Διεθνή

Μισέλ: Ζήτησε από τον Σι να ασκήσει την “επιρροή” του στον Πούτιν

Μισέλ: Ζήτησε από τον Σι να ασκήσει την “επιρροή” του στον Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της τρίωρης συνάντησή τους

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ προέτρεψε για άλλη μια φορά τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να χρησιμοποιήσει την «επιρροή» της χώρας του στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο, την Πέμπτη.

Ο πόλεμος πήρε «πολύ χρόνο» κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησής τους στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού του Πεκίνου, όπου συζητήθηκαν επίσης το εμπόριο, το κλίμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανάκαμψη του COVID-19, το Σιντζιάνγκ και η Ταϊβάν, είπε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από το Πεκίνο.

«Προέτρεψα τον Πρόεδρο Σι, όπως κάναμε στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας τον Απρίλιο, να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Ρωσία για να σεβαστεί τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ», είπε ο Μισέλ.

Ο πρόεδρος Σι κατέστησε σαφές ότι η Κίνα δεν παρέχει όπλα στη Ρωσία και ότι οι πυρηνικές απειλές δεν είναι αποδεκτές, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η επίσκεψη του Μισέλ έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου οι κινεζικές αρχές “λογόκριναν” μία ομιλία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την τελετή έναρξης της μεγάλης εμπορικής έκθεσης στην οποία επρόκειτο να επικρίνει τον «παράνομο πόλεμο» της Ρωσίας στην Ουκρανία και να ζητήσει μείωση της εμπορικής εξάρτησης της ΕΕ από την Κίνα.

Σχετικά με το πρόσφατο κύμα διαμαρτυριών που σάρωσε την Κίνα, ο Μισέλ είπε: «Συζητήσαμε και αυτό το ζήτημα», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αντίδραση του Σι.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα την ίδια ημέρα ότι ο Σι είπε στον Μισέλ ότι η Κίνα θα ενισχύσει τη στρατηγική επικοινωνία και τον συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Κίνα θα παραμείνει ανοιχτή στις ευρωπαϊκές εταιρείες και ελπίζει ότι η ΕΕ μπορεί να εξαλείψει τις παρεμβάσεις για να παρέχει ένα δίκαιο και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες», είπε ο Σι στον Μισέλ, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ούτε ο Σι, ούτε το CCTV διευκρίνισαν τι εννοούσε με τον όρο «παρέμβαση».

Ο Σι είπε ότι η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσουν τον συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής και τα συμπληρωματικά πλεονεκτήματα, να δημιουργήσουν από κοινού νέους κινητήρες ανάπτυξης και να διασφαλίσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την αξιοπιστία των βιομηχανικών αλυσίδων εφοδιασμού.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι ενημέρωσε επίσης τον Σι για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες και οι επενδυτές της ΕΕ στην Κίνα.

«Από την ευρωπαϊκή πλευρά, η πρόσβαση στην αγορά είναι πολύ ανοιχτή, ενώ στην Κίνα αρκετοί τομείς παραμένουν πολύ πιο κλειστοί», είπε ο Μισέλ. «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αμοιβαιότητα. Χρειαζόμαστε μια πιο ισορροπημένη σχέση».

Η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία σε συνάντηση τον Οκτώβριο σχετικά με την οικονομική εξάρτηση από την Κίνα .

Ο Μισέλ, ο οποίος βρισκόταν σε μονοήμερη επίσκεψη στην Κίνα, συνάντησε επίσης τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και τον Λι Ζανσού, τον πρόεδρο της μόνιμης επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments