Διεθνή

DW: Κάτω από τα όρια της πείνας ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία

DW: Κάτω από τα όρια της πείνας ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Dado Ruvic/pixabay

Η συμφωνία για τον κατώτατο μισθό, που αφορά 9,7 εκατομμύρια ανθρώπους, ξεκινά στην Τουρκία. Ο τρέχων κατώτατος μισθός είναι σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι ειδικοί επισημαίνουν την αναγκαιότητα ενός δίκαιου κατώτατου μισθού ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Οι διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό που θα καθοριστεί για το επόμενο έτος στην Τουρκία ξεκινούν αυτόν τον μήνα.

Ο κατώτατος μισθός αφορά το 49% του συνόλου των εργαζομένων και το 70% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κατώτατος μισθός, ο οποίος καθορίστηκε σε 4 χιλιάδες 253 λίρες για τον Ιανουάριο του 2022, αυξήθηκε σε 5 χιλιάδες 500 TL καθαρά τον Ιούλιο με τη διαφορά του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

Άρα, θα μπορέσει ο κατώτατος μισθός να ξεπεράσει το όριο πείνας με την αύξηση;

Ο κατώτατος μισθός, εξ ορισμού, θα πρέπει να καθορίζει το ελάχιστο για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους. Ωστόσο, οι μισοί εργαζόμενοι στην Τουρκία κερδίζουν περίπου τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από πολλά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Τράπεζας και της DİSK, το ποσοστό των εργαζομένων στην Τουρκία που κερδίζουν κατώτατο μισθό ή 10% περισσότερο ή λιγότερο από τον κατώτατο μισθό είναι σχεδόν 50%. Αυτό δείχνει μια δομή όπου ο κατώτατος μισθός γίνεται ο μέσος μισθός.

Σύμφωνα με την Έρευνα Πείνας-Φτώχειας του United Kamu Is για τον Νοέμβριο, το όριο πείνας για μια τετραμελή οικογένεια είναι 8 χιλιάδες 657 και το όριο φτώχειας είναι 25 χιλιάδες 422 λίρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Türk-İş, το όριο πείνας ανήλθε σε 7.786 TL τον Νοέμβριο, ενώ το όριο της φτώχειας έφτασε τις 25.364 TL. Έτσι, ενώ το όριο πείνας ήταν τουλάχιστον 2.286 TL πάνω από τον τρέχοντα κατώτατο μισθό, το όριο της φτώχειας ήταν σχεδόν πενταπλάσιο του κατώτατου μισθού.

Ένας άγαμος εργαζόμενος υπολογίζει το όριο της φτώχειας σε 10 χιλιάδες 171 λίρες.

Η Επαναστατική Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (DİSK), η οποία δεν συμμετέχει στην Επιτροπή Καθορισμού Ελάχιστου Μισθού, είναι της γνώμης ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι τουλάχιστον το μισό του ορίου της φτώχειας, αν υποτεθεί ότι δύο άτομα εργάζονται σε μια οικογένεια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το όριο της φτώχειας είναι περίπου 25 χιλιάδες λίρες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυτό αντιστοιχεί σε αριθμό 12 χιλιάδων 500 λιρών. Η DISK αναμένεται να ανακοινώσει το επίσημο αίτημά της τις επόμενες ημέρες.

Από την άλλη, αν και ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στις 5 χιλιάδες 500 λίρες, μειώθηκε σε ευρώ. Ενώ πέρυσι ήταν κοντά στα 400 ευρώ, τώρα έχει πέσει κάτω από τα 300 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments