Κόσμος

Στρεπτόκοκκος Α: Στα 16 τα παιδιά θύματα της επιθετικής λοίμωξης – Σοβαρές ελλείψεις αντιβιοτικών

Στρεπτόκοκκος Α: Στα 16 τα παιδιά θύματα της επιθετικής λοίμωξης – Σοβαρές ελλείψεις αντιβιοτικών

Πηγή Φωτογραφίας: cdc

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας αυξάνει τις παραδόσεις αντιβιοτικών Strep A στα φαρμακεία σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι τοπικές ελλείψεις

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της λοίμωξης του στρεπτόκοκκου Α στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Την ίδια στιγμή, οι θάνατοι των παιδιών που οφείλονται στη βακτηριακή αυτή λοίμωξη γνωρίζουν σημαντική άνοδο, προκαλώντας «συναγερμό» στον υγειονομικό χώρο.

Η ανεπάρκεια αντιβιοτικών για τον Strep A ανάγκασε πολλούς εμπειρογνώμονες να υποστηρίξουν πως οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να μοιράζουν εναλλακτικά φάρμακα, τη στιγμή που ο θάνατος ενός 12χρονου κοριτσιού στο Χόουβ της Αγγλίας εντείνει τις ανησυχίες για την εφιαλτική εξέλιξη του στρεπτόκοκκου Α. Το άτυχο κορίτσι αποτελεί τον δέκατο έκτο επιβεβαιωμένο θάνατο στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη λοίμωξη.

Οι υγειονομικοί αναφέρουν πως ο αριθμός των θανάτων είναι ασυνήθιστα υψηλός για την εποχή αυτή. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 650 κρούσματα της επιθετικής αυτής μορφής έχουν εντοπιστεί στην Αγγλία, εκ των οποίων τα 170 παρατηρήθηκαν σε παιδιά και έχουν οδηγήσει σε 14 θανάτους. Δύο ακόμη θανάσιμα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία και εμετό. Φαρμακοποιοί μάλιστα αποκάλυψαν ότι πολλοί ασθενείς ζήτησαν φάρμακα, αλλά έφυγαν με άδεια χέρια, καθώς δεν υπήρχαν τα κατάλληλα αντιβιοτικά που αντιστοιχούσαν στις συνταγές τους. Τα προβλήματα διανομής κατηγορούνται για την έλλειψη εφοδιασμού ορισμένων φαρμακείων και νοσοκομείων. Η προοπτική να δοθεί στους φαρμακοποιούς η εξουσία να τροποποιούν τις συνταγές θα μπορούσε να μειώσει την τρέχουσα πίεση.

Την παρούσα χρονική στιγμή, ο ισχύων κανονισμός αναφέρει πως οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να χορηγούν κάτι διαφορετικό από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή ενός ασθενούς από τον ιατρό του. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας αυξάνει τις παραδόσεις αντιβιοτικών Strep A στα φαρμακεία σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι τοπικές ελλείψεις.

Ο David Webb, επικεφαλής φαρμακοποιός του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, προέτρεψε τα φαρμακεία να συνεργαστούν για να κατανοήσουν την τοπική διαθεσιμότητα των φαρμάκων και να παραγγείλουν πρόσθετο απόθεμα σύμφωνα με τη ζήτηση των ασθενών. Σημείωσε επιπλέον ότι η παραγγελία «υπερβολικών ποσοτήτων» θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Μια κάτοικος στο Πλίμουθ της Αγγλίας επισήμανε πως χρειάστηκε να τηλεφωνήσει σε έξι τοπικά φαρμακεία προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μπουκάλι αντιβιοτικά για την 10χρονη κόρη της, η οποία ταλαιπωρείται από τον στρεπτόκοκκο Α.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι κορυφαίοι γιατροί της Βρετανίας εξέδωσαν σήμερα νέες οδηγίες σχετικά με τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι ανήσυχοι γονείς, αφού προειδοποίησαν ότι οι τρέχουσες συμβουλές δεν είναι αρκετά σαφείς.

Η έξαρση των κρουσμάτων και οι φόβοι που προκύπτουν έχουν οδηγήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) σε κατάρρευση, με τους γονείς άρρωστων παιδιών να κατακλύζουν τα ιατρεία γενικής ιατρικής.

Την ίδια στιγμή, οι γονείς οφείλουν να είναι σε επιφυλακή για τα πρώιμα συμπτώματα της οστρακιάς – συμπεριλαμβανομένου του πονόλαιμου, του πονοκεφάλου, του πυρετού, της ναυτίας και του εμετού.

Μέσα σε 12 έως 48 ώρες, αναπτύσσεται ένα κόκκινο εξάνθημα που μοιάζει με γυαλόχαρτο στο στήθος και το στομάχι, πριν εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλα μέρη του σώματος. Οι νέοι συνήθως έχουν επίσης κόκκινα μάγουλα και κατακόκκινη γλώσσα.

Η ανησυχία για την εξάπλωση της λοίμωξης επεκτείνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ισπανία δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από λοιμώξεις του αναπνευστικού με βακτήριο του στρεπτόκοκκου Α.

Την ίδια στιγμή, πανικός επικρατεί και στη Γαλλία όπου δύο παιδιά και ένας ενήλικας πέθαναν από αιτία που συνδέεται με στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, σύμφωνα με τη Γενική διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας.

Πηγή: Dalymail

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments