Διεθνή

ΗΠΑ: Απρόθυμος ο Σι να δεχθεί δυτικά εμβόλια για τον Covid

ΗΠΑ: Απρόθυμος ο Σι να δεχθεί δυτικά εμβόλια για τον Covid
Ο Σι «δεν είναι πρόθυμος να πάρει ένα καλύτερο εμβόλιο από τη Δύση και αντ' αυτού βασίζεται σε ένα εμβόλιο στην Κίνα που είναι απλώς όχι τόσο αποτελεσματικό έναντι της Omicron»

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δεν είναι πρόθυμος να δεχτεί δυτικά εμβόλια παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα με τον Covid-19 και ενώ οι πρόσφατες διαμαρτυρίες δεν αποτελούν απειλή για την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προσωπική του θέση, δήλωσε ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, ‘Ειβριλ Χέινς.

Αν και τα καθημερινά κρούσματα Covid της Κίνας πλησιάζουν τα υψηλά όλων των εποχών, ορισμένες πόλεις λαμβάνουν μέτρα για να χαλαρώσουν τους κανόνες δοκιμών και καραντίνας, αφού η πολιτική του Σι για μηδενικό Covid προκάλεσε απότομη οικονομική επιβράδυνση και δημόσιες αναταραχές .

Ο Χέινς, μιλώντας στο ετήσιο Φόρουμ Εθνικής Άμυνας Ρέιγκαν στην Καλιφόρνια, είπε το Σάββατο ότι παρά τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του ιού, ο Σι «δεν είναι πρόθυμος να πάρει ένα καλύτερο εμβόλιο από τη Δύση και αντ’ αυτού βασίζεται σε ένα εμβόλιο στην Κίνα που είναι απλώς όχι τόσο αποτελεσματικό έναντι της Omicron».

«Βλέποντας τις διαμαρτυρίες και την ανταπόκριση σε αυτές αντικρούει την αφήγηση που του αρέσει να προτείνει, η οποία είναι ότι η Κίνα είναι πολύ πιο αποτελεσματική στην κυβέρνηση», είπε ο Χέινς.

«Δεν είναι, πάλι, κάτι που βλέπουμε ως απειλή για τη σταθερότητα αυτή τη στιγμή ή για αλλαγή καθεστώτος ή κάτι παρόμοιο», είπε, ενώ πρόσθεσε: «Το πώς θα εξελιχθεί θα είναι σημαντικό για τη θέση του Σι».

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές ήραν απότομα τους περιορισμούς για τον Covid στις κινεζικές πόλεις Guangzhou και Chongqing, όπου οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και πλέον σε Μέσα Μεταφοράς και σουπερ μάρκετ δεν απαιτούνται αρνητικά τέστ για την είσοδο.

Σε μια προφανή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο θυμός για τις πολιτικές μηδενικού Covid που πυροδότησε αρχικά τις διαμαρτυρίες, οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης σχέδια για την ενίσχυση του εμβολιασμού των ηλικιωμένων.

Η Κίνα δεν έχει εγκρίνει κανένα ξένο εμβόλιο κατά του Covid, επιλέγοντας αυτά που παράγονται εγχώρια, τα οποία ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο κάποια ξένα. Αυτό σημαίνει ότι η χαλάρωση των μέτρων πρόληψης του ιού θα μπορούσε να έχει μεγάλους κινδύνους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο Λευκός Οίκος είπε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι η Κίνα δεν ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες εμβόλια.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι «δεν υπάρχει καμία προσδοκία προς το παρόν» ότι η Κίνα θα εγκρίνει δυτικά εμβόλια.

«Φαίνεται αρκετά τραβηγμένο ότι η Κίνα θα δώσει πράσινο φως στα δυτικά εμβόλια σε αυτό το σημείο. Είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας και θα έπρεπε να καταπιούν αρκετά από αυτό αν ακολουθούσαν αυτή τη διαδρομή», είπε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments