Ελλάδα

Golden Visa: Σε ποιες περιοχές αυξάνεται το ποσό για την απόκτηση ακινήτου

Golden Visa: Σε ποιες περιοχές αυξάνεται το ποσό για την απόκτηση ακινήτου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

To νέο κόστος απόκτησης ακινήτου θα αφορά τον Δήμο Αθηναίων, τα Βόρεια και Νότια Προάστια της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.

Από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ αυξάνεται το ποσό για την απόκτηση “χρυσής βίζας” μέσω αγοράς ακινήτου σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε προσφάτως ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ότι το ελάχιστο ποσό σε επένδυση ακινήτων για την απόκτηση άδειας διαμονής πενταετούς διάρκειας για πολίτες χωρών εκτός Σέγκεν θα ανέλθει στα 500.000 ευρώ, από 250.000 που είναι σήμερα.

To νέο κόστος απόκτησης ακινήτου θα αφορά τον Δήμο Αθηναίων, τα Βόρεια και Νότια Προάστια της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.

Αντίθετα, στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά, δηλαδή στα 250.000 ευρώ, θα παραμείνει το όριο για αγορά ακινήτων στα Ανατολικά και Δυτικά Προάστια της Αθήνας, καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η αύξηση του ορίου για τις συγκεκριμένες περιοχές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί μια προσπάθεια για “πάγωμα” των αθρόων πωλήσεων σε ξένους επενδυτές, και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφεται μεγάλη έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση, προκαλώντας πρόβλημα στεγαστικής κρίσης.

Εκείνο που εξετάζεται είναι να επιτραπεί η εξασφάλιση άδειας και μέσω της αγοράς έως δύο ακινήτων, αρκεί αυτά να βρίσκονται στο ίδιο κτίριο-ακίνητο.

Όσον αφορά τον χρόνο εφαρμογής της αλλαγής στο πρόγραμμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλέπεται παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου 2023 για την υπογραφή προσυμφώνων για αγορά ακινήτων με βάση το σημερινό καθεστώς των 250.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα παρέχεται περιθώριο έως τις 31/12/2023 για την υπογραφή των οριστικών συμβολαίων αγοραπωλησίας, ενώ το ποσοστό της προκαταβολής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% της αξίας αγοράς του ακινήτου.

Το πρόγραμμα χορήγησης Golden Visa με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ πρόσθεσε στην εγχώρια κτηματαγορά 1.035 αγοραπωλησίες ακινήτων το 2021, 938 το 2020, 3.535 το 2019, 1.833 το 2018, 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015, 338 το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος.

Στην Πορτογαλία, στην πλειονότητά τους οι επενδυτές με στόχο την Golden Visa είχαν επικεντρωθεί σε μητροπολιτικά hotspots, όπως η Λισαβόνα και το Πόρτο, ή σε δημοφιλείς, φιλικές προς τους τουρίστες παράκτιες περιοχές, όπως αυτές που βρίσκονται στις παραλίες του Αλγκάρβε. Δηλαδή μια παρόμοια εικόνα που παρατηρείται και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τα Νότια Προάστια του Ν. Αττικής (Γλυφάδα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμος, Βούλα κ.λπ.), που προσεγγίζουν το 80%-85% των επενδυτών.

Στις αρχές του 2020 η κυβέρνηση της Πορτογαλίας συνέστησε να μη διατίθενται πλέον χρυσές βίζες στους επενδυτές που αγοράζουν στη Λισαβόνα, στο Πόρτο και στο Αλγκάρβε. Η κίνηση σχεδιάστηκε για να περιορίσει την κερδοσκοπία και να διατηρήσει τις τιμές προσιτές-προσβάσιμες στις μεγάλες πόλεις του έθνους, καθώς και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε μέρη χαμηλότερης πυκνότητας της χώρας – σε μικρότερες πόλεις, με στόχο την οικονομική τους ανάπτυξη και στήριξη της κτηματαγοράς σε εθνικό επίπεδο.

Η Λισαβόνα και το Πόρτο τέθηκαν στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση της Πορτογαλίας ότι θα απομακρύνει και τις δύο πόλεις από το πρόγραμμα Golden Visa από τις αρχές του επόμενου έτους, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2021, με αποτέλεσμα η Πορτογαλία να επισπεύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Golden Visa και να γράψει το δικό της success story με απώλειες μόλις 5% το 2020 σε σχέση με το 2019, αποτελώντας εκ των υστέρων ένα “τέχνασμα” των Πορτογάλων ώστε να στηρίξουν την κτηματαγορά σε περίοδο COVID-19 και παράλληλα να προσεγγίσουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Στις 12 Φεβρουαρίου το 2021 η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε στην επίσημη εφημερίδα της “Diário da República” τις αλλαγές στο πρόγραμμα Golden Visa, που αρχικά θα ίσχυαν από 1η Ιουλίου του 2021 και έπειτα από παρατάσεις θα ίσχυαν από 1η Ιανουαρίου 2022, με αφορμή το έντονο ενδιαφέρον.

Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2022, οι κανόνες του προγράμματος άλλαξαν και εφάρμοσαν γεωγραφικούς περιορισμούς στις επιλέξιμες περιοχές για επενδύσεις σε ακίνητα. Οι κατοικίες είναι πλέον διαθέσιμες μόνο για επενδυτές στο εσωτερικό της Πορτογαλίας και των νησιών της. Επομένως, η επένδυση σε δημοφιλείς πόλεις όπως η Λισαβόνα ή το Πόρτο είναι δυνατή μόνο εάν η επένδυση είναι σε εμπορικά/μη οικιστικά ακίνητα, όπως γραφεία ή καταστήματα.

Οι νέοι κανόνες, στην πραγματικότητα, διευρύνουν τη γεωγραφική διαθεσιμότητα στο εσωτερικό της Πορτογαλίας και σε δημοφιλή νησιά όπως η Μαδέρα και οι Αζόρες, ενώ παράλληλα στηρίζουν το εγχώριο real estate στα επαγγελματικά ακίνητα.

Οικιστικά ακίνητα: Αγορά οικιστικού ακινήτου σε καθορισμένες εσωτερικές περιοχές της Πορτογαλίας, αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ ή 350.000 ευρώ εάν επενδύσετε σε ένα έργο αποκατάστασης ή αν το ακίνητο είναι άνω των 30 ετών και χρήζει ανακαίνισης (απαιτούν έγκριση από τον κρατικό οργανισμό SEF). Εάν το οικιστικό ακίνητο βρίσκεται σε καθορισμένη περιοχή “χαμηλής πυκνότητας”, τότε ισχύει έκπτωση 20% (δηλαδή 400.000 ευρώ και 280.000 ευρώ αντίστοιχα).

Εμπορικά ακίνητα: Αγορά εμπορικού ακινήτου οπουδήποτε στη χώρα αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ ή 350.000 ευρώ εάν επενδύσετε σε ένα έργο αποκατάστασης. Εάν το εμπορικό ακίνητο βρίσκεται σε καθορισμένη περιοχή “χαμηλής πυκνότητας”, τότε ισχύει έκπτωση 20% (δηλαδή 400.000 ευρώ και 280.000 ευρώ αντίστοιχα).

Αγορά ακίνητης περιουσίας στη Μαδέρα ή τις Αζόρες: Αγορά οικιστικών ή/και εμπορικών ακινήτων οπουδήποτε στα αυτόνομα νησιά της Πορτογαλίας, Μαδέρα και Αζόρες, αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ ή 350.000 ευρώ εάν επενδύσετε σε έργο αποκατάστασης. Η Μαδέρα και οι Αζόρες ταξινομούνται ως υψηλής πυκνότητας, επομένως δεν υπάρχει επιλογή έκπτωσης 20%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments