Διεθνή

Καταπέλτης έρευνα του Κογκρέσου για Τραμπ: Υποκίνησε όχλο υποστηρικτών του να επιτεθεί στο Καπιτώλιο

Καταπέλτης έρευνα του Κογκρέσου για Τραμπ: Υποκίνησε όχλο υποστηρικτών του να επιτεθεί στο Καπιτώλιο

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Leah Millis/guardian

Η πιο προβεβλημένη έρευνα του Κογκρέσου μετά το Γουότεργκεϊτ κατέληξε χθες, Πέμπτη, στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέδωσε σκοπίμως ψευδείς ισχυρισμούς για τις προεδρικές εκλογές του 2020 και υποκίνησε όχλο υποστηρικτών του να επιτεθεί στο Καπιτώλιο

Η πιο προβεβλημένη έρευνα του Κογκρέσου μετά το Γουότεργκεϊτ κατέληξε χθες, Πέμπτη, στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέδωσε σκοπίμως ψευδείς ισχυρισμούς για τις προεδρικές εκλογές του 2020 και υποκίνησε όχλο υποστηρικτών του να επιτεθεί στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Η πολυαναμενόμενη έκθεση 8 κεφαλαίων και 845 σελίδων της επιτροπής έρευνας του Κογκρέσου για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο παρέχει έναν οδικό χάρτη για πιθανές ποινικές διώξεις κατά του Τραμπ και άλλων.

Γραμμένο σε αφηγηματική μορφή, το έγγραφο αναλύει την ιστορία, την οποία εξέθεσε η επιτροπή στις τηλεοπτικές ακροάσεις της νωρίτερα φέτος. Η επιτροπή ψήφισε τη Δευτέρα να παραπέμψει τα ευρήματά της στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την πιθανή άσκηση δίωξης. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται τέσσερις πιθανές ομοσπονδιακές κατηγορίες κατά του Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι παρέσχε βοήθεια και ενθάρρυνση σε πρόσωπα που μετείχαν σε εξέγερση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει τη δική του έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, που άφησε πίσω της πέντε νεκρούς.

«Καθώς θα διαβάζετε αυτήν την έκθεση, παρακαλούμε να εξετάσετε αυτό: ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μαζί με πολλούς από τους διορισμένους αξιωματούχους που περιέβαλλαν τον Ντόναλντ Τραμπ, εργάστηκαν για να αποτρέψουν πολλά από τα χειρότερα τμήματα του σχεδίου του Τραμπ που είχε στόχο να ανατραπούν οι εκλογές» γράφει η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, η Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, στον πρόλογο της έκθεσης.

«Αυτό δεν ήταν κάτι δεδομένο. Είναι παρήγορο να υποθέτουμε ότι τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας μας θα αντιστέκονται πάντα σε αυτούς που προσπαθούν να ανατρέψουν το Σύνταγμά μας εκ των ένδον. Αλλά τα θεσμικά μας όργανα είναι ισχυρά μόνον όταν αυτοί που κατέχουν αξίωμα είναι πιστοί στο Σύνταγμα» προσθέτει.

Η έκθεση ξεκινάει με τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές και τα στοιχεία που συνέλεξε η επιτροπή ότι ο Τραμπ σκόπευε να ανακηρύξει τη νίκη του το βράδυ των εκλογών ανεξάρτητα από το τι θα έδειχναν τα αποτελέσματα.

Τεκμηριώνει ότι ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του προσπάθησαν να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, επικαλούμενη λεπτομερώς δικαστικές υποθέσεις, προσφυγές σε νομοθέτες πολιτειών να απορρίψουν καταμετρήσεις ψήφων και εκστρατεία άσκησης πιέσεων σε αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης για να παρέμβουν και να δηλώσουν, χωρίς στοιχεία, ότι οι εκλογές εκλάπησαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments