Διεθνή

Πώς ηττήθηκε η τακτική του Όρμπαν στις Βρυξέλλες

Πώς ηττήθηκε η τακτική του Όρμπαν στις Βρυξέλλες

Πηγή Φωτογραφίας: express/eurokinissi

Ο συμβιβασμός, ο οποίος επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ουγγρική πλευρά, είναι ιδιαίτερα ελλειμματικός για την κυβέρνηση του Β. Όρμπαν

Η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε την ήττα του νεσυντηρητικού Βίκτορ Όρμπαν ως προς τη στρατηγική να ασκεί αλλεπάλληλα βέτο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιθυμούσε να αποτρέψει άλλους εθνικιστές ηγέτες για την αποτυχία του να διατηρήσει τα κράτος δικαίου στο εσωτερικό της χώρας του.

Συγκεκριμένα, ο συμβιβασμός, ο οποίος επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ουγγρική πλευρά, είναι ιδιαίτερα ελλειμματικός για την κυβέρνηση του Β. Όρμπαν. Σύμφωνα με τον συμβιβασμό, τα κράτη μέλη θα αποδεχθούν το σχέδιο ανάκαμψης των Ούγγρων ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα αποδεσμεύσουν τα ταμεία συνοχής των 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν και εφόσον ο Όρμπαν πραγματοποιήσει πραγματικά ουσιαστικές και δραστικές μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς. Ωστόσο, η Ουγγαρία απέχει πολύ από το να επιτύχει του στόχους αυτούς.

Οι μεταρρυθμιστικές τομές που καλείται να κάνει ο Όρμπαν, είναι πραγματικά βαθιές και απαιτούν στέρεη πολιτική βούληση.

Ο Όρμπαν είναι πραγματικά εξαρτημένος από τα κοινοτικά κονδύλια. Η οικονομία της Ουγγαρίας δεν είχε άλλα περιθώρια ελιγμών. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, ο Όρμπαν οδηγήθηκε στο να άρει την απειλή του για περαιτέρω όξυνση των σχέσεων με τις Βρυξέλλες.

Πλέον, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας καλείται να ανταποκριθεί στις δεκαεπτά προϋποθέσεις, που υπαγορεύθηκαν από την Επιτροπή και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, προκειμένου να μπορέσει να λάβει όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια και, βέβαια, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κι ακόμη, ο Όρμπαν μέτρησε δύο σημαντικές, προσωπικές απώλειες: τη στήριξη των «σκληρών» δεξιών της Μελόνι της Ιταλίας και του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments