Διεθνή

ΕΕ: Σε ιστορικό υψηλό οι αιτήσεις ασύλου από το 2016  

ΕΕ: Σε ιστορικό υψηλό οι αιτήσεις ασύλου από το 2016   

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου/pixabay

 Με το τέλος της πανδημίας και τους σχετικούς περιορισμούς, σημαντικά περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν ξανά προστασία στην ΕΕ καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία

Στο ανώτατο όριό του έχει φθάσει ο αριθμός όσων αιτούνται άσυλο, σύμφωνα με τον Andrew McKinlan εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αφορά κυρίως Σύριους πρόσφυγες και που είναι πιθανό να αυξήσει τα ποσοστά ρατσιστικών δυνάμεων.

Με το τέλος της πανδημίας και τους σχετικούς περιορισμούς, σημαντικά περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν ξανά προστασία στην ΕΕ καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Ο Andrew McKinlay, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, εξηγεί ότι η τάση αυξάνεται απότομα: «Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν στην ΕΕ και στις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν έχει αυξηθεί από μήνα σε μήνα φέτος, σε 98.000 τον Σεπτέμβριο. Αυτό είναι ένας αριθμός κατά 15% αυξημένος σε σχέση με τον Αύγουστο και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών».

«Αυτή είναι μια σαφής τάση, αλλά οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλότεροι από τις 173.000 αιτήσεις που καταγράφηκαν μηνιαίως το φθινόπωρο του 2015», συμπληρώνει ο McKinlay.

Oct. 11, 2015 – Lesbos Island, Greece – Refugees and Migrants aboard fishing boat driven by smugglers reach the coast of the Greek Island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey.

Ωστόσο, αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου, οι οποίοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για άσυλο λόγω του ειδικού καθεστώτος τους.

Όσον αφορά τη διεκπεραίωση των αιτήσεων, οι εθνικές αρχές εξακολουθούν να βρίσκονται κυρίως σε συγκριτικά υψηλό επίπεδο, ως προς την αποδοχή τους. Αλλά ο McKinlay υποψιάζεται ότι αυτό δύσκολα θα είναι βιώσιμο: «Τον Σεπτέμβριο, οι αρχές ασύλου στην ΕΕ και τις χώρες Σένγκεν έλαβαν περίπου 56.300 πρωτόδικες αποφάσεις. Το ένα τρίτο από αυτές πιστοποιούσαν ότι ο αιτών είχε δικαίωμα διεθνούς προστασίας. Λόγω της αύξησης των αιτήσεων, ο αριθμός των εκκρεμών διαδικασιών έχει αυξηθεί και πάλι σημαντικά, σε περίπου 548.000 τώρα. Οι αρχές ασύλου τελούν υπό αυξανόμενη πίεση σε πολλές ευρωπαϊκές  χώρες».

Φόβοι εκφράζονται όμως για πιθανή αύξηση των εκλογικών ποσοστών ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων. Η θετική συσχέτιση ανάμεσα στα εκλογικά ποσοστά ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων και ρατσιστικών συσσωματώσεων έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη. Οι φόβοι αυξάνονται όσο πληθαίνει ο αριθμός όσων αιτούνται άσυλο. Και αυτό το φαινόμενο έχει πλήξει χώρες που δεν είχαν ανάλογη πολιτική ιστορία. Το φαινόμενο φαίνεται ότι επανακάμπτει σε χώρες της Ευρώπης, δηλαδή της ηπείρου που απωθεί από την πολιτική της μνήμη τις επώδυνες μεσοπολεμικές εμπειρίες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments