Διεθνή

Handelsblatt: Ο Μητσοτάκης αυστηρός με τις τράπεζες

Handelsblatt: Ο Μητσοτάκης αυστηρός με τις τράπεζες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Αφιέρωμα στις αποφάσεις για τα τραπεζικά επιτόκια, τις οποίες έλαβαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταïκούρας, φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επικρίνουν σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt αυστηρά τους Έλληνες τραπεζίτες. Οφείλουν να ελαφρύνουν τα επιτόκια των οφειλετών, να απαλλάξουν τους πελάτες τους από τέλη και να παραιτηθούν από τα μπόνους. Πίσω από αυτές τις κινήσεις κρύβεται σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανησυχία ότι το αυξανόμενο επίπεδο των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κύμα ανεξόφλητων δανείων. «Οι τράπεζες πρέπει να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι διευθυντές των τραπεζών γνωρίζουν το πρόβλημα. Γνωρίζουν επίσης ότι πολλοί οφειλέτες δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τα ενυπόθηκα δάνεια τους ενώ οι μικρότερες εταιρείες αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων», συμπληρώνει η εφημερίδα. «Ένα νέο κύμα μη επισφαλών δανείων είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι τραπεζίτες. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να μειώσουν των αριθμό των δανείων αυτών από σχεδόν 50 % την περίοδο της κρίσης σε κάτω από 10 %».

«Παρ’ όλα αυτά τα ελληνικά πιστοληπτικά ιδρύματα πέρασαν γρήγορα στους πελάτες τους τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», σχολιάζει η Handelsblatt. Οι μέσοι τόκοι δανείου αυξήθηκαν από 3,61% τον Αύγουστο σε 4,86 ​​%. Η Ελλάδα έχει τα τρίτα υψηλότερα επιτόκια στην ζώνη του ευρώ μετά τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Βέβαια, συμπληρώνει η εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση δεν ανησυχεί μόνο για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την ύφεση από τον κορωνοϊό. «Ο Μητσοτάκης θέλει να αποτρέψει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα από την υφαρπαγή του θέματος των τραπεζών ενόψει της προεκλογικής περιόδου».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments