Διεθνή

Το σχέδιο της ΕΕ για την αποτροπή εισόδου μεταναστών από τα βαλκανικά σύνορα  

Το σχέδιο της ΕΕ για την αποτροπή εισόδου μεταναστών από τα βαλκανικά σύνορα   

Πηγή Φωτογραφίας: uktraymacouncil

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόνο τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, περισσότεροι από 22.000 παράτυποι μετανάστες εισήλθαν στην ΕΕ μέσω αυτής της διαδρομής

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι τα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας και η ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων εργαλειοποιούνται πολιτικά από ορισμένες κυβερνήσεις και γίνονται αντικείμενο πλουτισμού για ορισμένες ΜΚΟ. Στο σοβαρό ζήτημα τοποθετήθηκε η ΕΕ, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να κρούει το καμπανάκι κινδύνου και να τονίζει την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής απάντησης.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε  την ανησυχία της για την αύξηση του κύματος παράτυπων μεταναστών, που εισέρχονται στην ΕΕ μέσω του εδάφους των βαλκανικών χωρών, και παρουσίασε σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόνο τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, περισσότεροι από 22.000 παράτυποι μετανάστες εισήλθαν στην ΕΕ μέσω αυτής της διαδρομής. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, το ποσοστό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά το ιλιγγιώδες 300%.

Πράγματι, τα στατιστικά στοιχεία της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης, δείχνουν ότι τους πρώτους δέκα μήνες του τρέχοντος έτους, περισσότεροι από 281.000 παράνομοι μετανάστες έχουν εισέλθει στην ΕΕ μέσω των Δυτικών Βαλκανίων.

Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, που παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, θα πρέπει να ενισχυθεί η διαχείριση των συνόρων με τις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Επίσης, πρέπει να εξασφαλιστεί η γρήγορη πρόσβαση στο σύστημα ασύλου, η ικανότητα υποδοχής προσφύγων, στη συνέχεια να καταπολεμηθεί η εμπορία μεταναστών, να εφαρμοστούν συμφωνίες επανεισδοχής και επαναπατρισμού και να προσαρμοστεί το καθεστώς θεωρήσεων των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων σε αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ΕΕ,  θεωρείται ότι σοβαρό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι σε κάποιες χώρες, όπως είναι η Σερβία, ορισμένοι πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να εισέλθουν χωρίς βίζα και μετά συνεχίζουν την παράνομη πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, η Σερβία, πριν από λίγες εβδομάδες, υποσχέθηκε να επαναφέρει τις βίζες για τους πολίτες ορισμένων χωρών, όπως το Μπουρούντι και η Τυνησία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από το Βελιγράδι να κάνει αυτό το βήμα και σε άλλες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προσαρμοστούν στην πολιτική της ΕΕ για τις θεωρήσεις. Αντιθέτως, προειδοποίησε ότι κινδυνεύει η απελευθέρωση των θεωρήσεων που έχει η ΕΕ με τις περισσότερες χώρες της περιοχής αυτής.

«Δεν είναι αποδεκτό οι χώρες της περιοχής, που απολαμβάνουν απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας με την ΕΕ, να επιτρέπουν την χρήση της επικράτειάς τους για την παράνομη άφιξη μεταναστών στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Σχοινάς, ο οποίος πρόσθεσε ότι «πρέπει να ενισχύσουμε τις ικανότητες των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων να ελέγχουν τα σύνορα, βοηθώντας τες επίσης μέσω της παρουσίας της ΕΕ στο έδαφος και μέσω της καταστολής των δικτύων εμπορίας ανθρώπων».

Είναι, τέλος, αξιοσημείωτο ότι η ΕΕ έχει περίπου 500 αξιωματικούς της υπηρεσίας Frontex που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα μεταξύ της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Frontex να βοηθήσει επίσης στον έλεγχο των συνόρων μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments