Nέα της αγοράς

Με το επίσημο «πράσινο φως» και από το Άμπου Ντάμπι προχωράει το deal του ADQ στην Blueground

Με το επίσημο «πράσινο φως» και από το Άμπου Ντάμπι προχωράει το deal του ADQ στην Blueground

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και τα επόμενα βήματα

Με το επίσημο «πράσινο φως» και από το Άμπου Ντάμπι προχωράει το deal του κρατικού επενδυτικού ταμείου ADQ στην Blueground.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τεχνολογική εταιρεία μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (prop-tech), ενώ οι λεπτομέρειες του οικονομικού deal δεν δημοσιοποιήθηκαν. Ωστόσο τα πρώτα κεφάλαια από το Αμπού Ντάμπι ήρθαν στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί την πρώτη επένδυση του ADQ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας που είχε υπογραφεί με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων για επενδυτική συνεργασία ύψους 4 δισ. ευρώ, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Αμπού Ντάμπι τον περασμένο Μάιο

Όπως αποκαλύπτει το ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας, η επένδυση πραγματοποιήθηκε μέσω της DisruptAD, της πλατφόρμας επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital) της ADQ, η οποία συστάθηκε το 2021, με στόχο την παροχή πρόσβασης σε χρηματοδότηση σε νεοσύστατες επιχειρήσεις πρώιμης και τελευταίας φάσης, καθώς και υποστήριξη στους ιδρυτές από την επώαση έως την ανάπτυξη.

Η Blueground, η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα από τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου, λειτουργεί σε 26 πόλεις σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία (μεταξύ άλλων στο Ντουμπάι), με χαρτοφυλάκιο περίπου 9.500 διαμερισμάτων, ενώ μέχρι το τέλος του 2025, στοχεύει να επεκτείνει το δίκτυο διαμερισμάτων της σε 40.000, σε 50 πόλεις.

Οι δραστηριότητες του ADQ

To Fund ξεκίνησε το 2018 και κυριολεκτικά και εμπεριέχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από την Ενέργεια και την Υγεία ως τα Logistics και τον Αγροτοδιατροφικό τομέα. Η πιο πρόσφατη κίνησή του είναι η πλήρης ιδιοκτησία του Ομίλου Etihad Aviation – EAG. Η μεταφορά του EAG εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ADQ αλλά και της τοπικής Κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι να καθιερωθεί το Εμιράτο ως παγκόσμιος αεροπορικός κόμβος.Από εκεί και πέρα, πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι, η εναρκτήρια εκδήλωση του 3ετούς συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος EUnique, το οποίο έχει ως σκοπό την προώθηση των ευρωπαϊκών (ελληνικών) προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην αγορά των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας. Ειδικότερα, το Πρόγραμμα εστιάζει στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Κατίκι Δομοκού, Φέτα, Φορμαέλλα Αράχωβας, Ακτινίδιο Σπερχειού, Κελυφωτό Φιστίκι Φθιώτιδας, Ξηρά Σύκα Κύμης και Ταξιάρχη, Κονσερβολιά Ροβιών, Αταλάντης, Στυλίδας, Αμφίσσης) και το Λουκούμι Γεροσκήπου, πρώτο ΠΓΕ της Κύπρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments