Διεθνή

Γαλλία: Το πρώτο χειμωνιάτικο κρύο δοκιμάζει τις αντοχές του ηλεκτρικού δικτύου

Γαλλία: Το πρώτο χειμωνιάτικο κρύο δοκιμάζει τις αντοχές του ηλεκτρικού δικτύου
Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF είδε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της να πέφτει σε χαμηλό 30 ετών νωρίτερα το 2022 λόγω ενός αριθμού ρεκόρ διακοπών πυρηνικών αντιδραστήρων που οφείλονται σε προβλήματα διάβρωσης

Οι θερμοκρασίες που θα κυμανθούν κοντά στο μηδέν τις επόμενες ημέρες θα δοκιμάσουν την ανθεκτικότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, παρόλο που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τους Γάλλους να μην πανικοβληθούν εν μέσω προειδοποιήσεων για πιθανά μπλακ άουτ.

Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF είδε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της να πέφτει σε χαμηλό 30 ετών νωρίτερα το 2022 λόγω ενός αριθμού ρεκόρ διακοπών πυρηνικών αντιδραστήρων που οφείλονται σε προβλήματα διάβρωσης και αγωνίζεται με τον χρόνο για να διασφαλίσει ότι ο στόλος της μπορεί να λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα στην καρδιά του χειμώνα.

Η Γαλλία είναι πιο ευάλωτη στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, από ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω της χαμηλής πυρηνικής διαθεσιμότητας και της ζήτησης που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη θερμοκρασία, δήλωσε ο Jean-Paul Harreman, διευθυντής της EnAppSys ενεργειακών συμβούλων.

Μετά από έναν ασυνήθιστα ήπιο Νοέμβριο που βοήθησε στη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, οι θερμοκρασίες έπεσαν τη Δευτέρα και αναμένεται να παραμείνουν κοντά στο μηδέν αργότερα αυτήν την εβδομάδα, καθώς και την επόμενη.

Τη Δευτέρα, η χαμηλότερη από την προβλεπόμενη διαθεσιμότητα πυρηνικής ενέργειας αντισταθμίστηκε από τις υψηλότερες εισαγωγές από όλους τους γείτονες της Γαλλίας και την υψηλή παραγωγή από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο.

Η εφαρμογή ειδοποίησης EcoWatt της RTE – με την οποία η κυβέρνηση προτρέπει τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση προειδοποιώντας για αυξημένη ζήτηση ή κίνδυνο διακοπών – παρέμεινε πράσινη.

«Δεν είναι ακόμα αρκετά κρύο γι’ αυτό, αλλά βλέπουμε τη Γαλλία να πλήττει τους περιορισμούς των εισαγωγών της», είπε ο Χάρεμαν.

Η αναλύτρια της Refinitiv, Nathalie Gerl, δήλωσε ότι με τις προβλέψεις να δείχνουν χαμηλότερες θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα, «η ερχόμενη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου θα είναι ακόμη πιο αυστηρή.

“Η κατανάλωση έχει οριστεί να κορυφωθεί στα 80 GW (έναντι 73 GW στις 5 Δεκεμβρίου), ενώ η αιολική ενέργεια αναμένεται να είναι κάτω από το κανονικό. Εάν η πυρηνική διαθεσιμότητα παραμείνει στα 37-38 GW, ο κίνδυνος κενού εφοδιασμού θα είναι πολύ πιο οξύς από σήμερα ,” είπε.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει για πιθανές διακοπές ρεύματος σε περίπτωση κενού μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η οποία, όπως είπαν, θα διαρκέσει όχι περισσότερο από δύο ώρες και θα επισημανθεί εκ των προτέρων.

Οι προειδοποιήσεις αφθονούν, με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange  να λέει ότι οι επείγουσες τηλεφωνικές κλήσεις ενδέχεται να μην είναι δυνατές σε περιοχές της Γαλλίας εάν υπάρχουν παρατεταμένες διακοπές ρεύματος και η Γαλλική Τραπεζική Ομοσπονδία (FBF) αναγνωρίζει ότι θα επηρεαστούν τα ταμειακά μηχανήματα.

«Καταρχάς, ας είμαστε ξεκάθαροι: όχι πανικός!» Ο Μακρόν είπε στην τηλεόραση TF1 το Σαββατοκύριακο.

Και πρόσθεσε: «Είναι θεμιτό για την κυβέρνηση να προετοιμάζεται για τις ακραίες περιπτώσεις που θα σήμαιναν διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος για λίγες ώρες την ημέρα εάν δεν είχαμε αρκετή ενέργεια».

Εν τω μεταξύ, περαιτέρω καθυστερήσεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Ένα ζευγάρι από τους αντιδραστήρες Dampierre των 900 μεγαβάτ (MW) στην κεντρική Γαλλία παρατάθηκαν οι διακοπές τους, με τον δεύτερο αντιδραστήρα στο πάρκο να έχει καθυστερήσει 10 ημέρες έως τις 19 Δεκεμβρίου και τον τρίτο αντιδραστήρα να παρατείνεται έξι ημέρες έως τις 12 Δεκεμβρίου.

πηγή:reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments