Διεθνή

Γιατί επανεξοπλίζεται η Ιαπωνία;

Γιατί επανεξοπλίζεται η Ιαπωνία;

Πηγή Φωτογραφίας: .ISSEI KATO VIA REUTERS

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια περαιτέρω ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνάμεων ύψους 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια περαιτέρω ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνάμεων ύψους 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό είναι ιλιγγιώδες και θέτει το ερώτημα σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν την Ιαπωνία σε αυτήν την κίνηση.

Ως μέρος αυτού του τεράστιου πενταετούς σχεδίου, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση που έχει παρατηρηθεί στην Ιαπωνία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αποθηκεύσει επίσης πυρομαχικά, ότι θα επεκτείνει τα υλικοτεχνικά μέσα της και ότι, παράλληλα,θα αναπτύξει τις δυνατότητες κυβερνοπολέμου.

Η κίνηση αυτή πρόκειται να  εξοπλίσει τη χώρα με πυραύλους ικανούς να αμυνθούν απέναντι σε πιθανή επίθεση από την, καθώς οι περιφερειακές εντάσεις και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδοτούν τους φόβους για νέο πόλεμο.

Πράγματι, ο γεωστρατηγικός ανταγωνισμός μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας είναι ενισχυμένος, με την Ιαπωνία να στρέφεται προς το δυτικό  στρατόπεδο.

Επιπλέον, η Ιαπωνία δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, να προσεγγίσει το σοσιαλιστικό υπόδειγμα για την οικονομία και την πολιτική, το οποίο επιχειρεί να διαδώσει σε παγκόσμια κλίμακα η Κίνα.

Ακόμη, το Τόκιο, όντας ήδη αντιμέτωπο με κινεζικές προκλήσεις (επαναλαμβανόμενες εισβολές σε ιαπωνικό εναέριο και θαλάσσιο έδαφος), θεωρεί τη χρήση βίας ως πιο νόμιμη επιλογή από πριν, αν και κινείται ακόμη εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

Βέβαια, η Κίνα και η Ιαπωνία εμφανίζονται σήμερα ως αιώνιοι εχθροί. Ωστόσο, οι πρώτες εντάσεις χρονολογούνται μόνο από τον πόλεμο του 1894-1895. Για περισσότερα από χίλια χρόνια, οι δύο χώρες διατηρούν γόνιμες και ειρηνικές ανταλλαγές.

Εντούτοις, αυτό που βαραίνει τελικά περισσότερο στην κρίση των Ιαπώνων, είναι το ίδιο το αντικειμενικό γεγονός ότι η χώρα του Σι Τζινπίνγκ υπερέχει στρατιωτικά. Η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των ασιατικών κρατών με δείκτη στρατιωτικής ισχύος, ο οποίος είναι αισθητά πιο υψηλός σε σχέση και με την Ιαπωνία και με την Ινδία. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν είχε πολλά περιθώρια επιλογών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments