Διεθνή

Ουκρανία: Κυρώσεις σε 10 κληρικούς που συνδέονται με Εκκλησία υπέρ της Μόσχας

Ουκρανία: Κυρώσεις σε 10 κληρικούς που συνδέονται με Εκκλησία υπέρ της Μόσχας
Σε ανακοίνωσή τους, οι υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν ότι οι 10 κληρικοί συμφώνησαν ποικιλοτρόπως να συνεργαστούν με τις κατοχικές αρχές, προώθησαν φιλορωσικές αφηγήσεις και δικαιολογούσαν τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία

Η Ουκρανία επιβάλλει κυρώσεις σε 10 ανώτερους κληρικούς που συνδέονται με μια εκκλησία υπέρ της Μόσχας με την αιτιολογία ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν με τις ρωσικές αρχές κατοχής ή δικαιολογούσαν την εισβολή της Μόσχας, ανακοίνωσε το Σάββατο η υπηρεσία ασφαλείας.

Η ανακοίνωση είναι η τελευταία από μια σειρά βημάτων εναντίον ενός ουκρανικού κλάδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας που συνδέεται ιστορικά με τη Μόσχα. Η ίδια η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Ρωσία υποστηρίζει τον πόλεμο.

Σε ανακοίνωσή τους, οι υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν ότι οι 10 κληρικοί συμφώνησαν ποικιλοτρόπως να συνεργαστούν με τις κατοχικές αρχές, προώθησαν φιλορωσικές αφηγήσεις και δικαιολογούσαν τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

Οι περισσότεροι από τους κληρικούς – όλοι είτε μέλη της εκκλησίας είτε συνδέονται στενά με αυτήν – ζουν σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία ή βρίσκονται στο εξωτερικό, ανέφερε η υπηρεσία.

«Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας συνεχίζει να εκτελεί ολοκληρωμένες εργασίες για την προστασία του ουκρανικού κράτους και θα συνεχίσει να εκθέτει πρόσωπα που απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε.

Το ουκρανικό παράρτημα διέκοψε επίσημα τους δεσμούς με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τον περασμένο Μάιο, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από πολλούς Ουκρανούς και να κατηγορείται για μυστική συνεργασία με τη Ρωσία.

Οι κυρώσεις, που διαρκούν πέντε χρόνια, θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία όσων περιλαμβάνονται στη λίστα, θα τους εμποδίσουν να εξάγουν κεφάλαια από την Ουκρανία και να κατέχουν γη.

Η υπηρεσία ασφαλείας έχει επίσης πραγματοποιήσει αρκετές επιδρομές σε ενορίες και κτίρια που συνδέονται με την εκκλησία, η οποία λέει ότι πάντα ακολουθούσε τους ουκρανικούς νόμους.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αποτελούν την πλειοψηφία των 43 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας. Από την κατάρρευση της σοβιετικής κυριαρχίας, ο ανταγωνισμός ήταν έντονος μεταξύ της εκκλησίας που συνδέεται με τη Μόσχα και μιας ανεξάρτητης ουκρανικής εκκλησίας που ανακηρύχθηκε αμέσως μετά την ανεξαρτησία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments