Διεθνή

Ο Ερντογάν επιλέγει αντίπαλο και σηκώνει τους Τούρκους από τους καναπέδες

Ο Ερντογάν επιλέγει αντίπαλο και σηκώνει τους Τούρκους από τους καναπέδες

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Sabah

Οι Τούρκοι, καίτοι μειούμενοι, συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για να καταγγείλουν την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Οι Τούρκοι, καίτοι μειούμενοι, συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για να καταγγείλουν την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο πρώτος στόχος του  Τούρκου προέδρου επετεύχθη, αλλά απομένουν οι άλλοι, που είναι πιο κρίσιμοι.

Ο μεγαλύτερος φόβος για τους φορείς κάθε καθεστώτος είναι η αδιαφορία για το πολιτικά πράγματα και τις πολιτικές εξελίξεις. Ο ευφυής Ερντογάν διαπιστώνει ότι το καθεστώς, που με τόσο κόπο οικοδόμησε, δεν κινδυνεύει από κάποιον αξιόλογο κομματικό αντίπαλο. Ο Ιμάμογλου είχε τις προδιαγραφές, τις οποίες ουδείς μπορεί να του αμφισβητήσει, για να υποδυθεί το ρόλο του πολιτικού αντίβαρου στην εξουσία Ερντογάν. Οι Τούρκοι κινητοποιούνται και το πολιτικό λογιστήριο του Σουλτάνου ετέθη εκ νέου σε λειτουργία.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, ο Ιμάμγλου είναι ένας καθαρός κεμαλιστής, δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι ένας θαυμαστής του Κεμάλ Αττατούρκ. Που σημαίνει ότι έχει ασπαστεί την εθνικιστική ιδεολογία, η οποία μεταφράζεται στην πράξη σε μίσος για τις πατρίδες άλλων λαών. Ακραίος ήταν, ακραίος είναι.

Η συμπάθεια για την δικαστική καταδίκη είναι δεδομένη, αλλά είναι αδύνατον να παραβλέψει κάποιος ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έλκει την καταγωγή από την Τραπεζούντα, υπό τον όρο όμως να μην του υπενθυμίσει ο συνομιλητής τον αμφιλεγόμενο, προφανώς ποντιακό τόπο καταγωγής.

Στην δίκη παρενέβη ενεργά και ο εισαγγελέας, ο οποίος ζητεί την αυστηροποίηση της ποινής των περίπου δυόμιση ετών. Αν η καταδίκη παραμείνει ως έχει και ο Ε. Ιμάμογλου οδηγηθεί στη φυλακή για «προσβολή αξιωματούχων», το νομικό ζήτημα που δημιουργείται είναι ότι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα, αν τελικά το θελήσει. Ο νόμος είναι σαφής και, εν προκειμένω, προβλέπει πλήρη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος του πολιτεύεσθαι.

Το ανοιχτό στοίχημα για τον Ερντογάν συνδέεται με τις ισχυρές διασυνδέσεις του Ιμάμογλου με μερίδες της οικονομικής ελίτ της Τουρκίας. Ο γιος του Μπόμπολα της γείτονος (σ.σ.: και ο Ένγκελς, ο συνοδοιπόρος του Μαρκ, ήταν γιος ενός πάμπλουτου βιομηχάνου της εποχής) δεν είναι ένας επιπόλαιος πολιτικός παίκτης, δεν εγκαταλείπει την μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του, για να μετατραπεί σε βορά στο καθεστώς Ερντογάν.  Ο Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του CHP, έχει προειδοποιήσει σχετικά: «Σας το λέω ξεκάθαρα: ο Ιμάμογλου είναι μεγάλη μπουκιά που θα σας κολλήσει στον λαιμό. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταπιεί τον Ιμάμογλου».

Απομένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις, και του Σουλτάνου και του Δημάρχου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments