΠΑ, αλλά η ομάδα θα ταξιδέψει τώρα στο σπίτι της μετά την έξοδό της από τη φάση των ομίλων.

Η επιστροφή της ομάδας θα παρακολουθείται στενά εν μέσω φόβων ότι οι παίκτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αντίποινα για μια σύντομη επίδειξη υποστήριξης στις διαδηλώσεις, η οποία τράβηξε τη διεθνή προσοχή και τον έπαινο από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η σημαία και ο εθνικός ύμνος της χώρας έχουν απορριφθεί από τους διαδηλωτές ως σύμβολα του σημερινού καθεστώτος. Και, μετά την άρνηση Ιρανών παικτών να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο του Ιράν στον εναρκτήριο αγώνα τους εναντίον της Αγγλίας στις 21 Νοεμβρίου, μια πηγή που συμμετείχε στην ασφάλεια των αγώνων είπε στο CNN ότι οι παίκτες κλήθηκαν σε συνάντηση με μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Η πηγή είπε ότι τους είπαν ότι οι οικογένειές τους θα αντιμετώπιζαν «βία και βασανιστήρια» εάν δεν τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο ή αν συμμετείχαν σε οποιαδήποτε πολιτική διαμαρτυρία κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Οι παίκτες τραγούδησαν τον ύμνο την Τρίτη, και πριν από το δεύτερο παιχνίδι τους εναντίον της Ουαλίας την περασμένη Παρασκευή, που είδε τη νίκη με 2-0 για το Ιράν.

Ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα την Τρίτη, οι ιρανικές αρχές δήλωσαν ότι ένα πρώην μέλος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, ο Parviz Boroumand – ο οποίος συνελήφθη αυτόν τον μήνα για κριτική στην κυβέρνηση – αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Μπορουμάντ είχε συλληφθεί στα μέσα Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Τεχεράνη, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Νωρίτερα την Τρίτη, ο Ιρανο-Κούρδος ποδοσφαιριστής Βόρια Γκαφούρι αφέθηκε επίσης ελεύθερος με εγγύηση.

Ο θρύλος του ιρανικού ποδοσφαίρου Αλί Καρίμι, ο οποίος μερικές φορές αναφέρεται ως ο «Ασιάτης Μαραντόνα», δήλωσε στο μεταξύ ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή του μέσω των μελών της οικογένειάς του, αφού υποστήριξε φωναχτά τις διαδηλώσεις.

Η κυβέρνηση τον περιέγραψε ως έναν από τους «κύριους ηγέτες» των διαδηλώσεων και εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψή του στις αρχές Οκτωβρίου κατηγορώντας τον για «εναρμόνιση με τον εχθρό» και «ενθάρρυνση ταραχών», σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Ιράν. Δύο κατηγορίες που τιμωρούνται με θάνατο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments